Sunday, September 10, 2017

Terokai sejarah The Round House, Fremantle Perth Australia

Dari Kailis' Fish Market, Waterfront kami ronda-ronda ke sekitar Fremantle. Fremantle ni sebuah bandar pelabuhan di Australia Barat juga merupakan sebahagian daripada kawasan metropolitan Perth. Terkenal dengan sejarah maritimnya juga seni bina Victoria. Antara tempat bersejarah yang sempat kami singgahi kat Fremantle, iaitu The Round House
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Dibina sekitar tahun 1830 tahun dulu. Antara bangunan tertua di Perth, Australia. Perghh lama dah tu tapi struktur bangunan masih kukuh lagi. Bangunan ni pernah dijadikan sebagai lokap polis atau penjara satu ketika dulu. Juga dikenali The Round House Prison.
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Precinct, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
Flags Flown
The Round House Fremantle, Perth
The Fremantle Time Ball & Time Gun

Pemandangan di dalam The Round House, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Well
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Curfew Bell
Fuhh seram sejuk rasanya masuk dalam ni. Peninggalan sejarah untuk tatapan pelancong asing mahupun penduduk tempatan. 

Pemandangan dari luar dan atas The Round House, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Pemandangan lautan biru menawan hati dengan angin yang bertiup dingin.. Fuhh rasa macam nak repeat dua tiga kali.. 
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Fremantle Tram 'Hop-On-Hop-Off'
Actually my bad. Ada beberapa kelemahan entri ni. Masa ni memang datang tengok-tengok, possing-possing je, tak terfikir pun nak tanya penjaga bangunan pasal sejarah The Round House ni. Bila nak buat entri ni baru macam "Alamak, kenapa aku tak ambik tau pasal benda ni, tak ambik gambar ni"... Banyak tergantung, sebab bila google sana sini untuk dapatkan info, macam menarik je kisah The Round House ni. Ada fungsi tersembunyi tentang struktur bangunan tu, ada tujuan tiang bendera tu dibina, apa fungsi meriam tu dan banyak lagi. 
Apapun, kelemahan ni aku jadikan lesson learn untuk diri aku sendiri untuk improve dan semoga pengajaran ni juga berguna untuk reader-reader yang baru nak belajar travel macam aku.
Maka selesai persinggahan sebentar di The Round House, Fremantle, Perth Australia. Next ada lagi tempat menarik sekitar Perth untuk dilawati. Tunggu yaa.. entri slow sikit.. Haha..


Boleh baca perjalanan dari mula sampai ke Perth dan tempat-tempat yang dah aku pergi sebelum sampai ke sini. Percutian ke Perth Australia.

3 comments:

  1. wahhhh bestnya pemandangan disana..cantik2...hihihi

    ReplyDelete
  2. thank you for this your broadcast provided bright clear concept..
    หนังไทยตลก

    ReplyDelete