Nuffnang

Cosmoderm

cosmoderm

Saturday, August 20, 2016

Pasar Borneo Seri Kembangan

Mungkin ramai lagi tak tau kewujudan Pasar Borneo di Seri Kembangan ni. Aku sebenarnya pun sama baru je tau, itu pun ada kenalan di Facebook yang bagitau. Gabungan peniaga-peniaga dari Sabah dan Sarawak membuka gerai-gerai menjual pelbagai jenis makanan dan barang-barang dari sana. Semestinya yang sukar dijumpai di Semenanjung ni. 
Aku terus datang sendiri ke sini sebab excited nak tengok apa yang dorang jual kat sini. Ni aku share sikit gambaran di sekitar Pasar Borneo Seri Kembangan dan apa yang menarik kat sini. Hampir 20 gerai ada kat sini antaranya menjual :-
Ayam Pansuh @ Ayam masak dalam buluh
Mee Kolok
Mee kolok pun ada di sini. Rm5 sebungkus. 
Keli Panduk, Acar Rebung
Lada putih (cili putih) Tuhau (tipuk atau tepus)
Sawi dayak, labu air, terung dayak
Sawi dayak
Kek lapis
Daun Ubi Tumbuk, Kasam Ikan Sungai, Rebung Manis 
Kek Lapis @ Butter Bakes
Yang teringin nak makan kek lapis boleh dapatkan disini. 
Cendul Gula Apong Borneo
Dan lain-lain lagi... 
Masa aku datang ni, banyak yang dah abis dan tiada stok. 

Tengah jalan-jalan tu, aku bertegur sapa dengan seorang peniaga kat situ, bila buka tempat ni. Sebab tak pernah dengar lagi kan. Dia kata Pasar Borneo ni baru operasi pada Mac 2016 yang lepas, itu pun cuma hari Sabtu lebih kurang jam 8.00 pagi sehingga 12 tghari. Owh satu hari je ? Kalau buka sabtu je, sapa kerja hari sabtu takde peluang la nak pergi sini. Ikutkan kalau berniaga sehari seminggu nak bawa stok banyak-banyak pun susah. Terutama barang makanan seperti sayur-sayuran. Nak simpan untuk seminggu cepat rosak.

Apapun kepada warga Borneo yang menetap di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur nak ke Pasar Borneo Seri Kembangan ni korang boleh waze: 

Pasar Borneo Seri Kembangan
Jalan Jinma 7, Seri Kembangan
Jom support ramai-ramai.. 

Friday, August 12, 2016

Dual Charger dan Rechargeable Bateri SJCAM SJ4000 SJ5000 murah !

Hampir 2 tahun aku guna sport cam SJCAM aku ni. Merata gak aku bawa tapi belum lagi kategori Hardcore User. Pakai macam tu je. Tapi memandangkan jangka hayat dah lama, jadi sekarang ni dah timbul masalah bateri "bateri kong". Biasa lah tu mana-mana barang elektronik memang akan mengalami masalah bateri. Macam bateri telefon la jugak lama-lama akan kong jugak. Sama ada lambat atau cepat je. Aku beli dulu pun tak terfikir pun masalah bateri ni. Bukan sebab masalah bateri buat aku tak beli. Yalah terlupa nak beli bateri spare. Lagipun kalau tengah syok-syok merakam tetiba bateri habis. Kan dah rugi. Kalau ada backup atau spare tu boleh swap terus.  

Sekarang baru lah hegeh-hegeh nak cari spare bateri. Takpe la belum terlambat lagi. Search punya search aku jumpa brand Xcsource dalam Lazada. Xcsource Dual Charger + Batteries for SJ4000 (Dua tempat cas dan + dua biji bateri) dengan harga yang berpatutan. Wow serius bagi aku murah. SJCAM aku SJ5000 bukan SJ4000 tetapi berani pulak aku beli bateri yang untuk SJ4000. Kenapa ? 


Okeh, sebelum beli aku kaji selidik dan baca details bateri dalam lazada. Sebenarnya bateri ni sesuai untuk SJ4000 / SJ5000. Tu yang berani beli tu. Kalau tak mention tak brani aku beli. Kang beli-beli tak muat pulak. Tapi kenapa aku pilih brand Xcsource bateri ni ? Padahal banyak lagi yang lain yang aku jumpa. Kenapa ? 
Korang perati bateri atas ni. Masa aku survey hari tu, aku prasan ada perbezaan bateri Xcsource dengan bateri asal SJCAM. Kapasiti mAH Xcsource lebih tinggi dari SJCAM asal. 

Xcsource - 3.7V 1100mAh 4.1.Wh Li-ion
SJCAM - 3.7V 900mAh 3.33Wh Li-ion (gambar bawah)

Lebih 200mAh tu.. Kalau ikutkan teori logik aku Xcsource bateri lebih tahan lama. Jadi ini lah pilihan aku. Kalau tengok harga pun lebih kurang je. 
SJCAM - 3.7V 900mAh 3.33Wh Li-ion (bateri asal)
Ni la rupanya bila cas dua-dua bateri. Menjimat masa dari nak cas satu-satu. Beli dual chargers dapat skali 2 bateri.. Memang berbaloi.. Sapa-sapa yang guna Sport Camera yang tengah mencari bateri spare ni, korang google atau atau cari kat lazada. 

Ni harga yang aku dapat dari Lazada. Shipping free lagi.. dari HK lagi tu.. 
Shipped by 'AS-Poslaju-HK' to:

Pastikan korang google dulu harga sebelum membeli. Okeh, selamat menggoogle.. Kalau dapat lagi murah dari ni angkat je. 

Friday, July 22, 2016

Bila Abang Sado jual Satay !

As salam semua, salam Syawal. Sibuk beraya lagi ker ? Mesti ramai yang tengah plan pergi open house kan. Ke sibuk nak buat open house. Jangan lupa jemput aku okey. Okeh sebut pasal open house ke, jamuan raya di pejabat ke, jabatan or kementerian atau jemputan raya di hotel-hotel ni, korang perasaan tak sesetengah booth tu ada tukang cedok kuah or lauk untuk korang. Korang tau kenapa ? Yang pasti ada 2 atau lebih jawapan. Jadi jawapan pertama, senang dan memudahkan untuk korang ambil makanan. Bawa 2 pinggan dorang tolong letakkan. Berbaris pun tak lama. Kalau takde tukang cedok nanti berbaris lama la korang. Kena pulak jenis karenah suka pilih-pilih dulu. Opps jangan terasa.. 


Yang kedua, ni pengalaman aku served gerai satay. Masa ni ada jamuan raya, aku ditugaskan untuk cedok kuah satay. So aku nak cerita pengalaman aku tukang cedok kuah ni. Kenapa ada tukang cedok kuah ni ? Sebenarnya nak jimatkan kuah, takut kuah tak cukup. Lebih kurang 1000 cucuk satay. Kuah ada dua balang je. Macam mana ko nak bajet kuah brapa banyak untuk satu pinggan. Satay pun letak siap-siap dalam pinggan supaya tiada satay yang terlebih dan terkurang. Tapi macam biasa la karenah orang ni. Letak kuah sikit, minta tambah lagi.. Ambik 2 mangkuk skali, untuk kawan katanya.. Hahha, biasa dah trick-trick gini. Ambik lah, sapa cepat dia dapat.. Tak sampai setengah jam settle satay. Satay lebih kuah abis.. Koh3... Maafkan daku.. 


Jadi tak heran la kalau ada tukang cedok makanan tu yer. Ada setengah-setengah orang tak kenan yang ada tukang cedok ni, silap-silap dicedok dapat tulang je. Hahah.. Apapun bersyukurlah orang dah jemput datang. Kbai..

Patut la sedap satay ni. SATAY WILLY KAJANG rupanya...