Cosmoderm

cosmoderm

Sunday, March 26, 2017

Caricature by Lyndon Loo Doodle Malaysia [Video]

Sempena pelancaran kempen "Doodle Your Moment" baru ni, aku berpeluang berjumpa dengan Kartunis, Pelukis, Comics Artist, Illustrator dari Doodle Malaysia. Alhamdulillah dapat lukisan Karikatur | Caricature hasil tangan Lyndon Loo. Seorang pelukis komik dan illustrator. Juga merupakan salah seorang dari team Doodle Malaysia. Cun tak dia lukis. Conteng-conteng je tu. Tak sampai 5 minit siap. Dapat free plak tu.. Ada banyak watak dan kartun-kartun dia ada. Aku pilih Captain America.
Lyndon Loo | Doodle Malaysia
Captain America Cariture by Lyndon Loo 


Video Doodle Your Moment Caricature by Lyndon Loo


Terima kasih dan credit pada Lyndon Loo atas lukisan ini. Semoga bertemu lagi..

Friday, March 24, 2017

Aku dan Kasut !

Sekali tengok dah macam bundle kasut dah? Haha, ini bukan bundle kasut tapi ini rak kasut kat rumah aku. Penuh dengan kasut aku. Aku bukanlah pencinta kasut cuma aku sayang nak buang kasut lama. Itu je. Kasut lama-lama tahan dan elok lagi, tak sampai hati nak buang. Ni belum masuk kasut kerja lagi ni? Yang dipaksa tinggal kat opis, sebab tak muat dah. 

Yang tak best asyik kena bebel dengan orang rumah. Sampai takde tempat dia nak letak kasut. Haha.. Sori.. 
Aku rasa kasut aku paling lama ni ada yang dah berusia lebih 10 tahun. Masih boleh pakai. Kasut futsal aku, dah masuk 7 tahun kot, sampai sekarang tahan lagi masih guna untuk main futsal. Berbaloi. Pakai selagi boleh. Ada running shoes, trail, badminton, weightlifting, futsal, walking, safety boot, leisure.. Aku aktif dalam sukan, kasut kena sesuai dengan sukan apa yang kita main tu. Kalau main badminton takkan pakai kasut running. Ringan dan licin nanti tergolek. Aku bukan beli semua sekali gus. Makan masa gak nak beli, aku bukan orang berduit. Selagi tak urgent aku belasah je kasut apa-apa. Nak masuk trail pun kena kasut yang betul nanti masuk dalam lumpur macam mana? 

Citer pasal kasut ni, ada kisah yang aku tak pernah lupa. Ada tonomen Jabatan, beberapa tahun yang lalu, kiranya aku wakil jabatan la masa tu. Aku beli kasut boot a.k.a kasut bola padang yang ada stud tu.. Aku beli masa tu Nike edisi world cup !, beli semata-mata nak pergi tournament. Lagipun dah lama aku takde boot bola ni. Jadikan cerita aku berjaya sambar sepasang. Tiba hari tonomen tu, dalam 3 perlawanan aku dapat main sekali je tu pun 10 minit saja. Selebihnya simpanan... ko rasa.. sejak dari hari tu, aku jarang guna boot tu. Kasut kalau jarang guna @ tak guna langsung akan cepat rosak. Begitu la boot tu, baru, elok lagi cukup 2 tahun tak berusik, sekali nak pakai koyak sana sini. Hmmm...Kenang yang tak boleh lupa. 

K la tu je citer pasal aku dan kasut. Elok cari rak kasut yang tinggi ni. Nanti-nanti la..

Thursday, March 23, 2017

Pelancaran Kempen Doodle Your Moment di Shell Select

Shell Malaysia telah melancarkan kempen terbaru "Doodle Your Moment" yang merupakan kolaborasi bersama dengan Doodle Malaysia. Abadikan kenangan terindah di Shell Select. Wow, satu inisiatif yang sangat menarik ni.. Kali ni Shell Malaysia bukan saja prihatin terhadap destinasi yang dituju malah inginkan sesuatu yang lebih menyeronokan sepanjang perjalanan menuju destinasi. Aku turut hadir di majlis pelancaran ni. Aku dapat rasakan kelainan dan keunikan kempen Doodle Your Moment ni. 

Tahun lepas, Shell Malaysia berkolaborasi bersama artis-artis tempatan menghasilkan botol water2go edisi terhad. Kempen tersebut berjaya mendapat sambutan dari seluruh rakyat Malaysia. Jadi tahun ni, kempen "Doodle Your Moment" pula menyusul. Pasti lebih menarik.

Semalam (22 Mac 2017) berlangsung majlis pelancaran "Doodle Your Moment" di Shell Kota Damansara. Di sempurnakan oleh Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager Shell MalaysiaTrading Sdn. Bhd
“We believe that everyday journeys can be made better when it is spent at Shell Select, which are one-stop havens designed to refresh our customers and alleviate their worries. By collaborating with Doodle Malaysia, we aim to give customers a once-in-a-lifetime opportunity to turn their happy moments into hand-drawn doodles, which they can take away, cherish, and keep,” said Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd.

Di Shell Select, bukan setakat nak pam minyak je malah ia menjadi tempat rehat "Journey Refreshment" setelah penat memandu. Kita sebagai pemandu kita tau la kan, mengantuk la, stress dengan jem la, tak pun perut tiba-tiba lapar ! Kalau aku time-time macam ni, jumpa pam station kompom aku berhenti. Yang best kat Shell Select ada deli2go boleh singgah minum kopi dulu, rilek-rileks, kembalikan kesegaran sebelum meneruskan perjalanan. Kann.. Ditambah pulak dengan kempen "Doodle Your Moment" yang berlangsung sekarang ni pasti feel lebih lagi. Kita nak rakamkan kenangan terindah di Shell Select. Bagaimana ? Aku explain kat bawah nanti. 

Sempena majlis pelancaran..
Ms. Joey Liew, Retail Operations Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd, Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd and Mr. Joari Mohd Jaafar, Shell Malaysia District Manager for central areas, bersama Doodle Malaysia team di majlis pelancaran kempen terbaru Shell Select  – Doodle Your Moment
Ms. Joey Liew, Retail Operations Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd, Juan Villanueva, Concept Artist dan Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd meraikan kerjasama antara Shell Malaysia dan Doodle Malaysia dalam kempen terkini Shell Select - Doodle Your Moment.

Antara media-media dan jemputan yang turut menghadiri majlis pelancaran. 

Bersama dengan team Doodle Malaysia, Hebat-hebat mereka ni.. Hasil lukisan dan kreativiti mereka memang luar biasa. 
Fuhhh hebatnya... nampak tak hasil tangan Lyndon Loo | Comic Artist | illustrator. 
Lukis muka aku tak sampai 5 minit. Calit-calit Siap ! 
Ini Doodle aku lukis sendiri masa pelancaran. Comel tak ? Jangan main-main, menang contest ni.. 


Apa yang menarik tentang kempen Doodle Your Moment ni ? 

Okeh bermula 22 Mac 2017 hingga 26 April 2017 ni, pelanggan yang singgah berehat atau membeli barangan di mana-mana Shell Select boleh mengambil peluang sertai peraduan Instagram. Syarat mudah sangat, korang cuma :
  • Tangkap gambar selfie ke wefie di Shell Select tunjukkan keriangan dan kegembiraan korang. Sambil minum kopi ker, makan-makan ke, beli barang-barang ke..
  • Upload kat Instagram korang, 
  • Letak caption menarik,
  • & Hastag #Shellkita
Itu saja, mudah kan.. Haa, jangan lupa Publickan IG korang ya. (nanti tak jumpa) 


100 gambar pilihan terbaik nanti, gambar korang upload akan dilukis dan dicoret semula oleh Doodle Malaysia, kemudian dicetak pada barangan ekslusif dan diberikan kepada peserta sebagai token atau hadiah. Wow menarik tu.. Jangan lepaskan peluang korang. Aku pun nak join gak. Untuk maklumat lanjut korang boleh tengok kat www.shell.com.my/doodle