Friday, July 22, 2016

Bila Abang Sado jual Satay !

As salam semua, salam Syawal. Sibuk beraya lagi ker ? Mesti ramai yang tengah plan pergi open house kan. Ke sibuk nak buat open house. Jangan lupa jemput aku okey. Okeh sebut pasal open house ke, jamuan raya di pejabat ke, jabatan or kementerian atau jemputan raya di hotel-hotel ni, korang perasaan tak sesetengah booth tu ada tukang cedok kuah or lauk untuk korang. Korang tau kenapa ? Yang pasti ada 2 atau lebih jawapan. Jadi jawapan pertama, senang dan memudahkan untuk korang ambil makanan. Bawa 2 pinggan dorang tolong letakkan. Berbaris pun tak lama. Kalau takde tukang cedok nanti berbaris lama la korang. Kena pulak jenis karenah suka pilih-pilih dulu. Opps jangan terasa.. 


Yang kedua, ni pengalaman aku served gerai satay. Masa ni ada jamuan raya, aku ditugaskan untuk cedok kuah satay. So aku nak cerita pengalaman aku tukang cedok kuah ni. Kenapa ada tukang cedok kuah ni ? Sebenarnya nak jimatkan kuah, takut kuah tak cukup. Lebih kurang 1000 cucuk satay. Kuah ada dua balang je. Macam mana ko nak bajet kuah brapa banyak untuk satu pinggan. Satay pun letak siap-siap dalam pinggan supaya tiada satay yang terlebih dan terkurang. Tapi macam biasa la karenah orang ni. Letak kuah sikit, minta tambah lagi.. Ambik 2 mangkuk skali, untuk kawan katanya.. Hahha, biasa dah trick-trick gini. Ambik lah, sapa cepat dia dapat.. Tak sampai setengah jam settle satay. Satay lebih kuah abis.. Koh3... Maafkan daku.. 


Jadi tak heran la kalau ada tukang cedok makanan tu yer. Ada setengah-setengah orang tak kenan yang ada tukang cedok ni, silap-silap dicedok dapat tulang je. Hahah.. Apapun bersyukurlah orang dah jemput datang. Kbai..

Patut la sedap satay ni. SATAY WILLY KAJANG rupanya... 

Wednesday, July 20, 2016

Monday, July 18, 2016

IKEA SPONTAN Magnetic Board | Idea Kreatif Kumpul Koleksi Fridge Magnet

Bingung apabila koleksi Fridge Magnet terlalu banyak sangat ? Sampai satu peti ais dah penuh takde tempat nak lekatkan Fridge Magnet ? Kalau takde peti ais macam mana pulak? Jadi meh sini aku share satu idea cara nak bagi lagi menarik dengan koleksi-koleksi Fridge Magnet ni.

Haa, kat IKEA ada jual Magnetic Board ! SPONTAN Magnetic Board.  Nama brand SPONTAN.. bukan spontan, aksi spontan tu.

Bila aku google magnetic board ada macam-macam kegunaannya. Ada yang buat tempat nota-nota, letak bil-bil, resit dan sebagainya. Jadi aku punya letak Fridge Magnet ! Aku pun tiru abang ipar aku punya. Hahaha.. Pergi beraya dia baru ni nampak kat dinding. Menarik la pulak. Balik KL terus pergi IKEA cari board ni..

Harga SPONTAN Magnetic Board IKEA RM39.90

Warna : Silver
Saiz : 14 ½x30 ¾ "
KOD : 201.640.76
Lokasi : IKEA Cheras | IKEA Damansara

Tudiaaa beginilah hasilnya... Korang lekat la banyak-banyak. Puas hati bak ang. Lepas tu sangkut kat dinding yang korang rasa sesuai. Serius menarik. Tengok-tengok koleksi terus mengenang nostalgia travel. Ini beli kat mana, tu beli kat mana. Itu kalau beli sendiri la. Kalau orang bagi pulak, tengok Fridge Magnet ni, "Oo si polan ni yang kasi", tengok ni pulak "Oo si minah ni kasi..." Contoh !... 

Okey, selamat mendeko bersama DAUS REDSCARZ ! 


Produk Ikea yang lain. Menarik dan murah. 

Aneboda Wardrobe IKEA