Tuesday, May 29, 2012

Resepi Ikan Salmon Lemon

Semalam teringin pulak nak makan ikan salmon. Katanya salmon ni mmg baik untuk kesihatan. Banyak Omega 3.. So menu dinner aku malam tadi aku masak Ikan Salmon lemon. (resepi aku tiru kat internet jugak, bezanya ni aku yang masak :p) Ok tak nak sembang banyak..

Bahan-bahan yang diperlukan tak banyak pun. (2 orang makan)
1. ikan salmon sepotong
2. tepung gandum
3. 1/2 sudu lemon
4. 2+1 sudu olive oil
5. 1 sudu mentega
6. 4 sudu besar air
7. garam secukup rasa

Jom ke dapur bersama chef Mr.F 
... mula-mula.. 
 Cara-cara menyediakan ikan
buangkan kulit ikan, tak nak buang pun takpe,
ini rupanya yang dah dibuang kulit dan dipotong 2. saja je aku nak buang tulang tengah tu..
 
 pastu letak tepung gandum dalam mangkuk, then masukkan ikan, gaul rata-rata..
selepas digaul dengan tepung
panaskan kuali, masukkan 2 sudu olive oil tunggu panas dan masukkan ikan.
ok, bila smpi kekuning-kuningan tu terbalikkan ikan tu, letak lagi 1 sudu olive oil. Masukkan lada hitam, garam secukup rasa, then keep on terbalik patah balik eh eh sampai nampak garing, up to you.. nak mcm sushi pun boleh.. dah siap keluarkan dari kuali.
olive oil dan lada hitam
mentega
lemon (setengah sudu je, aku g potong banyak pulak, ingatkan 4 biji.)

Kuah Lemon
Nak masakkan kuahnya pulak senang sekali. Mula-mula masukkan 4 sudu air ke dalam kuali, masukkan mentega, kacau sehingga mendidih, masukkan jus lemon tadi tu setengah sudu.. kalau tak cukup satu, 2 sudu pun takpe.. selera masing-masingkan. Gaul-gaul 1 minit, dah siap.. pastu tuangkan atas ikan salmon yang dah dimasak tadi..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





 Inilah Hasilnya.. setelah ditopping dengan kuah lemon yang masam manis.. dimakan pula bersama asparagus.. Yummy.. Kalau tak cukup masam tambah je lebihan lemon tu.. :) Selamat mencuba..

**tak brapa nak mahir menghias..

5 comments:

  1. nak mkn salmon jugak la tp nak masak yg lbh best dr ni... kohkohh...

    ReplyDelete
  2. eida: sila-sila...
    careno: nak lebih aje.. sila2.. jgn lupa post..

    ReplyDelete
  3. Sedap ni..boleh cuba nnt...;))

    ReplyDelete