Saturday, November 1, 2014

Wang Kertas Untuk di Jual | Setiap orang ada minat tersendiri

Kepada peminat-peminat wang kertas, wang lama, atau apa apa yang berkaitan dengan wang kertas. Aku nak jual sikit koleksi aku yang ada. Mungkin ada jugak bukan dikalangan peminat bukan pengumpul tapi berminat wang kertas ni pun boleh membeli. Item-item dalam ni biasa-biasa saja, tapi kot-kot ada yang berminat boleh la ushar-ushar. Harga murah-murah je berbanding harga yang ditetapkan. Boleh PM/ Whatsapp kalau nak beli atau mahu bertanya lebih lanjut.  Nombor ada kat bawah.

Mungkin ada yang tak tau maksud condition tu.Tengok kat bawah ni. Dari yang terbaik UNC sampai ke kurang baik VG.

Uncirculated (UNC)
About Uncirculated (AU)
Extremely Fine (EF)
Very Fine (VF)
Fine (F)
Very Good (VG)

Ada banyak lagi dan setiap itu ada kriteria-kriterianya. Kena google sikit ya..

 Nilai : Seratus Ringgit Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don 
Cetakan oleh : Harrison & Son
Prefix : AN First Prefix
Condition:  Fine : Ada lubang kecil pada bulatan merah.
Harga: RM130 + Pos Ekspress 


Nilai : Seratus Ringgit Tan Sri Dato' Jaffar Hussein
Cetakan oleh : Thomas De La Rue
Prefix : AE
Condition:  VF : Ada tompok hitam kat bawah nombor.
Tiada lubang.
Harga: RM150 + Pos Ekspress



Nilai : Lima Ringgit Tan Sri Abdul Aziz Haji Taha
Cetakan oleh : Thomas De La Rue
Prefix : ND Last Prefix (Rare)
Condition:  VF- : Tiada Lubang atau koyak, versi cross flag
Harga: RM50 + Pos Ekspress 

Nilai : Lima Puluh Ringgit Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan Sulaiman
Cetakan oleh : Giesecke & Devrient
Prefix : EB Last Prefix
Condition:  VF- : Tiada Lubang atau koyak, versi tandatangan di tengah.
Harga: RM80 + Pos Ekspress


Versi Album yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia sebagai wang peringatan. Wang ni merupakan wang kertas Malaysia siri Baharu tahun 2012.



Wang Kertas Edaran Siri Ke Dua Belas (2012)
Set Album
Set: RM1, RM5, RM10, RM20, RM50 & RM100 (Prefix nombor sama semuanya)
Kuantiti Keluaran BNM : 50,000
Prefix : AA002XXXX
Condition: UNC  
Kuantiti : 1
Harga: RM430



Wang Kertas Edaran Siri Ke Dua Belas (2012)
Set Album
Set: RM1 & RM5 (Prefix nombor sama semuanya)
Kuantiti Keluaran BNM : 200,000
Prefix : AA00XXXXX
Condition: UNC 
Kuantiti : 4 
Harga 1: RM30



Wang Kertas Edaran Siri Ke Dua Belas (2012)
Set Album No Sepadan
Set: RM20
Kuantiti Keluaran BNM : 200,000
Prefix : AA00XXXXX
Condition: UNC 
Kuantiti : 1
Harga 1: RM50


Kepada peminat nombor RADAR korang mungkin minat item dibawah. Radar bermaksud, nombor pada wang kertas jika dibaca dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri tetap sama susunannya. Contohnya 2234322. Nak dapat nombor radar ni tak susah dan tak senang. Tapi try tengok.. Check poket korang.. boleh jumpa tak?

Nilai : Lima Puluh Ringgit Tan Sri Dato' Seri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Cetakan oleh : De La Rue Currency International
Prefix : ES6654566 (R.A.D.A.R)
Condition:  VF++ : Tiada Lubang atau koyak
Harga: RM70 + Pos Ekspress



Nilai : Satu Ringgit Tan Sri Dato' Seri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Cetakan oleh : De La Rue Currency International
Prefix : AEY6465646 (R.A.D.A.R)
Condition:  VF++ : Tiada Lubang atau koyak
Harga: RM20 + Pos Ekspress

 
Versi RM10 yang tiada security line.

Nilai : Sepuluh Ringgit Tan Sri Dato' Seri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Cetakan oleh : De La Rue Currency International
Prefix : DJ
Condition:  VF- : Tiada Lubang atau koyak | Versi Tiada security line sebelah Agong.
Harga: RM20 + Pos Ekspress 

Jika ada yang berminat boleh PM/Whatsapp saya dinombor 0194565783. Harga boleh runding lagi.

8 comments:

  1. abang kacak... takkan tak keluarkan note CR RM1 tu.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kalau ada tak jual bro.. simpan ketat-ketat....hehe

      Delete
  2. Minat kumpul duit ye?.teringat dulu ada kawan bersungguh2 cari duit syiling yang ada tahun tertentu.katanya ada nilai...

    ReplyDelete
  3. Sama ngan en hubby suka kumpul syiling dan wang kertas lama..

    ReplyDelete
  4. Fuyoo.. boleh tahan juga koleksi ko..

    ReplyDelete
  5. cikdagu dah follow sini.. follow back... #kelabbloggerbenashaari

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum...
    Saya ade beberapa wang kertas no.siri cantik untuk dijual...

    RM1 GM0004008
    RM1 ZJ7966767
    RM5 AA3090455
    RM5 EH0988000
    RM10 CR7017011
    RM50 GB2122212
    RM100 AA7999665
    RM100 BE9822222

    Semua dia atas ditandatangani oleh dato zeti...
    Berminat boleh hubungi saya di...
    Sms/call: 011-11168516
    Whatsapp: 011-26799296

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum...
    Saya ade beberapa wang kertas no.siri cantik untuk dijual...

    RM1 GM0004008
    RM1 ZJ7966767
    RM5 AA3090455
    RM5 EH0988000
    RM10 CR7017011
    RM50 GB2122212
    RM100 AA7999665
    RM100 BE9822222

    Semua dia atas ditandatangani oleh dato zeti...
    Berminat boleh hubungi saya di...
    Sms/call: 011-11168516
    Whatsapp: 011-26799296

    ReplyDelete