Sunday, November 1, 2020

Pengalaman makan di Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah, Sungkai Perak

 Assalamualaikum w.b.t

Masih lagi cerita pasal tempat menarik di Negeri Perak. Kalau entri sebelum ni Pengalaman menginap di Teratak Riverview Tanjung Malim, kali ni pengalaman menjamu selera pulak di Nasi Bamboo Sungai Klah. Dah lama dah kewujudan tempat ni, cuma aku je belum sampai sini lagi. Nasi Bamboo Sungai Klah terletak di Kampung Buloh Telor, Sungkai Perak. Ni pun aku follow adik ipar aku. Dorang dah biasa dah pergi makan kat sini. Okeh gais terlebih dahulu sebelum aku bercerita lanjut, aku nak minta maaf siap-siap. Entri aku ni mungkin kurang info pasal tempat ni atau menu-menu apa yang ada. Aku cuma nak rakamkan pengalaman pernah sampai ke sini. Apapun mungkin jugak entri ni bisa menggambarkan serba sedikit apa ada di sini. 

Kami tiba di sini kira-kira jam 3.00 petang. Walaupun dah lepas waktu lunch, orang tetap ramai lagi. Parking penuh gais, masa ni masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) Masing-masing mengambil kesempatan untuk berjalan, beriadah setelah sekian lama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

So gais, apa yang menarik kat Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah ni? Opkos la nasi bamboo dia.. Haha tu simbolik dia, nasi masak dalam daun, pastu sumbat dalam buluh. Tengok gambar bawah ni.

Nasi Bamboo Sungai Klah

Menu-menu yang menarik di Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah

Okeh gais, antara menu-menu pilihan di Nasi Bamboo Sungai Klah ni. Daging masak gulai lomak cili api, tempoyak patin, ada ikan keli bakar, siput sedut, kerabu sayur dan macam-macam lagi. Yang aku ingat yang ni jela sebab tu je gambar yang aku ada sebagai bukti. Ada pelbagai jenis lauk lagi sebenarnya. Aku sendiri tak terakam gambar masa tu. 


Tak pernah terfikir pun nak singgah sini kalau balik Kuala Kangsar. Yela sebelum ni tak tau, lepas ni mungkin boleh difikir-fikirkan haha. Biasa kalau balik tu malas nak menyingah-nyingah, jadi jauh rasanya. 

Hari tu jiwa aku berkobar-kobar, dah datang tempat famous ni kena la buat vlog mukbang makan di Nasi Bamboo Sungai Klah ni. Tapi sampai sekarang vlog tak siap-siap. Haha biasa la bila footage tak lengkap dia jadi rasa tak puas nak edit video. Maka peram la dulu. Sebab tu la terhasilnya entri ni. Video takde tapi kita manfaat gambar yang ada. 

Jadi apa yang boleh aku simpulkan kat sini, sila rakam video atau capture gambar banyak-banyak untuk kegunaan vlog atau blog. Bukan takat dua platform tu je, FB, IG, Twitter dan lain-lain media sosial pun boleh guna. 

Orang-orang di Perak nun masih boleh lagi menikmati makanan di sini. Sebab kat sana masih PKPP. Harapan agar pandemik segera berakhir dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat  di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya ni turut berakhir, aku akan repeat lagi tempat ni. Antara tempat makan yang menarik dan famous di negeri Perak. Sekian.

Assalamualaikum w.b.t

2 comments:

  1. Wihh mantap om, emang kyknya yang masih alami-alami itu punya rasa yang khas (pake bambo / daun pisang)

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar.. rasa enak sekali.. haruman dari bamboo dengan daun pisang.

      Delete