Saturday, February 16, 2019

Throwback Penginapan di Festive Hotel - Resort World Sentosa Singapore 2011

Alhamdulillah, 7hb mei 2011, kami tiba di Resort World Sentosa, Singapore. Antara tempat menarik dan tumpuan pelancong seluruh dunia. Di Resort World Sentosa ni saja ada pelbagai tempat menarik, antaranya tempat percutian, hiburan dan rekreasi. 3 hotel mewah dan terkenal | Festive Hotel, Micheal Hotel dan Hard Rock Hotel. Selain itu ada theme park, Universal Studio Sentosa (USS), dan Casino. Kami berpeluang menginap at Festive Hotel. 


Festive Hotel - Duluxe King Family. Masuk-masuk terbeliak mata, apasal mcm class je tempat ni. Memang kelas la.. Hotel mahal kot ni.. Tahun 2011 masa tu, aku bukan traveller, tak tau sangat menginap kat hotel-hotel ni. Bila tiba kat sini terus rasa macam wow.. Korang tengok la sendiri.. 
Katil king dia fuhh bila dah baring rasa macam malasnya nak bangun dah haha.. Design dan decoration memang cantik. 
Layan pulak Panasonic LCD tv 42" FullHD masa tu. Yang aku paling suka banyak sport channel.. Berbaloi-baloi.. Rezeki plak masa tu ada game Manchester United vs Chelsea.. Layan abis.. Manchester United menang 2-1. Yehhhh Glory-glory Man United. 

Ada decker plak tu. Ada extra bed kat atas tu. Masa tu tak bawa anak-anak lagi berjalan. Kalau bawa masa tu kompom seronok sangat la.. 

Bilik air atau bathroom. 


Bilik air atau bathroom. Kalau dah bilik nampak mewah dalam bilik air pun nampak mewah. Jangan tidur dalam bilik air sudah. Haha.. 


Apa yang ada dalam bilik selain di atas. Set minuman panas dan sejuk. Remote TV, maps, poskad, ada schedule event-event, feedback form dan lain-lain. 

Tak ingatlah harga bilik ni masa tu. Yang aku ingat memang cecah 4 angka kalau convert Ringgit Malaysia. Fuhh rambang mata nak booking hehe.. Tapi alhamdulillah masa ni mak blanja. Hehe merasalah menginap di Festive Hotel Sentosa. Satu pengalaman kami satu ketika dulu. Terima kasih mak hehe.. Sekian, kisah throwback.. 

Disclaimer ! Gambar-gambar di atas diambil tahun 2011. Segala perubahan pada yang bilik hotel sekarang kami tak tau. 

InshaAllah kami akan datang ke Sentosa lagi #RoadToUSS #DausRedscarzToUSS tapi tak stay kat sini kot. Cari hotel bajet je kat sana nanti. Okeh korang boleh baca persediaan kami untuk ke Singapore nanti serta pengalaman kami buat passport di imigresen UTC. 

Tuesday, February 5, 2019

Selesai urusan Passport anak-anak di Mini UTC Keramat

Assalamualaikum dan salam sejahtera... 

Welcome to Daus Redscarz Channel.. jeng jeng jeng... 

Alhamdulillah selesai part Passport anak-anak (Aliah, Akif dan Faheem). Fuhh lega dapat selesaikan passport ni. Bukan apa, sebabnya kena bawa dorang sekali pergi imigresen, bersesak-sesak dengan orang ramai. Kali ni dugaan lagi, pergi UTC Sentul sebelum jam 12 tengahari, sekali nombor dah abis daaa !!! Alamak, penat-penat cari parking, nombor pulak abis. 

Pegawai Imigresen yang bertugas suggest pergi ke Mini UTC Keramat, sebab sana buka jam 1.00 petang. Alang-alang nak buat, kami terus ke UTC Keramat. Korang yang belum tau akan jadual waktu operasi baru UTC 2019 boleh baca disini. 

Tiba di UTC Keramat hampir jam 1.00 petang. Tudiaaaa barisan dah macam ular melilit, beratur siap dah.. Mau lebih dari 50 orang kat depan. Cepat-cepat masuk barisan takut tak dapat nombor nanti. Lama lagi nak tiba kaunter nombor ni.
Mujurlah kat Mini UTC Keramat ni ada perpustakaan komuniti. Wife berbaris, aku bawa anak-anak masuk perpustakaan, sambil menunggu boleh baca buku. Dalam tu banyak buku kanak-kanak, sejuk pulak tu. Kat luar tu bahang, panas ya amat. Anak-anak pun layan buku-buku dengan tenangnya.
Apa yang perlu bawa untuk buat passport anak-anak bawah 18 tahun ni. 

Akif 10 tahun & Faheem 4 tahun (belum ada mykad) - cuma perlu surat beranak (original & 1 salinan tiap sorang)
Aliah 13 tahun, surat beranak & mykad (original, 1 salinan surat beranak dan 1 salinan mykad)

dan,

Mykad Ibu/Bapa yang datang daftar (original dan buat 3 salinan untuk *3 orang, maksudnya untuk salinan seorang 1)
Bila tiba giliran, apa yang perlu dibuat di kaunter pendaftaran.

Daftar ibu jari di mesin elektronik (faheem tak perlu), ambik gambar on the spot kat kaunter, tak perlu lagi pergi ke kedai untuk ambil gambar. Faheem 4 tahun pun boleh gambar on the spot, janji boleh dok diam pandang kemera. Kemudian turunkan cop ibu jari. Selesai !! 

Dah selesai part daftar. Tunggu ke kaunter bayaran pulak. Tunggu turn bayaran tak lama. Kejap je. Okeh berapa kadar bayaran untuk anak-anak ni. 

Umur 12 tahun dan ke bawah RM100 untuk tempoh 5 tahun dan Umur 13 ke atas ialah RM200 untuk tempoh 5 tahun.

Untuk 3 orang ikutkan RM400. Tapi alhamdulillah Aliah masih belum genap 13 tahun pada tarikh daftar. Masih dikira 12 tahun dan harga bayaran pun dikira RM100. Jadi jumlah untuk 3 orang RM300. Jimat RM100 boleh simpan untuk perkara lain-lain. 

Dah siap bayar, kena tunggu sejam untuk proses passport siap. Masa ni la korang nak pergi makan ke, minum ke, solat ke, balik rumah dulu ke, selesaikan apa-apa yang patut ke, jangan risau kalau nombor terlepas. Nanti datang je kaunter bahagian tebus passport tu tanya. 

Kaunter serahan/collection
Okeh, dah cukup masa nak collect tu, wajib bawa semua anak-anak yang daftar tadi. Tak boleh hantar wakil datang ambil. Kenapa ?? Sebab masa ambil passport siap tu nanti, anak-anak masing-masing kena buat pengesahan cop jari elektronik, dah sah (boleh semak buku passport, check nama, no kad pengenalan dsb) kemudian dah puas hati, kena cop jari pada passport. Haa faheem sambil tido cop jari kat passport haha..
Apapun, alhamdulillah selesai urusan passport.. Sekarang kita fikirkan perkara lain pulak. Tiket flight ? ke naik bas ? Tempat penginapan ? Lokasi tempat yang menarik untuk dikunjungi di Singapore ? Fuhh banyak lagi kena fikir. So stay tune untuk #RoadToUSS #DausRedscarzToUSS

Jangan lupa SUBSCRIBE DAUS REDSCARZ Channel ya. Ada macam-macam video untuk tontonan korang dalam tu. InshaAllah the biggest task kami akan datang yang Vlog to Universal Studio Singapore ni. Doa-doakan dipermudahkan urusan kami. 

Boleh baca persediaan perancangan awal kami di Daus Redscarz Channel bercuti ke Universal Studio, Singapore.

Thursday, January 31, 2019

Jadual Waktu Operasi baru UTC 2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera... 

#RoadToUSS
#DausRedscarzToUss

Hari ni dah masuk 30 Januari 2019. Kurang 2 bulan lagi trip nak ke USS. Passport aku tak buat lagi. Aku rancang nak buat passport seawal yang mungkin. Tak nak kalut nanti.  2 hari lepas (28 jan) kami sekeluarga ke Jabatan Imigresen Jalan Reko, Kajang kira-kira jam 4 petang, pergi kaunter, pegawai kaunter cakap nombor dah abis dan sistem tengah tergendala. So aku decide buat kat UTC la. Maka pergi la kami ke UTC Sentul, Sepanjang jalan jem, kena plak time orang balik kerja. Kajang nak masuk KL.

Tapi aku tak kisah sangat sebab seingat aku UTC ni buka sampai malam. So rileks je la, enjoy jalan jem. Nak stress pun bukan boleh sampai cepat. 

Maka sampai la kami di parking UTC Sentul, bersiap-siap nak kuar kereta. Datang pakcik guard sapa, tanya nak pergi mana. Aku cakap nak pergi imigresen, pakcik tu cakap dah tutup. Dalam hati aku bisik, aikk takkan dah tutup. Mungkin tutup petang jap lagi malam buka balik kot. Aku kurang puas hati, aku turun sorang naik ke level imigresen. Yela dah lalui jem bagai takkan tutup. Sah memang tutup, lengang kawasan tu. Yang ada pun gerai makan je buka. Maka misi buat passport gagal untuk hari tu. 

Balik rumah dah aku update facebook status tanya, ada perubahan jadual operasi ke kat UTC ni. Akhirnya aku dah dapat jawapan. 

Rupanya waktu operasi UTC seluruh negara telah dipinda / ditukarkan. Korang tengok waktu operasi UTC terbaru 2019 yang berkuatkuasa 22 Januari 2019. Tengok betul-betul jadual dibawah ni.... sebab termasuk sabtu ahad dan ada yang beroperasi bermula jam 1.00 petang.
Waktu operasi UTC bagi Kangar Perlis, Sungai Petani Kedah, Ipoh Perak, Pudu Sentral Kuala Lumpur, Sentul Kuala Lumpur, Bandaraya Melaka, Pasir Gudang Johor.
Waktu operasi UTC Kota Kinabalu Sabah, Keningau Sabah, Wilayah Persekutuan Labuan, Tawau Sabah.
Waktu operasi UTC Alor Setar Kedah, Johor Bahru Johor, Kota Bharu Kelantan, Kuala Terengganu, Terengganu.

Waktu operasi UTC Kuching, Miri dan Sibu, Sarawak.


Perghh memang baru sangat ni.. Kerugian satu masa dan ketika aku hari tu. Nak kena cari satu masa baru untuk pergi imigresen ni. Sebab nak buat untuk satu family. Passport aku hidup lagi, masih valid sampai 2020. 

Oklah, jangan lupa share kat kawan-kawan semua. Peringatan sekali lagi, semak betul-betul jadual operasi UTC 2019 yang baru kat atas ni. Kang penat-penat datang tengok UTC tutup.

Subscribe Daus Redscarz Channel untuk follow video-video terbaru kami.

Gambar sumber dari Google. 

UPDATE : Selesai urusan passport anak-anak di Mini UTC Keramat