Nuffnang

Cosmoderm

cosmoderm

Saturday, November 26, 2016

Taurus Energy Drink | Kekalkan tenaga tahap maksima !

Rabu lepas aku ke Berjaya Times Square ada Laser Tag Gathering. Apa Laser Tag tu?? Wahh partama kali nak main ni, pernah dengar pasal game Laser Tag ni tapi tak pernah cuba lagi. Dengar kata game macam dalam Counter Strike. Cuma pakai Laser je, tembak-tembak tak sakit pun. Best-best.. Bila aku dapat invitation ni, apa lagi aku terus ON la... Serius aku teruja nak main, kena plak timing game lepas waktu kerja. Boleh la pergi.

Habis kerja aku balik rumah dulu hantar wife aku, ambik anak-anak settlekan hal rumah dulu sebelum ke Times Square. Letih sikit la tapi teringin punya pasal aku redahkan je. Settle je semua hal rumah, aku terus kuar. Aku singgah beli air dulu sebelum pergi main. Kang sampai sana tiba-tiba letih rugi je. Biasanya kalau aku ada aktiviti luar macam futsal ke pergi gym, aku akan sambar setin 2 minuman tenaga (energy drinks). Kasi booster sikit. 

Aku singgah di 7 Eleven (7E) berdekatan dengan rumah. Masa nak pilih tu aku terbelek Taurus Energy Drinks. Macam tak pernah cuba lagi sebelum ni. Nampak gambar TAURUS tu macam gempak je. RM4 setin. Sambar 2 tin. Nak cuba dulu. Yang penting ada logo HALAL.
Sampai-sampai Times Square, semua dah tak sabar nak perang !! Pergghh aku pun. Baru pakai Vest Laser Tag aku dah rasa aura SWAT dah. Hek Eleh berangan pulak. Biasa la tu beb. Aku memang minat SWAT ke NAVY ni. Tak mampu jadi macam dorang tu, imagine je mampu la. Okeh ada 3 game semuanya. Apa apa briefing dulu.. Sambil briefing aku teguk dulu Taurus Energy Drinks. Wow ! Sedap pulak air ni. Aku rasa tak manis sangat !! Memang minuman tenaga jenis ni la yang aku dok cari. Aku tak suka manis-manis sangat ni. Kalau manis sangat tekak aku akan rasa kering. Kena minum air masak skali. Baru rasa sekali aku terus tangkap cintan. Seteguk demi seteguk abis setin sebelum perang. 

Lepas 3 game !


Puas hati ko ! Serius tak puas, aku nak main lagi. Berpeluh-peluh harungi 3 game tapi tenaga masih tetap di tahap maksima. Bayangkan balik kerja petang pastu bla bla bla, lepas Maghrib je terus mula game pertama sampai game ketiga. Jam dah dekat pukul 10 malam tapi masih menten bertenaga. Ko ghasa ? Sambil teguk tin kedua. Aku dah tak risau sangat minum lebih pasal aku rasa tak manis sangat. Aku kan tengah diet, kena cari Energy Drinks yang kurang manis. 


Pasni turun gym ke futsal ke atau long distance driving pasti aku bekal Taurus ni. Lagipun senang je nak dapatkan minuman Taurus Energy Drink ni. Singgah je 7 Eleven. 7 Eleven kan ada di merata-rata tempat sekarang ni. Apa susah. 



Balik dari Times Square tu aku terus usha page facebook Taurus. Rupa-rupanya Taurus ada buat promosi kat 7E. RM1 je setin !! Perghh boleh borong kalau gini. Kalau korang nak tau korang lanjut boleh like Facebook Taurus. Kalau ada info pasal promosi pasti dorang akan UP kat page lagi. Okeh yang penting kekalkan tenaga di tahap maksima. Terbaek !! 

Credit photo to Taurus Facebook Page.

Thursday, November 17, 2016

Saat yang mencemaskan, aku diserang sesak nafas !

Niat nak beriadah sempena Family day tak kesampaian. Aku tiba-tiba kena serang sesak nafas. Memang tak pernah-pernah lagi aku kena sesak nafas ni. Nafas tersekat-sekat rasa sumbat. Al kisahnya bermula di A Famosa Resort, Melaka baru ni. Aku dengan family ke A Famosa Resort atas lawatan dan family day. Malam tu aku tak rasa apa-apa pun. Tak de hint langsung pun cuma 2,3 hari tu aku selsema je. Malam tu aku tidur macam biasa takde la lewat sangat sebab esoknya ada aktiviti. Jam 4 pagi aku terjaga. Mula-mula takde rasa apa-apa, tiba-tiba aku rasa macam susah bernafas. Tersekat-sekat pernafasan aku, hidung aku sumbat. Nafas tak puas dan tak dalam. Nafas guna mulut pun rasa tak puas. 


Aku cuba tak panik, aku cuba batuk kuat-kuat dan cuba nak muntah sebab rasa macam ada benda tersekat kat tekak. Tapi tetap rasa sama. Aku jalan-jalan keliling dalam bilik tapi masih sukar nak bernafas. Masa tu aku mula panik. Macam-macam aku fikir. Aku kejutkan wife aku, aku cakap nak pergi hospital. Anak-anak sedang nyenyak tdo, aku tak nak ganggu. Lagipun kalau angkut dorang, aku tak tau kat mana hospital terdekat dengan A Famosa Resort ni. Aku cakap kat wife aku, aku suruh staff hotel bawa aku pergi hospital. Aku terus turun ke lobi jumpa staff bertugas. Rasanya dah dekat kul 5 pagi dah. Dia terus dapatkan bantuan dari Polis Bantuan A Famosa Resort. Tak sampai 5 minit, 2 pegawai polis bantuan sampai. Aku dibawa ke hospital terdekat. Hospital Alor Gajah. Nasib baik tak jauh dari Resort. Tak sampai 15 minit sampai hospital terus ke bahagian kecemasan. Sempat pulak register dulu. 
Buat checkup then doktor bagi buat neb. First time aku buat neb. Nak nafas guna hidung ke mulut pun aku konfius. Hehe.. Apapun neb kali pertama masih lagi TAK ok, doktor buat neb kali ke dua. Lepas neb kedua tu doktor check kata ok. Aku pun macam lega sikit. Doktor tu bagi ubat dan discharge. Sampai kat luar pintu aku duduk kejap rasa masih tak selesa dan aku masuk balik minta neb lagi sekali. 3 kali aku buat neb pagi tu. Alhamdulillah rasa lega sikit. Mungkin sebab aku panik sebab tu rasa tak selesa. Yela tak pernah-pernah kena macam ni. Sapa tak panik kan.. Macam macam aku fikir.

Selesai rawatan, polis bantuan hantar aku balik ke A Famosa Resort. Dah dekat pukul 8 pagi dah masa sampai bilik. Terang benderang dah. Aku cakap kat wife aku, tak dapat nak join aktiviti. Aku makan ubat dan rehat. Begitu kisah debar yang aku rasa paling menakutkan dalam hidup aku. Datangnya dugaan itu takda baunya. Hanya kita sendiri je dah bersedia atau belum.

Terima kasih pada Polis Bantuan A Famosa Resort, Melaka yang bertungkus lumus bawa aku ke Hospital Alor Gajah. Semoga Allah membalas jasa korang. Kalau bukan korang hantar aku, tak tau la apa yang mungkin berlaku. Apa yang berlaku semua ada hikmahnya.. Alhamdulillah syukur...

Akif ambil bahagian dalam MPAJ KIDS ECO-CHALLENGE 2016

Cuti sekolah dah nak mula, ramai yang dah plan nak pergi bercuti la, balik kampung la dan sebagainya. Aku ? Belum plan lagi nak pergi bercuti. Al maklum la cuti pun tinggal ciput je. Berkira-kira la nak ambik cuti risau ada emergency. Tak ambik cuti pun boleh plan aktiviti lain untuk anak. Daripada anak-anak dok mengadap telefon ke, mengadap tab ke komputer, baik aku ajak buat aktiviti luar biasa sikit. Aku dah plan satu ! 

MPAJ KIDS ECO-CHALLENGE 2016 | KIDS Obstacles ! 
Wow budak-budak pun ada obstacles challenge ? Haaa tudia calling seawal 5 tahun hingga 13 tahun tu.. So ni la bakal menjadi aktiviti pertama Akif nanti. Aku dah register untuk Akif kategori 5-7 tahun (easy kids) bak kat pepatah "melentur buluh biar dari rebungnya".. pepatah yang tak pernah patah bagi aku. Nak mendidik ke membentuk seseorang tu biar dari kecilnya. Kalau dah besar bukan tak boleh bentuk tapi liat la sikit. Haha.. Mana tau besar-besar nanti Akif mampu masuk Ironman Triathlon ke.. 

Jadi begitu la kisahnya.. sapa nak join, masih lagi Open ! [Register] Kita jumpa di sana nanti. 

MPAJ KIDS ECO-CHALLENGE 2016
4 Disember 2016
7 pagi - 12 tengahari
Trek MTB Bukit Indah Ampang (TEKAS)