Sunday, September 24, 2017

Showroom.car Apps cara mudah untuk survey kereta secara Online

Toyota Wish idamanku.. Belum apa-apa dah berangan haha.. Senang cerita, sekarang ni aku pakai Toyota Vios. Tahun ni masuk tahun ke-8 dah pakai Vios ni. Tinggal setahun lagi abislah loan. Fuhh lega.. Tapi belum abis dah berangan, bila nak abisnya. Okeh kenapa aku berangan.. 

Keluasan dan keselesaan
Anak 3 orang, 2 dah bersekolah, sorang lagi baru 2 tahun. Bukan tak muat tapi kadang-kadang sempit bila time pergi berjalan atau balik kampung. Beg saja dah berapa, bawa pula stroller si kecik tu terus penuh bonet. 

Manual vs Auto
Vios aku pakai sekarang model J manual, jadi agak terkesan gak bawa bila berjalan asyik jem je. Tau la kan jem kat Kuala Lumpur ni macam mana. Even sekarang ni pun kalau perjalanan jauh masuk highway pun selalu jem. Stress oo jem kat highway. Asal sangkut je, mula lah cakap nak tukar auto nak tukar auto.. 

Value
Kenapa aku berangan nak tukar awal-awal? Kenapa tak tunggu lama lagi. Okeh, bukan apa value kereta ni makin lama makin turun. Kalau aku tunggu lagi lama silap-silap takde harga kereta aku nanti. Kalau tempoh tahun depan ni aku rasa masih ada value dan duit tu la aku nak buat downpayment nanti. Bayar downpayment tinggi sikit, dapat la kurangkan bayar bulanan. 

Survey kereta Kat mana nak survey kereta recon ni ? Sebenarnya aku pun tak tau nak survey kat mana sebelum ni. Sama ada aku mungkin akan tanya kawan-kawan atau pergi survey sendiri kat showroom atau kat premis jual kereta terpakai. 

Aplikasi Showroom.car
Sampai la aku diperkenalkan dengan apps showroom.car ni. Memang senang sangat nak survey kereta idaman pakai apps je. Tak perlu susah-susah cari kedai dulu. Meh aku tunjuk sikit cara nak guna apps showroom.car ni. 

Cara nak guna apps showroom.car
1. Download Apps Showroom.car di Google Play atau Play Store dan Install
2. Select Condition(All, New, Used, Recon) Select Car Make, Select Model, State, Max Price dan search..
3. Untuk more spesifik klik pada Advanced Search. Kat situ boleh choose year, mileage, range price dan lain-lain.
Showroom.car apps
4. Results search dah kuar. So pilih la mana-mana.. 
5. Contoh pilihan 2011 Toyota Wish 1.8 harga RM102,000 then boleh check details lagi..
6. Check Dealer's Profile, contact dealer. 
Tu je, senang kan pakai apps. Cari je nak kereta apa. Nanti apps tu akan filterkan mengikut apa yang korang nak. Aku dah nampak dah sikit-sikit bayangan. Korang boleh tonton video bawah ni. 
Ada tutorial dalam video ni. Kalau tak boleh play korang klik sini. Cara paling mudah nak survey kereta secara online. Tunggu apa lagi download apps showroom.car di Google Play dan App Store, jimat masa dan jimat tenaga. Doakan aku murah rezeki, dapat drive kereta idaman.. Amin.. 

Friday, September 15, 2017

Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah

Pernah dengar permainan Crocodile Dentist tak ? Kalau translate ni macam doktor gigi buaya  !! Haa biar betul permainan ni. Tukang cabut gigi buaya eh ? Tak la, ni permainan je dengan toy dia. 

Main crocodile dentist ni senang je.. Buka mulut buaya tu, pastu tekan gigi dia. Sapa salah tekan kena gigit.. Ouchhh... Kalau nak main ni kena ada partner baru best. Pastu kena create rules masing-masing untuk sapa yang kena gigit. Baru la rasa gementar nak tekan gigi tu.. 
Kali ni Akif dan Aliah akan buat Crocodile Dentist Challenge dengan beberapa rules yang simple. Challenge kali ni aku bagi denda yang simple, mungkin akan datang buat lagi mencabar baru la best.. 
Boleh saksikan full video Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah di Youtube
Okeh jangan lupa SUBSCRIBE, COMMENT dan tinggalkan LIKE pada video. Terima kasih.. Banyak lagi video akan datang.. 

Wednesday, September 13, 2017

Special Thai Cuisine from kitchen | The Cafe Ramada Phuket Deevana

Masa menginap di Ramada Phuket Deevana Hotel tempoh hari, kami berpeluang merasai beberapa menu special masakan Thai yang disediakan khas oleh Chef Hotel untuk makan malam kami. Seperti yang aku maklum sebelum ni, hotel Ramada ni menyediakan makanan halal. Jadi kurang la bebanan memikir nak cari tempat makan halal tu. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana 
Lebih kurang jam 7 malam, kami turun ke Cafe. Segalanya dah siap hidang. Fuhhh memang hidangan special lah. Yang aku tunjuk ni baru food tasting, belum lagi buffet dinner malam tu. Banyaknya nak makan. haha.. Yang seafood lover memang makanan dia ni...
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Tex Mex Tuna Pizza
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Seafood Phermidor
Gabungan udang, sotong, ketam, mussels.. Macam lasagna pun ada. Fuhh mantap sekali.. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Mushroom Soup
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Vanilla Prawns
Udang tepung salad fruit. Sedappp !!
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Alhamdulillah kenyangnya.. semua pakat senyap je, menikmati makanan haha. By the way, selain dari menu special ni, ada je buffet dinner macam kebiasaan hotel-hotel. Kalau tak silap aku, hotel ni selalu tukar menu-menu buffet. Haa, macam tu la best, takde la makan menu yang sama je.

Kalau korang berkesempatan menginap di sini, jangan lupa try masakan-masakan ni. Puas hati.. 

Alamat : 45/1 Raj‐U‐Thid 200 Pee Road, Patong, Kathu District Phuket
Instagram : Ramada Phuket Deevana