Wednesday, May 15, 2019

YouTube telah melancarkan Tab Story untuk Creators

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog... (Jeng Jeng Jeng)

Yo Guys, aku baru dapat info terbaru dari group komuniti youtube Malaysia. Kepada youtuber mahupun creators, YouTube kini  telah melancarkan satu tab baru dalam aplikasi YouTube mereka iaitu Tab Story | Tab Stories. Seperti mana yang kita sedia maklum Tab story ni dah ada di Instagram, Facebook mahupun di Whatsapp. Jadi sekarang YouTube sendiri telah lancarkan Tab Stories mereka. 

Story YouTube length berdurasi 30 saat. Boleh edit frame, edit background, edit text dan lain-lain. Stories ini boleh ditonton oleh Subscribers mahupun non-subscribers kita. 

Walauapapun, haa ni yang tak best ni, Tab Stories ni hanya boleh digunakan apabila creators mencapai satu tahap kelayakan yang ditetapkan oleh YouTube. Buat masa ni, untuk menggunakan tab stories ni, creators harus mempunyai 10K Subscribers dan ke atas. Jika ada creators yang baru melepasi 10K Subscribers, tab story ni akan mengambil masa 4 minggu untuk diaktifkan dalam aplikasi YouTube secara automatik.  

Tutorial menggunakan Tab Stories YouTube

Okeh guys, aku dah cuba try test menggunakan Tab Stories ni pada Aplikasi Mobile YouTube. Memang ada wujud story ni sebab aku punya channel Daus Redscarz ngam-ngam lepas. Mula-mula Klik pada button Upload video tu. Kuar la 4 icon berbeza. Kat bottom gambar ni.
4 icon tersebut iaitu Upload video, Live video, Story dan Post status. Okeh kita pilih Story. Macam biasa la, rekod video dan bla bla bla edit bagai dan kemudian bila dah post story tu nanti. Korang akan nampak tab stories akan berada di tengah tab community dan tab channels. (gambar bawah ni)
Okeh lepas tu kita klik pada tab stories, kuar la story kita macam kat gambar bawah ni. 
Story ini pun cobaan.. Aku dah post satu story, ada nampak icon mata tu tak ? Haa tu la bilangan orang yang view story kita. Dan pada stories kita pun dorang boleh tinggalkan komen. 
Ni contoh latest view dari Stories. Ada 17 mata melihat, cumanya kita tak pasti la sapa yang tengok. Sebab tekan icon mata tu tak kuar apa apa pun. YouTube Stories akan simpan video selama 7 hari. Kenapa ? Bagi peluang untuk creators dan fan respon pada video. Lebih kurang engaggement la dengan viewers. Pada aku ini merupakan satu platform yang positif untuk meningkatkan lagi Subscriber kita pada masa akan datang.  

Okeh guys tu saja info terkini. Buat masa ni aku tau boleh guna mobile YouTube App saja, guna Desktop tak jumpa. Jangan lupa SUBSCRIBE, tonton video dan Stories dari Daus Redscarz Channel.

Assalamualaikum...

Friday, May 10, 2019

Resepi Masak Maggi Ketam sedap dan mudah [VIDEO]

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog.. (Jeng jeng jeng)

Entri kali ni aku nak share pasal makan Maggi Ketam. (Straight to the point) Okeh, menu Maggi Ketam ni bukan asing lagi kat Malaysia ni. Yang aku nak citer ni bukan yang makan kat kedai tapi yang aku masak sendiri. Aku nak share resepi untuk Maggi Ketam. Al maklum la tiba-tiba teringin nak makan maggi ketam. Jadi terkeluarlah idea untuk masak Maggi Ketam. Ingat aku tak reti masak ke ? Haha simple-simple boleh la. 
MAGGI KETAM
Resepi Maggi Ketam ni aku reka sendiri guna bahan asas je. Main campak-campak je bak kata orang rumah. Bahan-bahan ni senang cari, silap-silap ada je dalam peti ais. Tak yah susah-susah pergi cari. 
Bawah ni bahan-bahan yang diperlukan untuk penghasilan Maggi Ketam ni. Yang aku tunjuk ni aku masak untuk 2 orang makan. 

Seekor Ketam
2 bungkus Maggi Kari
1/2 biji Bawang merah
2 biji Bawang putih
2 biji Cili Padi
1/4 Cili Capsicum Hijau
1/4 batang Carrot
1 biji Telur

(Tiada spesifik tetap untuk masak menu maggi ketam ni, nak pedas tambah cili, nak sayur letak la sayur. Faham kan) 

Jom layan cara-cara masak Maggi Ketam dalam video aku ni. Serius sangat mudah dan sedap. 
Visit link ni >>>Youtube Maggi Ketam<<<
Ramai cakap leceh makan ketam ni haha tapi bagi aku takde hal lah, nak makan ketam kena santai-santai, jangan kalut-kalut. Nak siang ketam pun ada yang kata leceh, buka apa sebab belum cuba lagi. Ada tips and tricks cara-cara siang ketam pada penghujung video. Korang tonton sampai habis okeh. Senang lagi siang ketam dari siang ikan. 

Okeh itu saja resepi Maggi Ketam yang aku buat. Korang jangan lupa..
Like video, mohon pada yang sudi, korang share video ni okeh. Mana tau ada yang teringin nak makan Maggi Ketam tercapai gak hasrat dorang. Nak cari kedai mungkin lokasi jauh ke, harga mahal sangat ke, kawasan tempat tinggal takde menu ni. Okeh selamat mencuba guys. Salam. 

Tuesday, April 9, 2019

Vlog Percutian ke Universal Studios Singapore® (USS) 8 Fakta menarik korang kena tau tentang USS !

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog.. (Jeng jeng jeng)

Alhamdulillah selesai percutian kami ke Universal Studios Singapore®. Satu pengalaman luar biasa, pengalaman baru dalam diari masing-masing. Rata-rata musim cuti sekolah, ibu bapa sibuk bawa anak-anak berjalan, pergi bercuti, balik kampung dan sebagainya, kami antaranya yang turut pergi bercuti. Destinasi kami Universal Studios Singapore®
Sebenarnya aku dah merancang percutian ke Universal Studios Singapore® hampir 3 bulan. Kali pertama nak bawa anak-anak pergi bercuti ke luar negara. Macam-macam benda kena fikirkan. Antara yang major ialah urusan persiapan passport ke luar negara, tiket penerbangan pergi balik dan tempat penginapan untuk 4 hari 3 malam. Apapun alhamdulillah semua tu dah dapat diuruskan dengan lancar cuma bab penginapan je delay sikit. Bab penginapan nanti aku citer lain. 
Tiba di Universal Studios Singapore® seawal jam 10 pagi. Opening hours di USS ialah jam 10.00 pagi, aku syorkan kat korang kalau boleh, sila masuk awal-awal nanti tak cukup masa main kat dalam tu. Jangan lupa beli tiket haha.. 
Universal Studios Singapore® 1-Day Complimentary ticket. (tiket pass untuk satu hari) 
Untuk pengetahuan korang USS juga menyediakan Universal Studios Singapore® Express ticket untuk laluan express setiap ride. Maksudnya korang purchase Universal Express ni boleh guna lorong express untuk setiap ride atau mainan dalam park tanpa berbaris panjang dengan pengunjung-pengunjung lain. Jimat masa ooo.. 

Okeh sambil aku citer pengalaman percutian kami kat sana aku nak share juga 8 fakta menarik tentang Universal Studios Singapore® yang korang kena tau.  Lets ride the Movies ! 

Fakta menarik 1: 
Pertama di Asia Tenggara dengan mempunyai 24 tunggangan, persembahan dan tarikan di tujuh zon bertema iaitu Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

Fakta menarik 2:
Universal Globe tu mengambil masa 40 hari untuk disiapkan dengan ukuran diameter 7.32m (24ft) seberat 4.5 tan. Berat tu !!! Dan yang menarik, satu-satunya Globe Universal yang ada marking Singapore kat atas map tu. 
HOLLYWOOD
NEW YORK
Fakta menarik 3: 
Roller Coaster duelling yang paling tinggi di dunia. Battlestar Galactica: HUMAN vs. CYLON™ (the world's tallest duelling roller coasters)

SCI-FI CITY ZONE
Fuhh paling tinggi di dunia ? Biar betul, roller coaster ni siap repeat lagi. Akif paksa repeat. Babah dah cuak dah sebenarnya tapi tahan je. Apapun memang ohsem sangat. 
TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle
Antara indoor roller coaster paling best skali. Dibekalkan dengan spek 3D. Yang ni pun kami ride dua kali. Terasa dalam movie.

ANCIENT EGYPT ZONE
Revenge of the Mummy™
Ride ni pun indoor roller coaster juga. Yang ni seram, dia punya track kat dalam tu sangat trill siap ride dalam kawasan gelap gelita. Lama plak tu dalam tu. 
Fakta menarik 4:
Keluasan taman tema Universal Studios Singapore® ialah seluas 20 hektar bersamaan dengan 25 padang bola sepak. Wow !!

THE LOST WORLD™ ZONE
Jurassic Park tempat favourite Faheem. Dia memang minat sangat dinosaur-dinosaur ni. Dari umur dua tahun lebih dia boleh hafal nama-nama dinosaur. Mujur la ada ride yang Faheem boleh naik. Seronok dapat naik. 
Dino-Soarin'™
Menunggang Pteranodons sangat sesuai untuk kanak-kanak bawah 6 tahun. Dino-Soarin'™ riding tak laju sangat, kategori fun ride namun masih perlu pengawasan dan peneman dari ibu bapa atau penjaga. 
Tyrannosaurus Rex replica
Aku rasa kami paling lama dekat Jurassic Park ni. Bukan takat ride tu lama, masuk dalam Dino-Store tu pun lama. Faheem dah sangkut dalam tu. Haha rambang mata tengok mainan dan koleksi Jurassic Park. 

WATERWORLD™ 
Kalau sape pernah tengok movie WaterWorld dia akan familiar tempat ni. Movie tu release pada tahun 1995. Pertunjukan aksi secara live adegan-adengan dalam movie WaterWorld. Seolah-olah kami tengok secara langsung bagaimana pelakon melakonkan watak-watak dalam movie tersebut. Beberapa adegan stunt yang luar biasa dengan aksi dari Bot perang dan Jeksi. 
WaterWorld Show Times
Korang jangan miss show times ni. Ada 12.30 pm dan 4.15pm saja. Rugi kalau terlepas. Bukan senang nak masuk lagi. 

Fakta menarik 5:
The WaterWorld mampu menampung kapasiti sehingga 3,500 tempat duduk menjadikan amphitheatre di USS antara yang terbesar di dunia. Kolam air menakung 5 juta gallon air yang bersamaan dengan 9 Olympic pools.. Perghh.. 

FAR FAR AWAY ZONE
Puss In Boots’ Giant Journey
Kat sini pun ada fun ride roller coaster. Best untuk santai-santai. 
Far Far Away Castle dengan Shrek 4-D Adventure

Fakta menarik 6:
Far Far Away Castle yang istana cantik ni berketinggian 39.4 meter. Tengok memang nampak sebiji dalam movie. 

MADAGASCAR ZONE
Madagascar: A Crate Adventure
Masa sampai sini Faheem dah tido, so ganti-ganti la jaga Faheem kat luar. Bagi turn mama pulak masuk ride dengan Akif dan Aliah.
King Julien's Beach Party-Go-Round 
Last but not lease, King Julien's ride. Sian Faheem tak dapat main ni, masih tido lagi. 

Fakta menarik 7:
Terdapat 122 zon muzik yang berbeza dalam Universal Studios Singapore®

Tempat makan halal banyak. Boleh refer map USS. Booth-booth air pun banyak. Korang jangan confuse ada satu air kotak warna putih, ingatkan susu rupa-rupanya air mineral. Dorang letak dalam kotak macam kotak susu tu. 

Fakta menarik 8:
Universal Studios Singapore® Lagoon sedalam 2.1 meter dan menampung 38000 cubic meter air. Sumber air yang bertakung kat lagoon ni ada dari air hujan. Manakala air lagoon digunakan untuk sistem pengairan dan penyejukkan.

Okeh itu saja yang aku dapat kongsikan tentang percutian kami ke Universal Studios Singapore® serta-serta fakta-takta menarik tentang Universal Studios Singapore® Serius cakap sehari rasa macam tak puas. Banyak ride banyak store kalau nak explore makan masa.

Apapun jom tonton Vlog Percutian Daus Redscarz Channel ke Universal Studios Singapore®

Strictly reminder !

Sebagai langkah keselamatan, penggunaan kamera, gopros dan alat-alat perakam yang lain adalah dilarang sama sekali semasa menaiki permainan. Maksudnya setiap kali ride tu kita tak boleh rakam. Sekiranya ada membawa barangan pastikan simpan terlebih dahulu di loker yang disediakan sebelum ride. Tempat penyimpanan percuma. 

Untuk maklumat tiket dan info lanjut korang boleh terus website Resort World Sentosa, Singapre di https://www.rwsentosa.com

#dausredscarz #universalstudiossingapore