Wednesday, January 18, 2017

Rabbit Fun Land Broga berpindah ke Lenggeng, Negeri Sembilan

Sesekali cuti hujung minggu bawa anak-anak beriadah menikmati alam flora dan fauna pun menarik gak. Memandangkan ada anak kecik jadi aku bercadang nak bawa pergi taman arnab, main-main dengan arnab je la. Lagipun nak pergi jalan santai-santai je. Nak pergi zoo negara belum sesuai lagi, kang berpeluh-peluh nanti. Niat asal nak pergi taman arnab Rabbit Fun Land Broga, Semenyih rupa-rupanya Rabbit Fun Land kat situ dah berpindah ke tempat baru. Sebenarnya aku dah kecewa mula-mula sebab kali pertama pergi yang kat Broga tu, tengok-tengok tutup. Aku pun satu, tak check dulu. 
Huhu kat mana la nak cari taman arnab kat KL ni. Lepas tu baru tau rupa-rupanya Rabbit Fun Land ni dah berpindah ke Lenggeng Negeri Sembilan. Aku usha la map, takde la jauh sangat dari Cheras. Kira-kira 50 minit kalau ikut Lebuhraya LEKAS.

Maka pergi la kami ke sana, laluan sama menuju ke Broga, ingatkan map salah jalan tapi memang betul jalan tu. Atas lagi dari Broga. Siap jumpa pekan Broga lagi.. 



RABBIT FUN LAND LENGGENG, NEGERI SEMBILAN
Harga Tiket Rabbit Fun Land Lenggeng, Negeri Sembilan.
Okey harga tiket masuk untuk seorang ke taman arnab Rabbit Fun Land Lenggeng ni RM8.00. Harga dewasa dan kanak-kanak sama je. Bayi dan anak-anak bawah 2 tahun percuma. Makanan untuk animal feeds pun ada di jual. Nak tunggang Kuda @ Pony RM8.00 bayar di kaunter untuk dapatkan token.

Rabbit Garage

Sebenarnya pergi sini nak bagi surprise kat Faheem. Nak bagi main dengan arnab. Nak tengok dia brani tak usik-usik arnab ni. Ok tempat first skali masuk, pergi ke garage arnab. Eh panggil garage ke ni ? Macam pondok pun ada. Dalam ni ada lebih kurang 30 ekor arnab. Memang arnab yang comel-comel, ada yang manja ada gak lasak.
Haa tu diaaa kemain Faheem ni, brani sungguh dia. Siap bagi makan arnab. Arnab yang tak nak makan dipaksa-paksa arnab tu haha.. Pastu bila arnab tu lari, dikejarnyaaa..Sian arnab tu.... dah puas main arnab, aku bawa jenjalan tengok haiwan lain pulak yang ada kat Rabbit Fun Land Lenggeng ni. 


Selain arnab ada haiwan lain gak kat Rabbit Fun Land Lenggeng ni. Macam mini zoo dah kat sini. Ada kuda, lembu, monyet, kambing, kambing biri-biri, rusa dan lain-lain.. Takde la boring nak tengok arnab je. 

Angsa
Burung-burung
Monyet
Landak
Kambing dan biri-biri
Kuda @ Pony

Kandang Kuda dan tempat menunggang kuda. 
Haa, sebelum menunggang kuda, kena beli token dulu kat kaunter ya.. Kang kena patah balik dua tiga kali.. Tapi takde la jauh dari sangat sini ke kaunter. Cuma kalau kena masa berbaris rugi la nanti, terlupa token dah kena berbaris semula kan...
Meh tengok rusa pulak. Kalau tak silap aku ada lebih dari 10 ekor rusa kat sini. Ada dua jenis rusa. Satu yang atas ni, satu lagi yang bertompok-tompok.. Aku tak sure jenis apa. Ada beza tak raindeer dengan deer
Di kandang lembu dengan anak lembu. Ada satu lembu tu warna pink. Wow terkejut aku, nasib baik ada tanduk, kalau takde tanduk musykil gak aku hehe..

Jambatan gantung @ titi gantung..

Okeh selain dari arnab dan haiwan lain sebagai tarikan, kat Rabbit Fun Land ada tarikan tersendiri iaitu jambatan gantung @ titi gantung. Suka beno bebudak benda ni. Kalau ada banyak mesti lagi best. Lepas tu letak playground sekali. Perfecto... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Tempat letak kereta | Parking kereta masa aku datang ni lengang je. Tak tau pulak kalau time ramai orang macam mana.. 

Okeh overall rumusan pasal Rabbit Fun Land Lenggeng ni. 

  • Tempat bermain arnab menarik gak sebab arnab pun banyak. 
  • Harga tiket masuk murah. RM8.00 (dewasa dan kanak-kanak)
  • Ada haiwan lain selain arnab. Memandangkan masih baru berpindah ke sini. Masih ada ada lagi kandang yang belum siap. Kalau siap nanti mungkin akan ada lagi haiwan lain nanti. 
  • Boleh katakan kalau nak ke sini santai-santai je. Kalau nak banyak haiwan atau expectation tinggi, korang pergi zoo la. Kalau kat sini santai-santai, boleh main arnab dengan buat animal feed. Bagi kambing makan, bagi kuda makan dan lain-lain. More kepada learning proses budak-budak. 
  • Lokasi : Agak terpencil tapi tak sesat la kalau cari. Waze ada. Kalau yang shopping kat Nilai balik boleh singgah sini
  • Sesuai untuk lawatan budak-budak sekolah..
Last but not least, kat sini ada jual daging arnab. Aku tengok ada kat dalam list menu ni mean ada la tu. Aku tak tanya pulak. Harga daging arnab whole rabbit RM60.00 dan kalau 1 packet Rabbit shoulder harga RM75.00 

Nak santai-santai hujung minggu takde aktiviti boleh datang sini bawa anak-anak. Harga pun RM8 takat ni. Berbaloi dengan harga. Bagi anak-anak kenal haiwan secara dekat. Apa salahnya kan.. Okeh details kat bawah ni. 


Rabbit Fun Land Broga berpindah ke Lenggeng, Negeri Sembilan

Lot 1556, Mukim Lenggeng, 71750, Lenggeng, N.Sembilan 
Waze : rabbit fun land , Setul Lenggeng
Waktu operasi setiap Sabtu, Ahad dan Cuti Umum
Jam: 11.00 pagi sehingga 6.30 petang

Monday, January 16, 2017

Bila Blog Daus Redscarz pergi oversea !

Syok bila tengok kawan-kawan pergi berjalan-jalan oversea, melancong jauh-jauh ke, rasa macam wow bestnyer ! Bila lagi la nak merasa pergi oversea ni kan. Kejap sorang pergi Jepun, kejap pergi Korea, sorang pergi Paris. Haa, di ketika aku taip entri ni pun dah ada sorang member tengah travel solo, kembara 38 Hari ke Eropah.. Pejal Faizal Fredley- Malaysia Top Travel Blogger ni. Dah merata-rata Pejal ni pergi sebelum ni. Kembara 38 hari ke Eropah ni edisi ta2016/2017. Okeh, antara destinasi tumpuan atau Top Places Europe yang dia dah pergi ketika ni dan bakal pergi dalam Kembara 38 Hari..
1. Monte Carlo, Monaco ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡จ 

2. Prague, Czech Republic ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฟ 
3. Budapest, Hungary ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡บ 
4. London, England ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง 
5. Edinburgh, Scotland ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง 
6. Dublin, Ireland ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ช 
7. Istanbul, Turkey ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท
8. Paris, France ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท 
9. Milan, Italy ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น 
10. Glasgow, Scotland ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง



Next: Barcelona, Madrid, Lisbon....

Perghh dasat betul. Dengan suhu dan cuaca sejuk kat Eropah sekarang ni. Sebenarnya nampak macam mudah tapi kalau kita yang takde pengalaman ni, boleh mati akal kat sana. Haha.. Kagum gak dengan budak Pejal ni. 38 hari tu !! Sekarang baru hari ke-23. Stalker jugak aku ni. Bukan stalker, harus la ambik pot kawan-kawan kan. Layan gambar-gambar menarik yang dia share, tips-tips dan lain-lain.

Apapun yang kita tak pergi mana-mana ni, kita kirim gambar blog je la.. Merasa la buka blog kita kat sana. ๐Ÿ‘…

Milan, Italy
Monte Carlo, Monaco
Prague, Czech Republic
Prague, Czech Republic
Nampak tu tengah frost. Tahap gaban ke beku tu..  

Apapun TQ pejal sudi ambik kan gambar-gambar ni kat sana. Aku doakan ko berjaya setelkan 38 Hari Kembara Eropah.. Ikuti perkembangan dari Pejal di www.faizalfredley.com

Tuesday, January 10, 2017

Trafik video youtube cecah 205K views !

Samyang Spicy Korea Noodle Challenge ! 205K views setakat hari ni. Perghh macam tak caya je. Aku buat video ni suka-suka je dulu. Tak fikir pun orang nak tengok ke tak. Tapi bila tengok views kejap je naik, aku rasa macam Wow ! Trafik blog pun tak gitu.  Terus aku rasa teruja nak buat video. Tu pun gigih buat video makan samyang je. Haha belum dapat idea niche atau video khas lagi.

Antara top views video dalam youtube aku
205K views
43K views
11K views
27K views
Setelah tengok trafik view ni agak memberansangkan aku rasa nak pergi deep lagi dalam bidang youtubing ni. Dengar kata boleh jana income dari youtube. Mana tau satu hari nanti dapat jadi side income. Lagipun ekonomi tengah mencabar sekarang kan. Tapi banyak nak kena belajar lagi la. Nak buat video kena gigih oo kena bertabah. Itu belum yang edit-edit lagi. 

Apapun, jom  subscribe youtube.com/dausredscarz

Trafik summary video-video youtube daus redscarz setakat ni. 
294 785 view
560 433 (minutes) watch time.
1335 likes 
218 dislikes
344 comments
85 shares
382 subscribers

Boleh tahan gak. Level beginner lagi kan.. Sapa ada tips tu boleh kongsi-kongsi ya.. TQ