Saturday, October 26, 2019

Produk Ameen Mee Tarik Saffron Perisa Kari Dan Sup | Produk Muslim Viral

Ameen Mee Tarik Saffron Perisa Kari | Produk Muslim Viral

Dah lama tak upload makan-makan ni. Kali ni makan mee tarik viral. Produk Ameen Mee Tarik Saffron. Produk Muslim & Produk tempatan. Apa yang menarik tentang Mee tarik ni ? Bahan-bahan diperbuat dari Kurma, Kismis, Saffron dan lain-lain. Mee ni baik untuk minda. Tanpa Wax, Tanpa Asid Borix, tanpa pengawet, tepung tiada benzoyl peroxide dan tanpa pewarna. Jom tonton video ni..

Mee Tarik Saffron Perisa Kari
Mee Tarik Saffron Perisa Sup


Terima kasih menonton dan jangan lupa SUBSCRIBE, LIKE dan SHARE video. www,youtube.com/dausredscarz


Untuk sebarang pertanyaan dan kolaborasi boleh email ke: redscarz@live.com.my www.instagram.com/red_scarz www.redscarz.com

Mee tarik saffron?
Kat mana nak cari mee tarik saffron?

Tuesday, June 11, 2019

Toyota Malaysia memperkenalkan VIOS baru 2019 dengan ciri-ciri Keselamatan diiktiraf 5 bintang oleh ASEAN NCAP

Assalamualaikum w.b.t


Welcome to Daus Redscarz Blog... (Jeng Jeng Jeng)

Yo Guys... akhirnya berpisah jua dengan si DUGONG (TOYOTA VIOS J Manual 2009) ni.. Hampir 10 tahun bersama, banyak jasa dan pengorbanan yang Dugong dah bagi. Perah keringat, bawa ke sana ke sini.. Dari utara ke selatan, barat sampai ke pantai timur dah redah. Tak pernah buat hal, melainkan kecuaian diri sendiri. Sebenarnya tahun lepas lagi cadangnya nak tukar, tapi belum rezeki lagi nak tukar. Mungkin ada lah hikmahnya tu. 

Alhamdulillah, tahun ni 2019 (Mei) rezeki dapat trade-in Dugong ni. Sayang memang sayang tapi yelah satu asbab tukar dugong ni sebab manual. Guna Manual dalam bandar metropolitan ni memang sedikit sebanyak menghadirkan stress! Jem tak usah kira, pagi, tengahari, petang, malam sampai la tengah malam. Kereta kat jalan tu ada je. Alhamdulillah dapat tukar kepada Auto.


TOYOTA VIOS G (A) 2019 pilihan kami. 
TOYOTA VIOS Variant G Automatic generasi ke-4 

Persoalannya kenapa Vios tukar dengan Vios ? Kenapa tak tukar dengan Toyota Wish ke, Toyota Estima ke, Honda HRV ke, Honda Civic, Toyota Altis ke. Kereta MPV ke paling kurang. UPGRADE la maksudnya. Persoalan dari Netizen biasanya. Kenapa aku pilih Toyota Vios ? 

Kejap ye sebelum aku jawab kenapa, meh aku nak terangkan dulu. Memang aku ada survey Toyota Wish, Toyota Altis, Honda Civic, Honda HRV, Mazda CX5, Nissan X-trail bagai. Toyota Wish dan Honda Civic siap test drive tu.. Dah buat calculation bank loan dengan monthly commitment memang lepas. TAPI.. ada tapi, bila fikir pasal maintenance kereta ni, bila fikir CC 1.8 ke atas, cukai Jalan (Roadtax) Insuran semua dah lain dah. Belum masuk tanker Petrol lagi. Kereta bukannya pakai setahun dua, loan kurang-kurang pun 9 tahun bai. Bola tanggung tu. Tak pasal-pasal kena smash. Jadi aku tanamkan dalam minda satu pepatah melayu "ukur baju di badan sendiri".. Kalau mampu apa salahnya. Kalau mampu aku pun tak cerita kat sini. 

Okeh, panjang pulak mukadimahnya.. Jadi kenapa aku pilih TOYOTA VIOS variant G (A) 2019.


1. Kemampuan bayaran bulanan (Monthly) 
Okeh perbezaan bayaran bulanan Dugong dengan Vios baru ni Rm100. Jadi orang kata tambah sikit. Dulu masa beli manual, ni dah auto. Kalau dulu beli auto mesti harga lebih kurang sekarang gak. Lagipun aku ada kelebihan sebab trade-in Dugong tu, boleh buat downpayment lebih sikit. 


2. Generasi baru (Generasi ke-4 tahun 2019) 
Toyota Vios 2019 ni merupakan Vios generasi ke-4. Dugong tu generasi ke-2 (Tahun 2009-2013) dan selepas tu keluar generasi ke-3 (tahun 2013-2018) berserta dengan Vios Facelift sehingga Generasi ke-4 2019- terkini

3. Ciri-ciri Toyota Vios baru 2019 
Toyota Vios baru nampak macam banyak ciri-ciri baru berbanding dengan Vios-vios generasi terdahulu. Aku sebenarnya tak tau pun vios ni ada generasi-generasi ni. Aku pergi Toyota showroom memang datang nak tengok vios je. Tiba di showroom, sale women yang entertain kami bagi tau, ni Vios baru. Dia explain la satu-satu. Aku pun tak tau nak compare macam mana sebab kalau nak compare dengan Dugong J aku tu memang jauh beza la. Apapun kalau aku ada tertinggal atau tersalah info, korang boleh la update dalam komen tu ya. Okeh, ni antara features baru yang ada pada Vios 2019. Perbandingan antara vios 2019 dengan vios-vios terdahulu. 

Ciri-ciri Keselamatan (Safety)

  • 5 Star ASEAN NCAP rating
  • Panoramic View Monitor (PVM) Variant G & E saja
  • 7 SRS Airbags
  • Blind Spot Monitor (BSM) Variant G & E saja.
  • Front Digital Video Recorder (DVR) Variant G & E saja
  • Hill-start Assist Control (HAC)
  • Rear Digital Video Recording (DVR) Variant G & E pilihan tambahan 
Ciri-ciri Interior

  • Auto Air-conditioning
  • Optitron Meter with Multi-information Display (MID) Variant G saja.
  • Drive Mode Switch & Paddle Shifters (Eco/Sport/Normal Mode) Paddle shifters untuk tukar mode auto dengan manual. Variant G saja
  • Electrochromic Rear-view Mirror (Mengurangkan silau dari headlights kereta dari belakang) Variant G saja


Connectivity

  • DVD-AVX dengan USB monitoring - boleh connect dengan smartphone.
  • Audio- 6.8" Touchscreen Infotainment System with Screen Mirroring, Bluetooth, USB, HDMI, AUX and 6 Speakers
  • 2 USB port tambahan untuk penumpang belakang. 

Ciri-ciri headlamps 

  • Headlamps - Ciri Auto
  • Follow-me-home Function (Lampu akan terpasang beberapa saat sehingga kita buka pintu rumah)

Convenience notes 

  • Acoustic Front Windscreen, Auto-dimming Rear-view Mirror, Front Digital Video Recorder with Collision Warning and Lane Departure Warning

Okeh, itu je la list yang aku tau pasal ciri-ciri Toyota Vios baru 2019 ni. Mungkin ada yang aku silap tulis atau kurang info. Korang boleh direct ke website Toyota Malaysia untuk info lanjut. 

4. Design
Aku berkenan dengan design (facelift) Vios 2019 baru ni. Aku sebenarnya dah berkenan dengan previous viosX tapi rezeki dapat yang lagi latest. 

5. Harga
Walaupun pelbagai ciri-ciri tambahan pada Vios baru 2019, harga sama seperti vios-vios sebelum ni mengikut variant masing-masing. Harga tak jauh beza.

6. Warranty
5 tahun warranty dari mula register dengan unlimited mileage. (kebanyakkan kereta baru dah macam ni dah)

7. Roadtax & Insuran
Roadtax dan insuran masih lagi kekal untuk kenderaan CC 1.5 (masih lagi mampu compare dengan kenderaan CC1.8)

Jadi begitulah jawapan kenapa aku tukar Toyota Vios Dugong dengan Toyota Vios 2019. Ikut kemampuan dan bajet perbelanjaan keluarga. Tak dapat kereta besar, kecil pun jadilah. Dapat merasa kereta baru, pada niat asal nak tukar manual ke auto je. Lagi satu seperti sedia maklum, vios jimat minyak.


Jadi kepada mereka-mereka yang tengah cari kereta-kereta sedan Segment B ni, boleh la masukkan Toyota Vios 2019 dalam list tu. 

Review pertama aku untuk pemanduan dan penggunaan 1000 meter pertama ni, serius aku puas hati dan teruja. Korang jangan salah faham. Ni aku compare Vios J Manual Dugong aku dengan Vios G Auto 2019. Generasi ke-2 dengan Generasi ke-4 ni memang ketara sangat la perbezaannya. Sepatutnya compare Vios Generasi ke-3 dengan Vios 2019 baru padan. Apapun ini cuma penilaian subjektif dari aku sebagai pemandu kereta pemegang lesen D dan B2.

Wednesday, May 15, 2019

YouTube telah melancarkan Tab Story untuk Creators

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog... (Jeng Jeng Jeng)

Yo Guys, aku baru dapat info terbaru dari group komuniti youtube Malaysia. Kepada youtuber mahupun creators, YouTube kini  telah melancarkan satu tab baru dalam aplikasi YouTube mereka iaitu Tab Story | Tab Stories. Seperti mana yang kita sedia maklum Tab story ni dah ada di Instagram, Facebook mahupun di Whatsapp. Jadi sekarang YouTube sendiri telah lancarkan Tab Stories mereka. 

Story YouTube length berdurasi 30 saat. Boleh edit frame, edit background, edit text dan lain-lain. Stories ini boleh ditonton oleh Subscribers mahupun non-subscribers kita. 

Walauapapun, haa ni yang tak best ni, Tab Stories ni hanya boleh digunakan apabila creators mencapai satu tahap kelayakan yang ditetapkan oleh YouTube. Buat masa ni, untuk menggunakan tab stories ni, creators harus mempunyai 10K Subscribers dan ke atas. Jika ada creators yang baru melepasi 10K Subscribers, tab story ni akan mengambil masa 4 minggu untuk diaktifkan dalam aplikasi YouTube secara automatik.  

Tutorial menggunakan Tab Stories YouTube

Okeh guys, aku dah cuba try test menggunakan Tab Stories ni pada Aplikasi Mobile YouTube. Memang ada wujud story ni sebab aku punya channel Daus Redscarz ngam-ngam lepas. Mula-mula Klik pada button Upload video tu. Kuar la 4 icon berbeza. Kat bottom gambar ni.
4 icon tersebut iaitu Upload video, Live video, Story dan Post status. Okeh kita pilih Story. Macam biasa la, rekod video dan bla bla bla edit bagai dan kemudian bila dah post story tu nanti. Korang akan nampak tab stories akan berada di tengah tab community dan tab channels. (gambar bawah ni)
Okeh lepas tu kita klik pada tab stories, kuar la story kita macam kat gambar bawah ni. 
Story ini pun cobaan.. Aku dah post satu story, ada nampak icon mata tu tak ? Haa tu la bilangan orang yang view story kita. Dan pada stories kita pun dorang boleh tinggalkan komen. 
Ni contoh latest view dari Stories. Ada 17 mata melihat, cumanya kita tak pasti la sapa yang tengok. Sebab tekan icon mata tu tak kuar apa apa pun. YouTube Stories akan simpan video selama 7 hari. Kenapa ? Bagi peluang untuk creators dan fan respon pada video. Lebih kurang engaggement la dengan viewers. Pada aku ini merupakan satu platform yang positif untuk meningkatkan lagi Subscriber kita pada masa akan datang.  

Okeh guys tu saja info terkini. Buat masa ni aku tau boleh guna mobile YouTube App saja, guna Desktop tak jumpa. Jangan lupa SUBSCRIBE, tonton video dan Stories dari Daus Redscarz Channel.

Assalamualaikum...