Cosmoderm

cosmoderm

Wednesday, December 31, 2014

Lee Fah Mee | Mi Segera terkenal di Sarawak

Lee Fah Mee, jenama mi segera yang cukup terkenal di Sarawak. Oh, dah kenapa aku buat entri ni? Nak promote? Haha bukan nak promote cuma saja terkenang, macam aku, aku yang dah lama menetap kat semenanjung ni, memang banyak perkara yang aku rindu. Aku rindu suasana kampung, aku rindu bau asap bakar kebun, aku rindu zaman kanak-kanak, aku rindu makanan-makanan kegemaranku.  Dan yang aku nak cerita ni pasal Mi Segera Lee Fah Mee. Dulu dulu masa masih di sarawak, mi ni la yang sering dibeli & dimakan. Antara favourite mi segera selain Maggi. Takdela makan hari-hari. Makan jika perlu je. Hehe.

Bila dah dok kat semenanjung, dah semakin jarang dah makan sebab takde dijual di sini. Kalau nak merasa pun tunggu la balik kampung baru dapat merasa. Aku pasti ramai geng-geng sarawak yang merindui mi Lee Fah Mee ni. Hehe.. 

Lee Fah Mee ni ada dua perisa yang asli iaitu perisa kari jawa dan perisa abalone ayam. Baru baru ni tengok ada perisa baru iaitu perisa laksa sarawak.
Walaupun jarang makan namun rasa tetap sama, pakejing tetap sama. Sesekali makan fuhh terasa nikmat terkenang nostalgia lama. Yang gambar kat atas ni, aku beli bawa ke KL. Buat stok. Aku je makan, yang lain tak makan kot. Hehehehe

BBQ bersama Atok | Sarawak

Cuti minggu-minggu akhir kami balik kampung, nun jauh di Kuching Sarawak. Kali ni kami balik 1 family. Menjelang Cuti Krismas jugak la kiranya ni, ambik kesempatan cuti panjang. Akif dan Aliah teruja sangat nak balik tapi bila cakap naik flight hmm, takut la apa la. Apapun Alhamdulillah sampai kampung. Akif macam biasa pot pet pot pet dalam flight. Haha.. Abis bateri tab jenuh nak menyetelkan dia.

So Aktiviti pertama kami di kampung, Barbeque dengan Atok. Menu berbaque kami, paha ayam dan lamb shoulder. Ramuan disediakan oleh mak aku.. OK lek lu, kita buat api dulu...
Ambik gambar dulu sebelum tolong Atok, hehe... Akif ni kalau senyum mesti nampak gigi. Hahaha.. Oh ya lupa nak bagitau, pokok sebelah pondok BBQ ni pokok buah mata kucing. Dah ada kuar buah kat belakang tu, tapi kecik lagi. Hehe.
Sebelum tolong Atok, atok ajar dulu macam mana nak kipas api.
Haa, beriya Akif dan Aliah kipas, ada bakat tak? Haha ini betul-betul ke gimik je ni? Ok ok nampak real tengok api tu menyala. Pandaiiii anak-anak babah ni..
Okeh, adik aku pun tangkap jugak dengan baby girl dia.. . Anak buah aku, Wumitraa Vanesa.. baru masuk 4 bulan, kiut miut gitu.. Yang baju belang-belang ni mak aku.. Eh mana Akif dan Aliah, lari ekk. Sian Atuk BBQ sorang-sorang..
Ni la dia, Menu Barbeque kami... 

Sejam kemudian.....................

Tadaaaaa.... perghhh mantoppp.. serius terliur pulak aku tengok. Memalam buat entri ni jadi lapar pulak. Adeh.. Ayah aku bab BBQ ni memang boleh tahan.. Hasilnya tip top, tak hangus, Tak hitam legam. Hehe.. Enak dimakan panas-panas.. Yummy.

Saturday, December 27, 2014

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar

Kalau ke Kuala Kangsar jangan lupa singgah di Masjid Ubudiah. Rugi kalau ke kualer tak singgah. Masjid Ubudiah ni boleh dikatakan antara masjid yang tercantik di Malaysia. Terletak di Bukit Chandan 2km dari Pekan Kualer, 300 meter dari Istana diraja. Kuala Kangsar ni juga sinonim dengan nama bandar diraja, sekarang ni dah ramai pelancong datang ke sini.

Merupakan pintu masuk ke Masjid Ubudiah, banyak lagi gate-gate kecik tapi ni yang utama.





Rekabentuk dan struktur bangunan sangat menarik perhatian.
Di bahagian dalam bangunan Masjid Ubudiah. Masa ni baru abis solat Jumaat. Aku kalau balik ke kuala kangsar kena hari jumaat memang aku akan solat jumaat kat sini.


Cantik tak? Sejuk je dok dalam ni. Hehe.


Di hadapan Masjid Ubudiah ada tertulis asal usul masjid ni. Jugak terdapat 2 laras meriam. Yang menjadi tarikan kat masjid ni.
Bersebelahan dengan Masjid ni ada Makam Kerabat Diraja. Tempat persemadian kerabat-kerabat diraja Perak.
Selfie dulu kat sini. #Kelabbloggerbenashaari


Kalau ke masjid ni pasti aku terkenang arwah bapa mertua, kat mana dia selalu duduk ketika dan sebelum solat jumaat, arwah akan duduk tempat yang sama. Al-fatihah buat arwah. 

Wednesday, December 17, 2014

Friendly Reminder! Final AFF Suzuki Cup 2014 | Thailand Vs Malaysia

Jangan lupa saksikan perlawanan Thailand vs Malaysia malam ni. Malam ni Thailand jadi tuan rumah, menerima kunjungan Harimau Malaya. Solat Maghrib siap-siap okeh.
 AFF Suzuki Cup 2014
DEC 17 2014
Final - Leg 1 
Thailand vs Malaysia     
2000hrs 
Rajamangala Stadium Bangkok, Thailand
Jadilah sehelai dalam simpanan. Peminat bolasepak ni kalau takde jersi macam tak sah je. Ni pun tahun bila ntah aku beli. Bila ada game Malaysia dan aku gi stadium baru aku pakai. Kalau takde game aku simpan. Kalau hari-hari pakai kalu cepat la rosak.

Monday, December 15, 2014

Total Upper Body Workout Bar | DOOR GYM

Kemain lagi beli workout bar ni. Larat ke aku nak buat angkat-angkat badan ni. Berat aku dah la naik dah. 85KG... Oppss.. Beratnya.. Tadi aku pergi MR. DIY, tiba-tiba ternampak bar ni. Aku tengok harga baru RM29.90 je, eh! murah bangat bar ni. Biasanya aku tengok harga dalam RM60++ dan ke atas. Apalagi aku sambar je la sekotak. Mula-mula tadi ada 4 kotak dalam masa setengah jam, ABISSSS!! Barang baik ni.
Apa yang menarik workout bar ni, kita tak perlu skru kat dinding. Maksud aku tak perlu permenantly lekat setempat je. Yang ni boleh mudah alih. Macam telefon pulak mudah alih. Haha.
Nak pasang pun senang, ada 4 biji skru je.   
Ni cara nak guna. Cari pintu yang ada bingkai tu. Letakan batang yag segi empat panjang tu kat atas bingkai pintu dan pastikan batang pajang bulat tu pulak duduk kat bahagian luar pintu. Mudah je kan.
Tu je, Ok dah boleh siap bergayut kat batang yang terbujur keluar tu. Walau macam mana pun keselamatan harus diutamakan. Kena berhati-hati, jangan gayut ganas sangat. Bar ni boleh menampung berat sehingga 300 lbs bersamaan dengan 136 Kilograms. So jangan la takut ok. Kalau takut sila boh kusyen kat bawahKalau yang berat lebih dari tu aku tak syorkan bar ni. 

Friday, December 12, 2014

Buah Tampoi Belimbing | Baccaurea Angulata

Pernah tak korang nampak, ternampak atau makan buah ni? Buah apa ni?
 
Okeh buah ni ada macam-macam gelaran. Ada yang kata Belimbing Hutan, ada yang kata Belimbing Sarawak, ada jugak yang cakap Tampoi Belimbing. Bidayuh panggil "Grummiing". Apa pun gelarannya ia telah diberi nama "Baccaurea angulata" nama saintifik, atau dalam bahasa Inggeris "Red angle tampoi" atau "Tampoi belimbing" dalam bahasa melayu. Rujukan dari pakcik Google.
 
Untuk pengetahuan korang semua, pokok ni hanya dijumpai di Borneo sahaja dan tak de kat tempat lain. "Only found in Borneo and nowhere else". Ini Fakta. So kalau nak merasa buah ni kena la pergi ke Borneo. Pergi kampung aku pun ada TAPI kena ikut musim la. Pokok ni berbuah secara bermusim, bukan ikut suka hati dia je. Hehe..
Buah Tampoi belimbing ni berwarna merah perang, isinya berwarna putih. Rasa manis isinya manis.


Inilah pokok Tampoi belimbing. Ini kat kampung aku. Ada la 2,3 pokok dalam kebun. Buah Tampoi belimbing ni bertangkai dan keluar pada batang pokok bukan pada pucuknya. Pokoknya agak tinggi. Nak buah kena panjat pokok ni lagi baik kalau jolok takut pecah-pecah.

Haa ni hasil yang telah dimakan oleh tupai-tupai atau burung. Haha dorang pun teringin gak makan buah ni. Share la sama.. Aku sendiri pun dah lama tak makan buah ni. Tunggu jela nanti kalau ada musim aku update lagi.

Thursday, December 11, 2014

Pertandingan Mini Futsal PROKOM | Aku TOP SCORER?

BTM UNITED FC
6 Disember 2014, baru ni kami dari Bahagian Teknogi Maklumat, JKR sertai Pertandingan Mini Futsal anjuran PROKOM JKR. Team kami di gelar BTM United FC. Datang menyahut cabaran dari PROKOM. Haha, seronok-seronok aktiviti akhir tahun katakan. Ada 5 team semuanya yang join mini futsal ni, CAST, CKBA, CPUM, PROKOM dan BTM

Team kami dengan jersi warna PINK pulak tu, PINK WORRIORS katanya. Antara salah satu kelebihan warna pink ni, team lawan akan alergik tengok warna ni, so fokus mereka hilang, kawalan bola hilang. Hahah mandai je aku kan. -just kidding hehe..
Ni result kami dari BTM United FC. Ada 4 perlawanan perlu diharungi. Yang ada Daus-daus tu, maksudnya berapa gol aku sumbat. Memandangkan ada 5 team je yang join, penganjur menetapkan perlawanan secara liga, sapa top kat table dorang lah juara. BTM United FC telah menjadi Champion!! Menang kesemua perlawanan dengan mata penuh.. Hehehe.. Dan kenangan paling manis, aku dinobatkan sebagai Penjaring Terbanyak. Macam tak caya je. 7 gol dari 4 perlawanan dengan 1 hatrik. Ouchh terasa macam Wayne Rooney
Ni dia trofi untuk Top Scorer kalau dalam bahasa lain Kasut Emas. Walaupun bukan emas tulen tapi aku tetap bangga menerimanya. Nikmat rasanya. Tak tau pulak ada trofi untuk top scorer ni. Apapun gol yang aku sumbat ni pun banyak hasil dari assist kawan-kawan. Haha. 
Trofi TOP SCORER
Trofi CHAMPION
Tahniah buat BTM United FC yang telah menjuarai pertandingan Mini Futsal PROKOM 2014. Berjumpa lagi di lain hari. Jom sambung training.

Wednesday, December 10, 2014

Mee Kolok sedap di Kuala Lumpur | Dapur Sarawak

Akhirnya jumpa jugak aku, mee kolok kat kuala lumpur ni. Dah lama aku cari kat mana ada mee kolok ni. Bukan susah apa pun, cuma nak cari mee kolok halal. Kalau yang non-halal tu banyak je kat Kuala Lumpur ni. Nak tau kat mana? Aku agak dah mesti korang nak tau jugak kan kat mana tempat ni. Nama restoran ni Dapur Sarawak. Biasa dengar tak, ke dah penah pergi? Okeh restoran Dapur Sarawak ni bersebelahan bangunan Hospital Tawakal jalan pahang. Tengok map ni. Senang je kalau nak gi sini.
Dapur Sarawak menyajikan makanan-makanan Sarawak, makanan yang famos kat Sarawak. Kalau orang Sarawak yang menetap kat Kuala Lumpur, Selangor ni, memang rekemended sangat la pergi makan kat sini. At least dapat la melepaskan rindu rasa makanan Sarawak. 
Antara menu-menu yang ada kat Dapur Sarawak ni, mee kolok, laksa sarawak, mee jawa, crispy mee sos tomato, nasi goreng dabai dan banyak lagi.
Air kalau feveret aku, "teh C peng" yang biasa bukan yang 3 layer. Hehe.. Memang nostalgia betul. Peng ni korang tau kan, ais.
Antara pengunjung-pengunjung yang datang ke restoran ni.


Okeh ni yang aku mula-mula pergi, aku order mee kolok biasa saiz besar (daging) dengan Teh C Special (3 layer). Yang sebenarnya aku nak oder Teh C peng je tapi tak jumpa kat menu. Rupanya aku cari kat bawah Signature Drink. Tak prasan ada kat sebelah. Teh C (susu cair).
Selang seminggu kemudian aku pergi lagi, Mee kolok special saiz besar pulak dengan Teh C Peng. Perghhh memang mantop!! Nyaman na juak mee kolok tok.Yang Mee kolok special ni ada ayam, daging dan udang. Lagi sedap.. Huh rasa macam nak repeat lagi la, nak try mee kolok goreng pulak, crispy mee sos tomato ... Nyummm.. Jommmm...

Sunday, December 7, 2014

Birthday Party Ben Ashaari di Flora Cafe

Hasil perancangan rapi oleh Kelab Blogger Ben Ashaari yang di kemudi oleh Yanty maka tercetuslah idea untuk buat mini party sempena hari lahir Blogger Otai, Ben Ashaari pada 30 November 2014. Lokasi yang dipilih di Flora Cafe, Ampwalk Mall, Ampang. Kehadiran blogger-blogger dari kelab blogger ben ashaari dan keluarga masing-masing cukup meriah.
Tema kek pun ikut tuan dia "kek SADO" haha.. Kek ni di taja oleh Kak Nina Cybercake. Kek Red Velvet yang sangat sedap. Siap tapau bawa balik. hihihi..
"Selamat Hari Lahir Bro, Ben Ashaari semoga dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, semoga semakin sukses dalam karier". Nak potong kek pun kena ada gaya. Kejap pusing sini kejap pusing sana haha, dah lama tak potong kek ni.
Manja la konon buat muka gitu. Hahaha... Jangan marah bro..


Terima Kasih Flora Cafe yang kerana menyediakan tempat yang paling ohsemm, cantik dan romantik. Dihiasi pula dengan belon-belon yang warna warni ni. Sangat-sangat direkemen untuk yang nak buat birthday parti ker , yang nak buat reunion ker, gather-gather ke.. Rasa macam makan dalam taman gitu..


Layankan je gelagat kami dengan birthday boy ni.. Macam-macam pe'el la bila dah bergather-gather ni. Dah jadi macam satu family.

Makan time

Ni antara menu yang jadi santapan kami hari tu nasi goreng, mee hon goreng, spagheti, cucur udang, bubur kacang hijau, kuih muih, Sosej + fries, rojak buah, air sirap dengan teh tarik.... (ada gambar yang takde pulak)

Promosi dari Flora Cafe
Berminat? Boleh contact Mel (03-2161 8010 / 2181 0986 /012-207 0166)

Facebook : Flora Kafe Ampwalk
Instagram : @florakafe
 
Kami juga tak lepaskan peluang berphoto kat sini. Tempat cantik lak tu.. Apapun terima kasih semua yang datang memeriahkan parti. Bertemu lagi nanti di event-event akan datang, semoga perjumpaan sebegini dapar merapatkan lagi ukuwah antara kita. InsyaAllah.