Monday, December 4, 2017

Beware of these hidden costs when you upgrade your flat

Beware of these hidden costs when you upgrade your flat
Upgrading your current HDB flat to a bigger home is a huge decision that a family makes. As the family expands, naturally you will need a bigger home to cater to everyone’s needs. Most people without a big budget will normally sell their 3 or 4 bedroom HDB flat in order to buy a 5 bedrooms resale HDB flat. However, upgrading your flat is not as affordable as what people think. There are many hidden costs that most people neglect when it comes to upgrading their flats. This article will guide you through the hidden costs when you upgrade your flat.

A homeowner of a 4 bedrooms HDB flat in Tampines found out that a resale price of a 4 bedrooms flat in Tampines is $428,000 as of 2016. The new 5 bedrooms BTO flats in Tampines would cost approximately $398,000 to $501,000, with an average price of $450,000, as of August 2016. The homeowner will then naturally think that he will be paying for ex additional $22,000 if he were to upgrade his flat. However, his calculation is not entirely correct, as there are other hidden costs that are needed to be taken into account, such as:

Resale Levy Payable
The next important rule that most first time homebuyers missed out: the resale levy payable. A BTO flat is also considered as a subsidised flat. Therefore, if you were to sell your current HDB flat to purchase another new HDB flat, you will then have to pay a resale levy. The resale levy is depending on the size of the HDB flat. The table below will give you an idea how much your resale levy is if you were to sell your current HDB flat.

Size of HDB flat
Resale Levy
2 rooms
15,000
3 rooms
30,000
4 rooms
$40,000
5 rooms
$45,000
Executive
$50,000

Therefore, do your planning ahead. Many young couples did not realise there is a resale levy payable when they first purchase their HDB flat, thinking that they could always upgrade their house when needed. 5 years later when they have children at home and are planning to upgrade to a bigger HDB flat, only then they find out that they are required to pay a resale levy if they were to buy a  new HDB flat. Hence, do your planning ahead if you want to avoid paying for a resale levy.

Costs: $40,000

Agent Cost
In order to sell your flat, most people would choose to engage with a real estate agent. Normally, a real estate agent will charge a 2% commission for selling the HDB flat. However, the commission fee is negotiable between the real estate agent and you.

Let us say if you manage to sell off your 4 bedrooms flat for $428,000, a 2% commission fee will be approximately $8,500.

Cost: 8,500

Renovation Cost
Renovation fees can be expensive and this is one of the costs that most people underestimate and overlook. Home renovation might cost more than what you expect, even if it is only a basic simple renovation. You are actually selling off a fully furnished flat for a new HDB flat that requires renovation. There are lots of renovation items that will cost you a lot after you itemize them, such as the lighting fixtures, curtains, air conditioners units, bathroom accessories, electrical works, window grills, cement screeding, painting, haulage fee and more miscellaneous fee that will add up to a huge amount after you are done with the renovation. That being said, if you plan to renovate your new HDB flat, be prepared to have at least $30,000, even if you were to keep renovation at its simplest and using your existing furniture from the old house.

Cost: $30,000

Stamp Duty
You are required to pay for stamp duty if you buy a new HDB flat. Stamp duty is calculated based on the selling price of the HDB flat:

First $180,000:          1%
Next $180,000:          2%
Remaining amount:   3%

For example, you will need to pay $8,100 as stamp duty fee for a HDB flat that is priced at $450,000.

Costs: $8,100

Before you make a decision of upgrading your flat, do calculate the hidden cost before you upgrade your flat. Based on the hidden costs stated above, it would cost the homebuyer approximately $108,600 to upgrade to a larger HDB flat. Therefore, do think thoroughly before deciding to upgrade your flat. You definitely do not want to end up being in a huge debt.   

In conclusion, owning a property is still considered a great financial decision, especially to young working adults in Singapore. However, do bear in mind that owning a house is actually more expensive than what most people expect.

Thursday, November 30, 2017

RIDEASY Platform Sewa dan Pinjam Kereta dalam Talian yang Pertama di Malaysia

Memiliki 2 buah kereta untuk satu isi rumah ni dah jadi perkara biasa dah kat Malaysia ni. Percaya atau tak? Cuba check kawasan tempat tinggal korang sekarang, jiran-jiran korang tu. Mesti ramai kan. Tambah-tambah kalau pasangan suami isteri bekerja. Namun persoalannya, dorang ni guna tak kedua-dua kereta setiap hari ? Ataupun guna salah satu je, yang satu lagi jadi jadi penghuni tetap di parking kereta. Silap-silap ada yang sampai terbengkalai, terbiar begitu saja. Padahal dorang sedar tiap-tiap bulan loan jalan gak. Cukup tahun renew insurans plak. Memiliki 2 buah kereta last-last mendatangkan masalah bukan meringankan. Hmm

Apapun sebuah syarikat telah diwujudkan pada Ogos 2016 untuk mengkaji beberapa permasalahan sebegini  dan dorang telah come out dengan satu solusi yang luar biasa. Solusi ni aku rasa cukup menarik, sangat memberi manfaat dan benefit untuk korang. Maka berkenal-kenalanlah dengan Rideasy | Sebuah platform dalam talian yang mesra pengguna, selamat dan komprehensif.
Apa Rideasy
Merupakan sebuah website perkhidmatan perkongsian kereta dalam talian yang pertama di Malaysia. Malaysia’s first online car sharing service provider. Senang cakap perkhidmatan sewa kenderaan dua hala. Macam mana ? Kat bawah aku citer. 
Baru-baru ni telah berlangsung majlis pelancaran web pembekal perkhidmatan perkongsian kereta dalam talian iaitu Rideasy.My yang dirasmikan oleh CEO Rideasy sendiri, En. Nizran Kudus dan rakan, En. Rizal Mukti. Majlis pelancaran telah dilangsungkan di APW Bangsar.
Apakah benefit atau kelebihan rideasy
Berbalik kepada persoalan perkhidmatan sewa kereta dua hala. Rideasy menyediakan platform untuk korang meminjam kereta atau meletakkan kenderaan korang untuk disewa. 
Berdasarkan permasalahan kereta yang tidak diguna di atas, apa kata korang yang ada kereta lebih tu korang buat sewa. Dapat gak extra income ? Macam menarik je  kan. Serius boleh buat duit. Dapat cover separuh monthly kereta tu pun jadi.  Kalau dapat lebih lagi bagus.. Tidak semestinya ada lebih kereta, kalau ada sebuah kereta pun boleh, janji available untuk dipinjam. Masuk je dalam website Rideasy.My untuk info-info lanjut.

Sebagai peminjam kenderaan
Kalau jadi peminjam pun korang guna Rideasy.My Korang masuk website dan menempah kereta yang available dan mengikut pilihan korang masing-masing. Dengan Rideasy, peminjam akan mempunyai pelbagai pilihan kenderaan untuk dipilih, seperti sedan, MPV, SUV dan kenderaan mewah, semuanya dengan harga yang berpatutan sehingga 30% lebih murah daripada harga pasaran biasa. Nak pergi bercuti beramai-ramai, nak pindah barang tak muat kereta, nak balik kampung sehari dua bawa angkut barang-barang besar boleh sewa kenderaan besar... Kenderaan yang korang rasa bersesuai dengan situasi. #easygiler.. 
Antara kereta-kereta yang terdapat dalam website Rideasy.my Banyak lagi pilihan. 
Setiap pilihan kereta yang dipilih telah ditetapkan detail yang lengkap untuk penyewa mengenal pasti kondisi kereta tersebut. 

Siap dengan keselamatan lagi. Ini mengelakan kereta korang di curi atau disalahguna. Untuk keselesaan dan ketenangan, kenderaan yang dikongsikan ini dilindungi 24/7 oleh syarikat insuran Allianz dari segi bantuan kerosakan dan kemalangan peribadi. Fuhh tenang rasa pinjam kereta kalau macam ni. Kadang-kadang kita tak tau bila kerosakan ni akan berlaku. 

Banyak lagi kelebihan Rideasy.My ni. Untuk maklumat lanjut korang boleh baca di 
Facebook : Rideasy.My
Website : www.rideasy.my

Customer Service : 03-20119878
#easygiler #rideasy

Tuesday, November 21, 2017

Home of the Swan Bells, The Bell Tower icon Perth Australia

Belum habis lagi cerita Australia aku ni. Layankan je la. Home of the Swan Bells, The Bell Tower, Perth Australia terletak di Riverside Drive yang menghadap Swan River. Bell Tower ni merupakan salah satu tempat yang paling unik untuk dikunjungi di Perth. Satu daya tarikan untuk pelancong-pelancong yang melancong ke Perth. Penuh bersejarah serta reka bentuk yang unik dan tersendiri. Hasil daripada seni bina utama, The Bell Tower telah menjadi ikon untuk Perth dan Australia Barat.
Aku tak pasti tentang sejarah-sejarah dorang ni. Ada gak baca tapi terlalu complicated sikit nak faham. Haha so aku abaikan jela. Kalau datang ke Perth kena singgah sini. Cantik sangat tempat ni. 
Love Locks
Aku yakin ramai yang tau alkisah love locks ni.. Tulis nama pada mangga lepas tu gantung kat rantai tu.. buat kenangan sudah, tak yah percaya benda lain.. 
Dibuka setiap hari bermula jam 10 pagi waktu tempatan Perth. 
Ini yang dapat aku snap dalam galeri The Bell Tower. 

Bukti aku dah sampai sini. buku Visitors lagi. 
Souvenir Gold Coins
Aku dah dapatkan sebiji untuk kenangan. Murah je, Aud$2.00 sebiji. 


Cantik kan pemandangan sini. Kalau malam-malam lagi warna warni sini. Tapi kamera tak berapa nak dapat capture moment malam-malam. Jadi tak cun, noice tinggi. Okeh lepas jalan-jalan sini, korang jalan di sekeliling Bell Tower ni, sekitar Swan River. Korang boleh nampak cityscape yang bandar Perth. Tak tau apa lagi nak citer.. Haha bandar bersih, cantik dan tenang. 

Lepas bersiar-siar dalam bandar Perth korang boleh pergi menikmati keindahan luar bandar Perth pulak. Meluncur pasir di Lancelin Sand Dunce dan melihat keunikan alam di Moore River dan The Pinnacle View.. Perjalanan untuk 3 tempat ni ambil masa sehari gak tapi apadahal nama pun melancong.