Tuesday, April 9, 2019

Vlog Percutian ke Universal Studios Singapore® (USS) 8 Fakta menarik korang kena tau tentang USS !

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog.. (Jeng jeng jeng)

Alhamdulillah selesai percutian kami ke Universal Studios Singapore®. Satu pengalaman luar biasa, pengalaman baru dalam diari masing-masing. Rata-rata musim cuti sekolah, ibu bapa sibuk bawa anak-anak berjalan, pergi bercuti, balik kampung dan sebagainya, kami antaranya yang turut pergi bercuti. Destinasi kami Universal Studios Singapore®
Sebenarnya aku dah merancang percutian ke Universal Studios Singapore® hampir 3 bulan. Kali pertama nak bawa anak-anak pergi bercuti ke luar negara. Macam-macam benda kena fikirkan. Antara yang major ialah urusan persiapan passport ke luar negara, tiket penerbangan pergi balik dan tempat penginapan untuk 4 hari 3 malam. Apapun alhamdulillah semua tu dah dapat diuruskan dengan lancar cuma bab penginapan je delay sikit. Bab penginapan nanti aku citer lain. 
Tiba di Universal Studios Singapore® seawal jam 10 pagi. Opening hours di USS ialah jam 10.00 pagi, aku syorkan kat korang kalau boleh, sila masuk awal-awal nanti tak cukup masa main kat dalam tu. Jangan lupa beli tiket haha.. 
Universal Studios Singapore® 1-Day Complimentary ticket. (tiket pass untuk satu hari) 
Untuk pengetahuan korang USS juga menyediakan Universal Studios Singapore® Express ticket untuk laluan express setiap ride. Maksudnya korang purchase Universal Express ni boleh guna lorong express untuk setiap ride atau mainan dalam park tanpa berbaris panjang dengan pengunjung-pengunjung lain. Jimat masa ooo.. 

Okeh sambil aku citer pengalaman percutian kami kat sana aku nak share juga 8 fakta menarik tentang Universal Studios Singapore® yang korang kena tau.  Lets ride the Movies ! 

Fakta menarik 1: 
Pertama di Asia Tenggara dengan mempunyai 24 tunggangan, persembahan dan tarikan di tujuh zon bertema iaitu Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

Fakta menarik 2:
Universal Globe tu mengambil masa 40 hari untuk disiapkan dengan ukuran diameter 7.32m (24ft) seberat 4.5 tan. Berat tu !!! Dan yang menarik, satu-satunya Globe Universal yang ada marking Singapore kat atas map tu. 
HOLLYWOOD
NEW YORK
Fakta menarik 3: 
Roller Coaster duelling yang paling tinggi di dunia. Battlestar Galactica: HUMAN vs. CYLON™ (the world's tallest duelling roller coasters)

SCI-FI CITY ZONE
Fuhh paling tinggi di dunia ? Biar betul, roller coaster ni siap repeat lagi. Akif paksa repeat. Babah dah cuak dah sebenarnya tapi tahan je. Apapun memang ohsem sangat. 
TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle
Antara indoor roller coaster paling best skali. Dibekalkan dengan spek 3D. Yang ni pun kami ride dua kali. Terasa dalam movie.

ANCIENT EGYPT ZONE
Revenge of the Mummy™
Ride ni pun indoor roller coaster juga. Yang ni seram, dia punya track kat dalam tu sangat trill siap ride dalam kawasan gelap gelita. Lama plak tu dalam tu. 
Fakta menarik 4:
Keluasan taman tema Universal Studios Singapore® ialah seluas 20 hektar bersamaan dengan 25 padang bola sepak. Wow !!

THE LOST WORLD™ ZONE
Jurassic Park tempat favourite Faheem. Dia memang minat sangat dinosaur-dinosaur ni. Dari umur dua tahun lebih dia boleh hafal nama-nama dinosaur. Mujur la ada ride yang Faheem boleh naik. Seronok dapat naik. 
Dino-Soarin'™
Menunggang Pteranodons sangat sesuai untuk kanak-kanak bawah 6 tahun. Dino-Soarin'™ riding tak laju sangat, kategori fun ride namun masih perlu pengawasan dan peneman dari ibu bapa atau penjaga. 
Tyrannosaurus Rex replica
Aku rasa kami paling lama dekat Jurassic Park ni. Bukan takat ride tu lama, masuk dalam Dino-Store tu pun lama. Faheem dah sangkut dalam tu. Haha rambang mata tengok mainan dan koleksi Jurassic Park. 

WATERWORLD™ 
Kalau sape pernah tengok movie WaterWorld dia akan familiar tempat ni. Movie tu release pada tahun 1995. Pertunjukan aksi secara live adegan-adengan dalam movie WaterWorld. Seolah-olah kami tengok secara langsung bagaimana pelakon melakonkan watak-watak dalam movie tersebut. Beberapa adegan stunt yang luar biasa dengan aksi dari Bot perang dan Jeksi. 
WaterWorld Show Times
Korang jangan miss show times ni. Ada 12.30 pm dan 4.15pm saja. Rugi kalau terlepas. Bukan senang nak masuk lagi. 

Fakta menarik 5:
The WaterWorld mampu menampung kapasiti sehingga 3,500 tempat duduk menjadikan amphitheatre di USS antara yang terbesar di dunia. Kolam air menakung 5 juta gallon air yang bersamaan dengan 9 Olympic pools.. Perghh.. 

FAR FAR AWAY ZONE
Puss In Boots’ Giant Journey
Kat sini pun ada fun ride roller coaster. Best untuk santai-santai. 
Far Far Away Castle dengan Shrek 4-D Adventure

Fakta menarik 6:
Far Far Away Castle yang istana cantik ni berketinggian 39.4 meter. Tengok memang nampak sebiji dalam movie. 

MADAGASCAR ZONE
Madagascar: A Crate Adventure
Masa sampai sini Faheem dah tido, so ganti-ganti la jaga Faheem kat luar. Bagi turn mama pulak masuk ride dengan Akif dan Aliah.
King Julien's Beach Party-Go-Round 
Last but not lease, King Julien's ride. Sian Faheem tak dapat main ni, masih tido lagi. 

Fakta menarik 7:
Terdapat 122 zon muzik yang berbeza dalam Universal Studios Singapore®

Tempat makan halal banyak. Boleh refer map USS. Booth-booth air pun banyak. Korang jangan confuse ada satu air kotak warna putih, ingatkan susu rupa-rupanya air mineral. Dorang letak dalam kotak macam kotak susu tu. 

Fakta menarik 8:
Universal Studios Singapore® Lagoon sedalam 2.1 meter dan menampung 38000 cubic meter air. Sumber air yang bertakung kat lagoon ni ada dari air hujan. Manakala air lagoon digunakan untuk sistem pengairan dan penyejukkan.

Okeh itu saja yang aku dapat kongsikan tentang percutian kami ke Universal Studios Singapore® serta-serta fakta-takta menarik tentang Universal Studios Singapore® Serius cakap sehari rasa macam tak puas. Banyak ride banyak store kalau nak explore makan masa.

Apapun jom tonton Vlog Percutian Daus Redscarz Channel ke Universal Studios Singapore®

Strictly reminder !

Sebagai langkah keselamatan, penggunaan kamera, gopros dan alat-alat perakam yang lain adalah dilarang sama sekali semasa menaiki permainan. Maksudnya setiap kali ride tu kita tak boleh rakam. Sekiranya ada membawa barangan pastikan simpan terlebih dahulu di loker yang disediakan sebelum ride. Tempat penyimpanan percuma. 

Untuk maklumat tiket dan info lanjut korang boleh terus website Resort World Sentosa, Singapre di https://www.rwsentosa.com

#dausredscarz #universalstudiossingapore

Sunday, March 17, 2019

5 serum terbaik untuk merawat masalah jerawat dan jeragat

Assalamualaikum w.b.t,
Welcome to Daus Redscarz Blog (Jeng jeng jeng)

Apa khabar semua. Didoakan korang semua sihat-sihat semuanya. Hari ni aku nak share sedikit tips dapatkan kulit muka yang sihat dan flawless. Okeh sebelum aku mulakan bicara, aku nak tanya kat korang dulu, sapa ada masalah masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kusam, kulit berminyak dan lain-lain ? Antara punca masalah ni terjadi sebab pemakanan kita tidak seimbang dan ada juga gangguan-gangguan dari hormon yang tidak stabil. Kesannya kita kurang keyakinan, kelihatan kusam atau muka nampak tidak sihat. 

Bukan perempuan saja hadapi masalah ni, kaum lelaki pun sama gak. Sama macam aku. Muka berminyak dan jerawat. Masalah ni kena atasi dengan segera supaya tidak membebankan diri. Senang cerita aku pakai serum Dr. BEAU | Pure Natural Skin Oil | Teja Herbs. 
Kenapa aku pilih DR.BEAU ?
Mudah nak guna, wangi dan tidak melekit. Sebenarnya banyak lagi sebab kenapa aku pilih DR.Beau ni. Serum ini mengandungi Vitamin E, vitamin yang baik untuk merawat kulit. 

Gabungan dari 6 natural oils semula jadi iaitu :-

  • Rosehip Oil yang melembutkan, melembabkan dan menjaga kesihatan kulit.
  • Argan Oil yang sesuai untuk semua jenis kulit akan mengawal lebihan minyak pada kulit dan bagus untuk kulit kering.
  • Almond Oil pula merawat set kulit mati dan menghilangkan kedut pada kulit muka.
  • Apricot Kernel Oil yang ringan dan menyerap dengan cepat berfungsi sebagai pelembap yang baik terutamanya untuk kulit yang sensitif.Ianya kaya dengan vitamin A, C dan E yang melindungi kulit daripada tanda-tanda penuaan dan kerosakan daripada matahari.
  • Wheat Germ Oil pula adalah salah satu sumber terkaya vitamin E, A dan D, protein dan mineral.
  • Evening Primrose Oil mengandungi asid lemak Omega-3 yang sangat bagus untuk kulit sensitif dan ianya memastikan kulit sentiasa segar dan selesa.
Hasil dari gabungan herba-herba semulajadi ni, boleh kata semua masalah kulit boleh dirawat dengan menggunakan Dr. Beau ni. Hebat juga kandungan Dr. Beau ni. Memang patut la dipanggil pakar kulit, pakar jewarat dan jeragat. Antara top serum rawatan kulit muka. 

Selain dari kandungan yang luar biasa, ada lagi kelebihan Dr.Beau ni..
  • Sangat sesuai untuk wanita Asia bukan setakat wanita je, satu keluarga boleh pakai, budak-budak pun boleh.
  • Meresap ke dalam kulit dengan pantas
  • Bau harum dan wangI semulajadi
  • Tidak melekit (yang ni aku suka, sebab tak melekit.)
  • Rasa segar dan nyaman
  • Sesuai untuk semua jenis kulit. 
Korang boleh tengok beberapa testimonial dari pengguna-pengguna DR.BEAU ni.

 Testinonial Dr.Beau Pure Natural Skin Oil - Teja Herbs
Nampak tak testimonial-testimonial ni. Banyak lagi sebenarnya kalau korang tengok kat website DR.BEAU ni. Video pun ada.

Meh aku tunjuk cara-cara penggunaan Dr. Beau

Nak guna serum DR.BEAU memang mudah sangat. Yang penting sekali muka kena bersihkan dulu. Keringkan muka, ambik sebiji Dr.Beau titiskan pada tapak tangan dan sapu pada muka atau kawasan yang sepatutnya. Setel haha. Mudahkan. Okeh, bagi kaum wanita ni, dorang nak guna bedak la, sunblock la, make up la, sapu je kat muka. Takde hal punya. Korang boleh tengok video tutorial mudah aku guna DR.BEAU.
atau korang visit www.youtube.com/dausredscarz
Mudah je kan. Wangi dan tak melekit. Okeh kalau korang nak tau lebih lanjut pasal serum DR.BEAU boleh layari link kat bawah ni.
Contact no : 0169633443

Tuesday, March 5, 2019

Book tiket penerbangan Singapore Kuala Lumpur dengan Traveloka

Assalamualaikum w.b.t, 



Welcome to Daus Redscarz Blog ! Jeng jeng jeng. 

Dah masuk bulan Mac 2019. Apa perkembangan terkini persiapan #RoadToUSS #DausRedscarzToUSS. Alhamdulillah tiket flight pergi dan balik dah book. Fuhh lega dapat setelkan 2 major part iaitu Penyediaan Passport dengan Ticket Flight. Kenapa pilih naik flight ? Walaupun kos menggunakan jalan darat lebih murah dan jimat. 

Okeh, sebenarnya aku memang ada terfikir nak guna jalan darat, drive dari Kuala Lumpur ke Johor kemudian masuk Singapura guna public transport. Semua kaedah aku dah fikirkan, termasuk la naik bas atau naik keretapi. Memang kos lebih murah dan jimat berbanding naik flight. Akan tetapi mental aku tak brapa kental sebab fikirkan dekat imigresen kena turun naik turun naik bawa anak-anak. Kalau ramai orang atau sesak macam mana nak handle. Aku masih tak boleh nak bayangkan. Aku ada baca 2,3 pengalaman orang lain travel guna jalan darat tapi still aku tak yakin lagi. Mindset aku barangkali. 

Jadi aku pilih naik flight. Bagi pendapat aku, pendapat aku ni bukan betul atau salah, check imigresen tetap ada cuma sekali saja sebelum boarding. Lepas tu terus je tu pintu gate. Isi form putih tu pun dalam flight (correct me if im wrong). Ada banyak masa nak completekan borang putih tu. Kalau dekat jalan darat, mungkin akan kalut sikit nak isi form. Risau anak-anak lari sana lari sini. Kalau ramai orang macam mana pulak agaknya. 

Sebenarnya naik flight pun tak mahal sangat kalau pandai pilih tarikh dan merancang. Matta Fair salah satunya event yang selalu dinantikan orang ramai, banyak pakej-pakej pelancongan, offer-offer melancong yang menarik ke pelbagai destinasi idaman. Akan tetapi Matta Fair promo ni kalau terlepas event dia melepas la haha. Tapi korang tak risau sangatlah kita gunakan cara-cara lain untuk dapatkan MATTA Fair 2019 seperti kemudahan website perbandingan harga flight ataupun hotel. Terus terang cakap, kita rakyat Malaysia yang bukan kaki melancong, bukan kaki travel ni, kita cuma tau ada 2 jenis flight je ada kat Malaysia ni. Airasia atau MAS saja. Kalau tak MAS, Airasia. Dua tu je kita tau. Sebenarnya banyak lagi jenis airlines yang kita boleh naik untuk ke destinasi yang dituju. 

Kalau pergi melancong ke luar negara fuhh nama airlines yang tak pernah dengar pun ada. Korang tau tak aku book flight aku guna website mana? Traveloka ! Tau kan?? Korang tau tak traveloka ni antara website yang membandingkan harga flight-flight. Kat situ la aku sedar betapa banyaknya airline yang kita boleh tempah untuk ke destinasi. Nak pergi singapore, selain dari MAS dan Airasia korang boleh book sama ada Lion Air, Jetstar Asia, Flyscoot, Silk Air, Bangkok Airways, Vietnam Airlines, yang familiar Malindo dan banyak lagi. Macam-macam jumpa dalam tempoh perbandingan harga tiket penerbangan murah ni.


Selepas membandingkan harga di Traveloka, aku pegi masuk check website airline yang aku pilih tu, nak pastikan harga tu mahal ke murah. Ternyata ada perbezaan.

Haa ni la antara senarai- senarai perbandingan harga dan jadual waktu penerbangan mengikut tarikh yang dipilih.

dan lagi best ada emel coupon discount. Baru ni aku beli dapat rebate sehingga RM70 tu. Jimat-jimat.

Okeh ni total harga tiket flight untuk 6 orang. Airasia dari Singapore ke Kuala Lumpur. RM1518.38 Termasuk baggage 20kg x 2 orang. Murah ke mahal ? 6 orang tu. Itu kalau booking lagi awal mesti lagi murah. 
Check this out, guys. Jom usha Sale Abration Traveloka biar rambang mata. 

Orait ini saja sharing untuk kali ni. Korang jangan lupa SUBSCRIBE channel DAUS REDSCARZ ya, turn on notification untuk vlog-vlog terbaru dari kami.