Cosmoderm

cosmoderm

Thursday, October 30, 2014

400000 Pageview tercapai !! | Wishlist tambahan


Alhamdulillah, dah capai 400,000 pageview sebelum berakhir tahun 2014. Target sampai hujung tahun ni tapi dah capai sebelum waktunya. Target tambahan pada 18 September 2014 hari. Tak sangka dalam masa sebulan lebih hit 150, 000 pageview. Perlukah aku tambah wishlist lagi? Nanti la aku fikirkan.
Peransang Untuk terus berblogging. Terima kasih yang menjadi penyumbang kepada trafik blog ni. Terima kasih jugak kepada yang meletakkan blog aku dalam bloglist korang. dan kepada #kelabbloggerbenashaari korang merupakan pendorong dan penyumbang utama. Memang kelab ni sangat banyak membantu bukan dari segi trafik saja, tapi banyak lagi teknik, atau tips yang dikongsikan dan dipelajari. Terima kasih.

Saturday, October 25, 2014

Masjid Bahagian Kuching, Sarawak


First time aku jejak kat Masjid kat Kuching ni. First time jugak solat Jumaat kat sini. Masjid ni dipanggil Masjid Bahagian Kuching. Aku tak pasti ada nama lain, tadi aku search kat internet, search kat waze pun tulis Masjid Bahagian Kuching. Ye la kot. Memang terletak di bandar Kuching. Yang menariknya arah kiblat masjid ni terbentang luas sebatang sungai. Tak sempat aku nak ambik gambar pasal ramai lagi jemaah masih menunai solat sunat masa ni. 

Ustaz yang membaca khutbah ni memang terbaiklah. Tak baca skrip tapi ayat-ayat yang disampaikan cukup tersusun. Tak mengantuk langsung aku dengar khutbah ni. Antara yang menjadi santapan minda dalam khutbah " jadikanlah isteri-isteri dan anak-anak kamu sebagai penyejuk mata" 

Suasana selepas solat Jumaat. Jemaah menunaikan solat sunat.

Sesuatu yang menarik aku jumpa kat sekitar masjid ni, ada satu kawasan parking berbayar depan masjid ni, dorang bagi parking percuma dari pukul 12 tghri sampai 2 petang khas untuk solat Jumaat. Alhamdulillah.. lagipun kawasan parking tepi-tepi jalan agak terhad. Yalah dalam bandar kan..

Friday, October 24, 2014

Mee Sapi | Mee Kolok Haji Salleh terkenal di Kuching

Mee Sapi | Mee Kolok Haji Salleh terkenal di Kuching
Tak sangka akhirnya dapat jugak merasa mee kolok | mee sapi yang sebenar. Setiap kali balik Kuching aku memang tercari-cari akan Mee kolok ni. Memang aku jumpa mee kolok kat tempat lain-lain, cuma rasa tak brapa nak sama. Tapi yang ni memang betul-betul marvellous. Rupanya Mee Sapi | Mee kolok Haji Salleh ni sememangnya terkenal di Kuching | Satok. Aku je yang tak tau. Kawan-kawan aku ramai yang dah makan kat sini. Nasib baik la tanya dorang tadi. Kalau tak melepas lagi la rasanya.  
Mee Sapi | Mee Kolok Haji Salleh terkenal di Kuching
Ni Akak yang masak Mee Kolok | Mee Sapi ni. Tenang je. Yang special abis da.. Biasa pun jadi la. 
Mee Sapi | Mee Kolok Haji Salleh terkenal di Kuching

Haa, tudiaaaa... Inilah dia rupanya Mee Kolok | Mee Sapi Haji Salleh. Ramai lagi orang yang tak pernah  merasai mee kolok ni. Tak kenal maka tak cinta. Kalau datang ke Sarawak, jangan lupa makan Mee kolok | Mee Sapi dan juga Laksa Sarawak. Sesemangnya makanan terkenal di Sarawak.
Mee Sapi | Mee Kolok Haji Salleh terkenal di Kuching
Bllrupppp! Alhamdulillah 2 pinggan kot. Melampaunya, licin. Yela makan 2 pinggan tahan setahun. Kat KL tak jumpa Mee Sapi ni. Bukan selalu dapat makan. 

Sapa-sapa yang teringin nak rasa mee kolok | mee Sapi Haji Salleh, Lokasi Restoran ni betul-betul selepas flyover Satok. Sebelum sampai Wisma Satok. Sebut flyover satok ni ramai yang tau. Dengan flyover pun terkenal. Nyumm...

Thursday, October 23, 2014

Koleksi Teenage Mutant Ninja Turtles Part 2 | Ada Tips membeli Lego

Sambungan dari Teenage Mutant Ninja Turtle Part 1 . Yang ni koleksi watak jahat pulak dalam citer ninja turtles. Aku tak sure pulak watak jahat ni. Melayan la karenah Akif nak lego ni pulak. Memula nak sifu Ninja Turtles tu takde pulak. Stendet sangat bila nak takde pulak, bila tak cari bersepah-sepah pulak. Geramm hehe...
Watak yang jahat ni dipanggil Shredder dan Soldier. Yang Shredder ni aku rasa dia la ketua jahat, dan Soldier ni kompom konco-konco dia.
Siap skateboard lagi. Ha btw tak semua lego ada skateboard ni. Yang brand ni ada skateboard. Kena check aksesori.
Ok dah Zoom in.. Gambar dengan lego nampak sama. Memang menarik kalau dikumpul banyak-banyak. Okey aku nak share sikit tips nak membeli lego ni.

Tips membeli.
1. Check dulu sebelum beli atau bayar. Tadi masa beli ni, tangan takde, tak cukup part. Nasib baik dekat dengan kiosk tu lagi. Kalau dah balik rumah silap-silap malas nak tukar.
- dan ada kes yang gambar kotak lain, aksesori dalam tu lain, kepala lain, tangan lain...

2. Tengok gambar kotak, biasanya apa yang ada kat gambar kotak tu, 80% itu lah yang korang dapat didalamnya.

3. Lego sebesar ni kalau harga lebih dari RM5 takyah beli lah. Melainkan brand LEGO yang sememangnya mahal. Tapi kalau dah teringin sangat sebab susah nak dapat, itu hak masing-masing. Akif ni pantang tengok lego, pergi memana nampak kiosk ke kedai yang ada lego, aku risau dah. Kalau Akif nak sangat lego pun, harga lebih dari RM5 aku tak beli. Menangis ke menjerit ke aku akan cuba tak beli. Rugi kot dengan harga tu boleh beli 2,3 biji lego tempat lain.

100th Year Commemoration of the Battle of Penang 2014

100th Year Commemoration of the Battle of Penang | Majlis Penghormatan Ulangtahun ke-100 Peperangan Pulau Pinang | Sejarah persahabatan antara Rusia dan Malaysia. 

Di kesempatan ini, pihak Kedutaan Besar Persekutuan Rusia di Malaysia berbesar hati menjemput anda ke majlis tersebut pada: 

Tarikh: 28 Oktober 2014
Masa: 10:00 Pagi
Tempat: Tanah Perkuburan Western Road, 10450 Jelutong, Penang
Geo Code: 5.427084, 100.299446

Antara yang VIPs yang hadir, Ketua Menteri Pulau Pinang, YB Lim Guan Eng dan Kedutaan Besar Persekutuan Rusia di Malaysia, H.E. Lyudmila G. Vorobyeva


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi contact yang tertera di atas. Jangan lepaskan peluang anda mengetahui sajarah bermulanya persahabatan Rusia Malaysia.


Wednesday, October 22, 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles Part 1 | Koleksi Terbaru Akif

Koleksi terbaru lego Akif. Teenage Mutant Ninja Turtles... Hmm.. Layankan jela, aku pun minat kan.. Nasib baik harga murah, kalau mahal aku tak beli sampai 4 kotak. Sebenarnya Akif nak yang purple tu je. Sekali dapat habuan kumpul semua. Seronok la Akif

4 watak Teenage Mutant Ninja Turtle ni ialah Leonardo, Raphael, Donatello dan Michelangelo.
Apa yang menarik dalam kotak lego ni, siap dapat skateboard....
Extra weapon | Atau senjata tambahan.....
....dan dapat kad lagi. Budak-budak seronok la dapat benda-benda gini. Macam kita kecik kecik dulu la. Setiap kotak ada kad yang berlainan, dalam 5 keping kot dalam sekotak. 


Mula-mula takde la kenan dengan dengan lego ninja turtles ni. Tapi dah Akif nak, aku beli la. Bila bawa balik rumah nampak comel je semuanya. Sebenarnya dah banyak dah Lego Akif, macam-macam ada tapi tak jaga. Pasang buka, pasang buka last-last ada part yang hilang. Anyway lego ni memang comel-comel, kalau dapat simpan banyak-banyak, macam-macam watak ada. K la nak cari lego yang hilang jap.. C u soon..

Saturday, October 18, 2014

Siri 1 : Pengujian Live Streaming

Bulan 11 ni ada Hari Inovasi JKR Malaysia, di Alor Setar Kedah, agak grand jugak la sebab Menteri Kerja Raya yang akan merasmikan hari inovasi tersebut. Aku ditugaskan membuat video live streaming. Nanti sapa yang tak pergi Hari Inovasi ni boleh tonton live perasmian dekat portal rasmi JKR.

Sebelum event maka ada beberapa siri pengujian rangkaian yang akan dilakukan di lokasi. Nak tengok kelajuan network di lokasi. Siri 1 kami ke Alor Setar. Ni first time aku naik flight pepagi seawal 4.30 pagi aku dah pergi ke airport. Dan first time aku ke KLIA2. Agak terpegun jugak dengan KLIA2 yang dah macam shopping kompleks. Tempat sangat menarik dan tempat makan banyak pilihan. Macam-macam ada. Dah macam bukan airport je.



Sebelum pukul 7 pagi dah masuk flight. Gelap lagi. Sejukk.. Takpe la bila lagi nak merasa kan.
Alhamdulillah dapat sajian Nasi Hujan Panas dengan rendang ayam. Ini lah breakfast aku pagi tu. Dacatt..

------------------------------------------phone off----------------------------------------------

------------------------------------flight mode on--------------------------------------

Krik krik krik... Dapat la sekeping dua pemandangan dari atas flight, melihat keindahan negeri jelapang padi. Memang penuh bendang, no wonder la dorang panggil negeri jelapang padi.

Sampai-sampai terus ke JKR Kota Setar dulu sebelum ke lokasi Tabung Haji Hotel lokasi event nanti.Hotel Tabung Haj ni merupakan hotel baru kat sini.

Pengujian sedang dilakukan
Haa tengok tu muka aku dah masuk dalam portal.
Ini dia lokasi sebenar, Ball Room Tabung Haji Hotel. Pengujian berjalan lancar namun perlu ada penambahbaikan dari segi upload speed. Selesai pengujian kami beredar ke JKR Kota Setar dan seterusnya balik ke Kuala Lumpur hari yang sama. Perghh first time yang ke-3 untuk hari ni saja, pergi outstation balik hari.

Okeh settle report aku hari ni.. Haha dah macam menghantar summary tugasan pulak.

Sunday, October 12, 2014

Memanah di STAR ARCHERY @ Berjaya Times Square

Kisahnya lepas waktu kursus aku ngan 3 orang member kursus pergi lepak kat Shopping Mall Berjaya Times Square. So first suggestion aku, aku nak main memanah. Pasal aku teringin sangat nak memanah. Aku dah check internet ada memanah kat sini. Dorang suma on je. Maka mencarilah kami kat mana lokasi memanah ni kat dalam Times Square ni. Jumpa jugak lokasinya "STAR ARCHERY" nama premis ni. Tingkat 5 Berjaya Times Square, belakang McDonals.
STAR ARCHERY
Pakej Star Archery
Ini Pakej yang ditawarkan kat sini. Murah ke mahal? Aku tak sure pasal aku takde experience pergi main tempat lain. So aku main je la. Dah alang-alang kami berempat so ambil pakej untuk 4 orang berharga RM88, seorang RM22 pastu untuk pakej ni dapat 150 anak panah dan percuma lagi 28 batang anak panah. Jumlah semuanya 178 batang anak panah. Maka Rm22 dapat la seorang 44 batang, kalau dibanding dengan harga rm23 tu cuma dapat 30 batang.
STAR ARCHERY - Safety yang kena follow. Nak baca ni banyak sangat, just minta khidmat nasihat kat kaunter je senang.
Inilah pot memanah kami. Ada 15 lane yang aku nampak. 
Siap siaga nak memanah , fuhh rasa macam Robin Hood dah..
By the way aku left handed so kena pusing blah sana. Haha.. Jangan risau panah khas untuk left handed disediakan. Jarak memanah ni lupa lak nak tanya, lebih kurang 10 meter rasanya.
Ramai beginner, first-timer yang datang sini. Tak yah heran, atau nak malu sangat. Kalau dah pro tak main dah tempat gini. Kann kan... Malu kalu melepas la nak merasa. Kepada beginner atau first-timer, jangan risau tak tau main, nanti dorang akan ajar macam mana nak memanah. Tengok macam senang je. Try tengok.. 



Inilah hasil panahan maut aku.... Boleh tahan jugak panahan aku ni. Hehe ada kena yang kuning tu ok la.. Lega dapat main, memang best dan mencabar. Tercapai hasrat aku nak memanah. Tapi kos nya boleh tahan jugak la. Takleh la nak main selalu. Kena datang ramai-ramai macam kami berempat dapat la ambik pakej yang banyak anak panah. Okeh selamat mengetry. Ingat Start Archery, Tingkat 5, Berjaya Times Square.

Fantasy Premier League 2014/15 | Week 7

Keputusan team aku dalam Fantasy Premier League 2014/15 | Week 7 | 68 mata. Kapten Sigurdsson aku membuahkan hasil jugak. Menjadikan total overal 323 mata. Minggu ni takde game, Euro Qualify break. So tunggu week 8 next week | 18 oktober lambat plak rasanya. 

Ni fixtures untuk Fantasy Premier League 2014/15 | Week 8
Agak-agak sapa player yang boleh disuggestkan untuk transfer next week. Ada cadangan? Bro Careno dan Stylosport apa cher team korang?

Wednesday, October 8, 2014

WW | Mee Tarik Warisan Asli @ Setapak

Mee Tarik Warisan Asli | Cawangan 3: Setapak

Buffet di Berjaya Times Square Hotel

29 & 30 September 2014, aku attend 2 hari Kursus kat Berjaya Times Square | Certified Training TCO!stream. Dengan successnya aku dapat attend, siap ada exam lagi. Yang exam tu aku tak sure lagi success ke tak. Apa yang aku nak share ni bukan pasal training aku tu tapi nak share apa yang aku makan kat sana. Hehe.. Dah training kat hotel, harapan nak makan mewah memang tinggi. So ni antara buffet yang aku makan. Korang tengok je la gambar bawah ni, ada yang ada caption ada yang takde caption, tak ingat pulak nama menu ni. Hehehe... ini 2 hari punya lunch tau, bukan sehari.
Seafood
Tandoori Snapper with potatoes


Kuey teow sup.. Terbaekk
Ayam percik dengan Potatoes..
Segala jenis kerabu, somtam, kerabu seafood, kerabu ayam..
Pemanis mulut..
Aiskrimmmmm..... nyummm..
Banyak lagi sebenarnya yang aku makan, lamb chop, stew, pizza dan lain-lain. Tak sempat nak ambik gambar. Tapi kali ni aku makan buffet tak ambik nasi. Kang ambik nasi tak leh merasa makanan lain. Makan nasi cepat kenyang. Boleh tahan lazat dan sedap makanan kat Berjaya Times Square Hotel ni. Alhamdulillah dapat makan free. Time kursus dapat la makan free.  Agak-agaknya berapa la harga per head ni. Okey la.. makan je kojenya.. Bam bam sudah..

Tuesday, October 7, 2014

Makanan Orang Rusia | Tak makan pedas!

Peluang menikmati sajian makanan orang Rusia, ermm? From Russia with Love. Sedap ker? Rasa macam mana agaknya ya? Macam-macam pe'elnya bila nak disajikan dengan makanan orang Rusia. Selalu dengar makanan Jepun ker, korea ker mahupun makanan indonesia jer.. Makanan orang Rusia ni tak pernah terfikir pun. Tapi bila diberi peluang sebegini takkan nak tolak kot. Yang penting Halal. Eh, kang ada pulak tetiba tanya dari mana mula cerita makanan Rusia ni aku ni kan, nah baca balik [Bertemu Duta Rusia] Dah baca leh continue sini balik.

Antara sajian makan tengahari yang dihidangkan:-
Puff with Chicken
Eggplant Rolls with Mushrooms
Oliver Salad
Chicken Rolls with Mushrooms
Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms
Potatoes Fried with Mushrooms
Fish Marinated in Carrot Sauce
Marinated Mushrooms
Pancakes with Salmon
Fruits - macam biasa la pencuci mulut.

Okeh dari segi konklusi aku, atau rumusan aku, orang Rusia ni suka makan Mushrooms | Cendawan rupanya. Pastu mereka tak makan makanan yang pedas-pedas. Wow, kalau bagi cili padi ni mesti berdesing ni. Banyak sayuran dan yang dipelbagaikan. Sedap-sedap semuanya. Yang paling aku suka Potatoes Fried with Mushrooms. Resepi mudah je, tapi serius sedap. dan aku suka Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms, isi ayam yang padat. Masa mula-mula nak ambik makan, dalam hati dok fikir boleh kenyang ke makan macam ni. Tapi bila dah makan, fuhh kenyang giler..

Pegawai-pegawai kedutaan Rusia yang turut berada di sini sempena jamuan makan tengahari. Bersiap sedia untuk makan tengahari. Jamuan yang sangat santai dan takde protokol-protokol. Kang susah plak nak makan. Haha.. Lebih kurang enjoying the food. Taste of Russia.
Selfie la dulu, wajib sebagai bukti kehadiran. Trademark la kononnya.
Rakan-rakan media, blogger yang turut menjadi tetamu jemputan. Semua mengambil kesempatan merakam gambar hidangan yang disediakan. Yela, ntah-ntah peluang ni sekali je seumur hidup kan.
Haa, ni dia overall hidangan makanan yang disajikan. Alhamdulillah kenyang.... Jangan tanya plak kat aku kat mana ada restoran Rusia di Malaysia ni. Kompom aku tak tau. Lupa lak tanya. Yang ni Chef diorang yang masakkan. OKeh selamat telan air liur.. Peace... Jangan marah!!!