Thursday, April 12, 2018

MAGGI Pedas Giler Challenge oleh DAUS REDSCARZ Channel

Assalamualaikum, selamat datang ke Blog Daus Redscarz. Harap pembaca semua sihat-sihat hendakya. Okeh cerita kali ni pasal MAGGI GORENG PEDAS GILER. Trending sekarang ni. Pedas sangat ke MAGGI Pedas Giler tu ? 

Ceritanya bermula begini, hari tu aku jalan-jalan beli barang kat hypermarket terjumpa la Maggi pedas giler ni. First time aku tengok maggi ni, mesti baru kuar ni. Ada 2 perisa, maggi pedas giler ayam bakar dengan maggi pedas giler tom yummz. Aku sebagai penggemar makanan pedas ni pantang tengok makanan pedas ni. Terus aku sambar 2 bungkus maggi pedas giler ni. 

Aku beli maggi ni sebab nak tau pedas ke tak pedas maggi ni. Agak-agak boleh lawan Ramen Samyang Korea ke tak.. Macam biasa makan sambil merakam diri sendiri makan haha. Nama pun challenge kan. Kenikmatannya hilang sikit sebab asyik tengok kemera je haha.. Pedas ke tak Maggi Pedas Giler ni ?? Layan dulu video ni... abaikan muka tu.. 


Kalau tak boleh play dari sini boleh click terus link bawah ni. Link Youtube : DAUS REDSCARZ CHANNEL 

Apapun aku share sikit review aku pasal MAGGI GORENG PEDAS GILER. 

Tahap kepedasan
Aku bagi dalam range 6/10. Pedas dia aku masih boleh makan tak minum air. Penggemar makanan pedas masih boleh ganti ramen samyang dengan maggi pedas giler. 

Harga : 
RM2.99-RM3.99 (bergantung pada kedai/hypermarket) Paling murah aku jumpa RM2.99. Kalau harga lebih dari RM4.00 tu mahal dah tu. Harga berpatutan dan murah dari Ramen Samyang. Jadi kalau teringin makan pedas ni boleh la beli Maggi Pedas Giler. Jimat sikit haha..

Rasa Perisa Ayam Bakar/Tom Yummz :
Bagi aku dua-dua sedap. Yang tom yam ketara la rasa tom yam nya..  

Tak puas hati :
Aku tak puas hati sebab mee kecik, kalau terlambat buang air mee jadi lembik sikit. Tu je. 

Apapun korang try la nanti. Jangan lupa SUBSCRIBE DAUS REDSCARZ CHANNEL. Insya Allah ada banyak video-video baru akan datang. Maggi Pedas Giler Akif vs Aliah. 

SUBSCRIBE : DAUS REDSCARZ CHANNEL
SUBSCRIBE : DAUS REDSCARZ CHANNEL

Related Post

Monday, February 26, 2018

Pertandingan Foto Dan Video Pendek KEMPEN #SAYANGMALAYSIA | Promosi PELANCONGAN Negara Tahun 2018

PUTRAJAYA, 23 Februari 2018 - Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (KPK) meneruskan Pertandingan Foto dan Video Pendek di media sosial dengan subtema kedua iaitu #MyDestination mulai 1 Mac hingga 30 April 2018. 

Orang ramai yang berminat untuk menyertai pertandingan ini perlu menghantar foto atau video pendek kreatif berkaitan keunikan dan kepelbagaian lokasi-lokasi /tempat-tempat percutian yang menarik atau lokasi yang kurang diketahui umum menerusi platform media sosial iaitu Facebook, Twitter dan Instagram.

Bagi menyertai Pertandingan Video Pendek, orang ramai perlu memuatnaik video pendek berdurasi antara 30 hingga 60 saat di media sosial dengan hashtag #SayangMalaysia berserta hashtag #MyDestination. 
Pertandingan ini menawarkan pelbagai hadiah menarik bagi tempat pertama hingga ketiga dan 5 hadiah saguhati. Antara hadiah yang disediakan berupa tiket penginapan percuma di destinasi popular terpilih dalam negara, tiket percuma taman tema terkenal, baucer beli belah di pusat beli belah terkenal dan banyak lagi. 

Pertandingan ini dianjurkan bersempena Kempen Media Sosial #SayangMalaysia oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia di dalam usaha untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi utama pelancongan dan kebudayaan yang terkemuka serta menggalakkan penyertaan pelancong domestik dan luar negara menggunakan media sosial untuk berkongsi detik indah dan keunikan semasa mereka berada Malaysia. 

Sepanjang tempoh Kempen Media Sosial #SayangMalaysia ini, orang ramai berpeluang menyertai enam pertandingan foto dan video pendek sepanjang tahun 2018 dengan memperkenalkan tiga (3) subtema baru iaitu #MyShopping bagi Julai hingga Ogos, #MyHeritage mulai September hingga Oktober.dan #MyKampung bagi November hingga Disember. Berikut adalah subtema bagi setiap pertandingan berkenaan: 

i. #MyCuisine - Januari hingga Februari 
ii. #MyDestination - Mac hingga April 
iii. #MyCulture - Mei hingga Jun 
iv. #MyShopping - Julai hingga Ogos 
v. #MyHeritage - September hingga Oktober 
vi. #MyKampung - November hingga Disember 

Maklumat lanjut berkaitan pertandingan ini boleh didapati di laman web rasmi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia iaitu www.motac.gov.my/sayangmalaysia

Kempen Media Sosial #SayangMalaysia merupakan inisiatif lautan biru kebangsaan (NBOS) antara Jabatan/Agensi kerajaan dan pihak swasta. 

Friday, February 23, 2018

Jangkitan Influenza A | Kenali simptom-simptom, cara mencegah dan merawat Influenza

Awal bulan feb 2018, Faheem demam dan selsema. Sometimes diselit-selit dengan batuk dan kurang selera makan. Mulanya kami ingat demam biasa jadi hantar ke klinik biasa. Macam biasa lah kalau klinik biasa ni dia takde check darah selagi kita tak request. Jadi hasil dari klinik, dapat la ubat demam, antibiotik, selsema dan batuk. 


Faheem punya demam ni kadang-kadang pelik gak, kejap ok kejap tak ok, lepas tu siang elok je, malam datang panas badan. Dekat 2 minggu gak trend dia. Kami nekad bawa Faheem pergi check pakar. Mula-mula nak pergi ke Hospital KPMC, sampai situ kami ke Poliklinik Ideal (Sebelah KPMC)


Doktor suggest check darah Faheem risau denggi. Check darah result semua Ok. Negetif denggi, jadi doktor syak jangkitan influenza. Wife aku dah risau dah. Aku masih cool lagi. Doktor suggest buat test Influenza. Result Influenza POSITIF. Aku ? Masih tertanya-tanya apa tu influenza. (Maafkan aku) Bila wife aku explain cakap Influenza ni ketegori H1N1 terus kerisauan aku naik mendadak. Cuak oo aku dengar H1N1. 

Kategori Influenza
Influenza terbahagi 3, Influenza A, B dan C. Influenza A adalah yang lebih kuat berbanding influenza B dan C. 

Faheem positif Influenza jenis A. Memang lagi cuak dengar. Kalau tak silap Faheem kena jangkitan H5N1. Doktor kata better pergi check pakar untuk rawatan lanjut. Abis tu yang aku jumpa tu tak cukup pakar ke? Mungkin maksud doktor tu suruh aku pergi refer Hospital buat rawatan di hospital. Aku suruh doktor buat surat refer dan dapatkan copy result test tadi. 

Yang paling dekat dengan Poliklinik Ideal ni, Hospital KPMC lah tapi bukan panel insuran. Jadi kami pergi ke Hospital KPJ Kajang sebab dekat dah dengan lokasi kami. Dah sampai KPJ Kajang macam biasa, kena lalui procedur dulu. Jumpa dengan doktor dulu. Setelah pengesahan doktor, confirm Faheem kena admit warded. Nak tak nak kena masuk wad. Yela kat situ nak pantau ubat senang.

Alhamdulillah 3 hari 2 malam di hospital KPJ Kajang, Faheem dah boleh keluar. Tengok pun dah selera makan dan ceria seperti biasa. Drip air dalam 3 botol gak. Continue ubat dan kena kuarantin Faheem kat rumah. 2 minggu juga la nak betul-betul sihat (termasuk warded).

Apapun aku nak share sedikit info yang dapat dari whatapps pasal Influenza. Simpton-simptom, cara mencegah atau mengelak serta rawatan-rawatan yang berkaitan.

" Sekarang musim Influenza A menyerang. Jika kita orang yang sihat, tiada masalah kesihatan, kebiasaannya tidak apa-apa. Tetapi bagi mereka yang ada masalah kesihatan seperti asthma, orang tua atau kanak-kanak kecil, ia boleh mendatangkan bahaya.

Virus ini berubah bentuk setiap tahun, maka digalakkan mengambil vaksin Influenza setahun sekali sebelum musimnya iaitu musim sejuk dan hujan.

Antara simptom-simptom Influenza A adalah

  • Demam dan menggigil
  • Demam tinggi yang tidak surut walaupun dengan paracetamol 
  • Sakit kepala dan otot 
  • Sakit tekak dan batuk
  • Selsema
  • Kanak-kanak kadangkala mengalami sakit perut, loya dan muntah. 
Sila dapatkan rawatan di hospital jika ada simptom
  • Sesak nafas
  • Nafas laju
  • Demam tinggi yang berpanjangan
  • Kulit kelihatan kebiru-biruan
  • Kanak-kanak tidak mahu makan atau minum
  • Bayi Dehidrasi kerana kurang minum (lampin kering, menangis tiada air mata)
Bagi orang dewasa pula, simptom yang menunjukkan rawatan kecemasan diperlukan segera adalah 
  • Sakit dada
  • Sesak nafas
  • Kebingungan
  • Muntah-muntah yang berpanjangan
  • Selsema berkurang tetapi demam dan batuk datang semula
Rawatan bagi Influenza A adalah
  • Rehat di rumah 
  • Kekalkan hidrasi badan dengan minum dengan kerap
  • Makan jika rasa ada selera, sebaiknya makanan yang berkhasiat dan tidak terlalu berat 
  • Ambil ubat tahan sakit yang dinasihatkan doktor 
Bagaimanakah cara mengelakkan virus Influenza A merebak?
  • Kuarantinkan diri di rumah hingga semua simptom sembuh
  • Jangan ke luar ke tempat awam bagi mengelakkan virus tersebar 
  • Jangan menghantar anak-anak yang sakit ke sekolah, taska, tadika, nursery dan sebagainya, kuarantin di rumah
  • Tutup mulut ketika bersin dan batuk 
  • Cuci tangan dengan kerap 
  • Jika anda petugas kesihatan, pastikan anda menukar pakaian sebelum memegang anak-anak kecil anda apabila pulang dari hospital 
  • Galakkan anak-anak yang sudah bersekolah untuk terus mandi dan menukar pakaian apabila pulang dari sekolah, terutamanya jika ada anak yang lebih kecil di rumah 
Komplikasi Influenza A seperti jangkitan paru-paru (pneumonia) boleh berlaku kepada golongan berisiko tinggi seperti
  • Bayi 
  • Kanak-kanak kecil
  • Warga emas
  • Wanita hamil 
  • Pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti kencing manis dan sakit jantung . 
Sama-sama kita cegah penularan #InfluenzaA 

Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah
Pakar Mata & Pensyarah Perubatan
Sumber :
1) https://www.healthdirect.gov.au/influenza-a-flu
2) https://www.cdc.gov/flu/consumer/symptoms.htm "

Fuhh memang menakutkan. Harap-harap dapat membantu mengelak dan mencegah sebelum penularan Influenza A ni. 

Jika korang rasa ada simptom-simptom kat atas ni, korang boleh buat Influenza test kat klinik-klinik swasta. Baru ni aku sendiri dah contact klinik yang ada buat influenza test ni. 

2 List klinik yang buat influenza test takat ni aku tau.
  • Poliklinik Ideal Kajang
  • Poliklinik An Nur Bandar Tun Hussein Onn
Better korang call dulu sebelum pergi klinik ni. Sebab aku penah call kata stok Influenza Kit habis. Harga kat Poliklinik An Nur sekali test untuk influeza RM60 tidak termasuk consultation dan ubat. 

Last skali doa yang baik-baik untuk kita semua. Semoga dihindari dari musibah-musibah sebegini. Aminn.. Kalau rasa ada manfaat boleh la share artikel ni.