Tuesday, November 21, 2017

Home of the Swan Bells, The Bell Tower icon Perth Australia

Belum habis lagi cerita Australia aku ni. Layankan je la. Home of the Swan Bells, The Bell Tower, Perth Australia terletak di Riverside Drive yang menghadap Swan River. Bell Tower ni merupakan salah satu tempat yang paling unik untuk dikunjungi di Perth. Satu daya tarikan untuk pelancong-pelancong yang melancong ke Perth. Penuh bersejarah serta reka bentuk yang unik dan tersendiri. Hasil daripada seni bina utama, The Bell Tower telah menjadi ikon untuk Perth dan Australia Barat.
Aku tak pasti tentang sejarah-sejarah dorang ni. Ada gak baca tapi terlalu complicated sikit nak faham. Haha so aku abaikan jela. Kalau datang ke Perth kena singgah sini. Cantik sangat tempat ni. 
Love Locks
Aku yakin ramai yang tau alkisah love locks ni.. Tulis nama pada mangga lepas tu gantung kat rantai tu.. buat kenangan sudah, tak yah percaya benda lain.. 
Dibuka setiap hari bermula jam 10 pagi waktu tempatan Perth. 
Ini yang dapat aku snap dalam galeri The Bell Tower. 

Bukti aku dah sampai sini. buku Visitors lagi. 
Souvenir Gold Coins
Aku dah dapatkan sebiji untuk kenangan. Murah je, Aud$2.00 sebiji. 


Cantik kan pemandangan sini. Kalau malam-malam lagi warna warni sini. Tapi kamera tak berapa nak dapat capture moment malam-malam. Jadi tak cun, noice tinggi. Okeh lepas jalan-jalan sini, korang jalan di sekeliling Bell Tower ni, sekitar Swan River. Korang boleh nampak cityscape yang bandar Perth. Tak tau apa lagi nak citer.. Haha bandar bersih, cantik dan tenang. 

Lepas bersiar-siar dalam bandar Perth korang boleh pergi menikmati keindahan luar bandar Perth pulak. Meluncur pasir di Lancelin Sand Dunce dan melihat keunikan alam di Moore River dan The Pinnacle View.. Perjalanan untuk 3 tempat ni ambil masa sehari gak tapi apadahal nama pun melancong. 

Monday, November 20, 2017

Rainbow Container di Perth Australia antara tempat unik wajib dikunjungi !

Rainbow Container di Perth Australia antara tempat unik wajib dikunjungi. Terletak di sekitar Fremantle, Perth Australia. Unik dan kreatif. Tak pernah terfikir pun nak buat susunan kontena macam ni. Diwarnakan dengan warna-warni seolah-olah pelangi, sebab tu dipanggil Rainbow Container. Hasil kerja seni Marcus Canning.
Ketinggian Rainbow Container ni 9 meter dan berat semua kontena ni 66 tan ! Perghhh berat tu !
Rainbow Container Perth Australia
Dah alang-alang sampai ke Perth ni, pergi je semua tempat. Rugi oo tak singgah sini. Menjadi salah satu daya tarikan untuk pelancong di Perth. 

Layan kejap pemandangan sekitar Rainbow Container. Kelihatan pantai Fremantle yang begitu mengasyikkan.
Fremantle's Beach
Fremantle's Beach
Indahnya pemandangan kat sini. Sejuk mata memandang, bersih ! Suasana tak crowded. Lengang je kawasan ni. Mana  pergi orang ntah haha.. Apapun jom pergi tempat lain pulak. Macam tak cukup 5 hari dok kat Perth ni. Macam-macam tempat menarik ada kat sini. 

Sunday, November 19, 2017

Shopping baju hujan jenama Yamaha secara online di LAZADA 11.11

Dah seminggu lebih berlabuh LAZADA 11.11.. Hari ni barang dah sampai. Aku terjebak juga dengan LAZADA 11.11 ni. Saja buka buka kononnya nak tengok apa offer yang menarik sangat tu. Tengok macam biasa je. Barangkali buat masa ni aku tak memerlukan barang ni lagi.. Aku scroll listed item yang terpampang tu. 

Tiba-tiba nampak pulak offer baju hujan. Aku memang dah lama plan nak beli baju hujan. Tapi tak terfikir la nak beli online dari LAZADA. Survey pun tak, cuma aku memang tau harga baju hujan ni RM100++ Mahal giler kan !! 
Yahama Rain Coat
Yamaha Rain Coat
Offer RM70 dan percuma postage lagi. Aku buy terus la. Kalau harga asal RM115 tu. Jimat dalam RM40++ tu.. 

Memang ngam la.. Berbaloi la beli, kualiti pun ok. Berbelanja bukan kerana kehendak tapi keperluan. Musim hujan sekarang ni. Baju hujan aku yang lama dah macam bukan baju hujan dah. Koyak sana sini. Sekadar alas je orang kata. Harap lepas ni tak basah sangat dah kalau hujan lebat.