Friday, September 15, 2017

Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah

Pernah dengar permainan Crocodile Dentist tak ? Kalau translate ni macam doktor gigi buaya  !! Haa biar betul permainan ni. Tukang cabut gigi buaya eh ? Tak la, ni permainan je dengan toy dia. 

Main crocodile dentist ni senang je.. Buka mulut buaya tu, pastu tekan gigi dia. Sapa salah tekan kena gigit.. Ouchhh... Kalau nak main ni kena ada partner baru best. Pastu kena create rules masing-masing untuk sapa yang kena gigit. Baru la rasa gementar nak tekan gigi tu.. 
Kali ni Akif dan Aliah akan buat Crocodile Dentist Challenge dengan beberapa rules yang simple. Challenge kali ni aku bagi denda yang simple, mungkin akan datang buat lagi mencabar baru la best.. 
Boleh saksikan full video Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah di Youtube
Okeh jangan lupa SUBSCRIBE, COMMENT dan tinggalkan LIKE pada video. Terima kasih.. Banyak lagi video akan datang.. 

Wednesday, September 13, 2017

Special Thai Cuisine from kitchen | The Cafe Ramada Phuket Deevana

Masa menginap di Ramada Phuket Deevana Hotel tempoh hari, kami berpeluang merasai beberapa menu special masakan Thai yang disediakan khas oleh Chef Hotel untuk makan malam kami. Seperti yang aku maklum sebelum ni, hotel Ramada ni menyediakan makanan halal. Jadi kurang la bebanan memikir nak cari tempat makan halal tu. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana 
Lebih kurang jam 7 malam, kami turun ke Cafe. Segalanya dah siap hidang. Fuhhh memang hidangan special lah. Yang aku tunjuk ni baru food tasting, belum lagi buffet dinner malam tu. Banyaknya nak makan. haha.. Yang seafood lover memang makanan dia ni...
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Tex Mex Tuna Pizza
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Seafood Phermidor
Gabungan udang, sotong, ketam, mussels.. Macam lasagna pun ada. Fuhh mantap sekali.. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Mushroom Soup
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Vanilla Prawns
Udang tepung salad fruit. Sedappp !!
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Alhamdulillah kenyangnya.. semua pakat senyap je, menikmati makanan haha. By the way, selain dari menu special ni, ada je buffet dinner macam kebiasaan hotel-hotel. Kalau tak silap aku, hotel ni selalu tukar menu-menu buffet. Haa, macam tu la best, takde la makan menu yang sama je.

Kalau korang berkesempatan menginap di sini, jangan lupa try masakan-masakan ni. Puas hati.. 

Alamat : 45/1 Raj‐U‐Thid 200 Pee Road, Patong, Kathu District Phuket
Instagram : Ramada Phuket Deevana

Sunday, September 10, 2017

Terokai sejarah The Round House, Fremantle Perth Australia

Dari Kailis' Fish Market, Waterfront kami ronda-ronda ke sekitar Fremantle. Fremantle ni sebuah bandar pelabuhan di Australia Barat juga merupakan sebahagian daripada kawasan metropolitan Perth. Terkenal dengan sejarah maritimnya juga seni bina Victoria. Antara tempat bersejarah yang sempat kami singgahi kat Fremantle, iaitu The Round House
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Dibina sekitar tahun 1830 tahun dulu. Antara bangunan tertua di Perth, Australia. Perghh lama dah tu tapi struktur bangunan masih kukuh lagi. Bangunan ni pernah dijadikan sebagai lokap polis atau penjara satu ketika dulu. Juga dikenali The Round House Prison.
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Precinct, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
Flags Flown
The Round House Fremantle, Perth
The Fremantle Time Ball & Time Gun

Pemandangan di dalam The Round House, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Well
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Curfew Bell
Fuhh seram sejuk rasanya masuk dalam ni. Peninggalan sejarah untuk tatapan pelancong asing mahupun penduduk tempatan. 

Pemandangan dari luar dan atas The Round House, Fremantle, Perth Australia
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Pemandangan lautan biru menawan hati dengan angin yang bertiup dingin.. Fuhh rasa macam nak repeat dua tiga kali.. 
The Round House Fremantle, Perth
The Round House Fremantle, Perth
Fremantle Tram 'Hop-On-Hop-Off'
Actually my bad. Ada beberapa kelemahan entri ni. Masa ni memang datang tengok-tengok, possing-possing je, tak terfikir pun nak tanya penjaga bangunan pasal sejarah The Round House ni. Bila nak buat entri ni baru macam "Alamak, kenapa aku tak ambik tau pasal benda ni, tak ambik gambar ni"... Banyak tergantung, sebab bila google sana sini untuk dapatkan info, macam menarik je kisah The Round House ni. Ada fungsi tersembunyi tentang struktur bangunan tu, ada tujuan tiang bendera tu dibina, apa fungsi meriam tu dan banyak lagi. 
Apapun, kelemahan ni aku jadikan lesson learn untuk diri aku sendiri untuk improve dan semoga pengajaran ni juga berguna untuk reader-reader yang baru nak belajar travel macam aku.
Maka selesai persinggahan sebentar di The Round House, Fremantle, Perth Australia. Next ada lagi tempat menarik sekitar Perth untuk dilawati. Tunggu yaa.. entri slow sikit.. Haha..


Boleh baca perjalanan dari mula sampai ke Perth dan tempat-tempat yang dah aku pergi sebelum sampai ke sini. Percutian ke Perth Australia.