Thursday, May 19, 2016

Spicy Korean Noodle Challenge [Video Youtube] | TAK PEDAS PUN !

Jangan tanya aku beli kat mana ? Aku belum cari lagi kat mana nak beli Spicy Korean Noodles a.k. a Ramen Korean ni. Aku tau tengah kecoh kat youtube pasal Challenge makan Ramen ni, katanya pedas sangat. Aku tengok youbute pun aku cuak gak nak cuba. Tapi tu la, aku ni memang pemakan makanan pedas, takkan takut kot nak cuba. Belum cuba belum tau la kan. 
Keinginan aku semakin membuak-buak bila member-member aku dah makan. Ada yang boleh tahan ada yang tak abis. Perrgghhh cuak cuak ! Kena cari ni.. Belum sempat nak cari Ramen ni, tiba-tiba ada pulak budak ofis bawa sebungkus (5 pek). Rezeki la aku hari tu, dia jual sepeket kat aku. Bereh !
Spicy Korean Noodle Challenge
Spicy Korean Noodles | Hot Chicken Flavor Ramen
Jeng jeng jeng.. HALAL boleh makan tanpa was-was. Bukan senang dapat ni, dengar kata kedai semua abis stok. Giler lah penangan Ramen ni. Dengan aku pun terjebak. 
Spicy Korean Noodle Challenge
Spicy Korean Noodle Challenge
Spicy Korean Noodle Challenge
Selfie jap. Muka teruja nak makan ! Kot-kot japgi makan color muka bertukar merah ke tak? Haha..

Meh layan Youtube aku.. Nak tengok pedas ke tak? Zasssss.....
Kalau tak leh PLAY boleh klik link ni.. [Spicy Korean Noodle Challenge DAUS REDSCARZ]

Enjoy...
Maafkan abam termengeledik skit.. Hahahaha aku pun tak prasan hasil sebegitu... 

Wednesday, May 18, 2016

LEGO® Mixels TIKETZ Series 7 | Koleksi Lego

41556 LEGO® Mixels Tiketz Series 7


Lego Mixels TIKETZ Series 7
LEGO® Mixels Tiketz
Koleksi lego terbaru dari LEGO® Mixels Siri ke-7. Namanya TIKETZ berwarna biru, putih, hitam dan merah. Aku sebenarnya tak tau pun kewujudan cartoon Mixels ni. Even character dalam Mixels pun aku tak tau. Haha nak dijadikan cerita, aku pergi Midvalley ahad lepas, cadangnya nak pergi tengok Expo Baby, sekali tersinggah kat kedai Lego | Box of Bricks. Konon nak tengok-tengok je. Sekali Akif merenggek pulak nak lego. Aku bukan tak nak beli tapi lego ni yang mahal sangat. Nak beli tak mampu. Tunggu orang bagi hadiah je, tak pun tunggu menang contest lego je.
Akhirnya kemerenggekkan Akif berkesan. Ok la, aku cakap kita cari yang paling murah skali. Maka jumpa la LEGO® Mixels ni dalam foilbag. Aku tanya Akif tau ke Mixels ni. Dia cakap tau ! Rupanya ada kat channel Cartoon Network. (Ada logo Cartoon Network kat foilbag tu) Terbeli la satu pek ! Pilihan Akif TIKETZ
Lego Mixels TIKETZ Series 7
Character Tiketz ni, seorang pegawai polis. Kerja dia menangkap penjenayah. Selain Tiketz, dalam LEGO® Mixels ada lagi Busto, Tapsy, Trumpsy, Paladum, Kuffs, Jamzy, Camillot dan Mixadel. Tak kenal semuanya. Haha... 
Lego Mixels TIKETZ Series 7
Inilah dia LEGO® Mixels TIKETZ dah sedia untuk dipasang. Sebelum pasang aku kasi info ringkas tentang pack ni.

Set Number : 14556
LEGO® : Mixels
Character Name : Tiketz
Series : 7
Pieces : 62
Duration : 15 minutes (catatan masa Akif)
Price : RM19.00

Nak baca info lagi klik sini. [Tiketz]

Okeh ni aku bagi Akif pasang. Aku taknak kacau. 
Lego Mixels TIKETZ Series 7
Jam 22.01
Lego Mixels TIKETZ Series 7
Jam 22:09
Lego Mixels TIKETZ Series 7
Jam 22:16
Siap ! 15 minit pasang. Not bad Akif. Terbaek ! Pasni takleh la babah join pasang lego. Akif dah boleh pasang sendiri dah. 
Lego Mixels TIKETZ Series 7
LEGO® Mixels - TIKETZ
Lego Mixels TIKETZ Series 7
LEGO® Mixels - TIKETZ
Comel tak ? Memang comel tapi bila dah siap pasang baru prasan satu benda. Mata satu je ! Tau kan maksud aku. Huhu masa beli tu tak prasan pun. Takpe nanti aku modified tukar dua mata. 
Muka ada ceria sikit. Rambut masa ni belum potong lagi. Balik dari Midvalley terus potong rambut. Tu yang gambar masa pasang lego tu nampak lain. Haha..

Friday, May 13, 2016

Resepi Midin Belacan Sarawak sedap dan rangup !

Bertahun rasanya tak makan pucuk MIDIN ni. Sebelum nak cerita resepi aku bagi info dan bebel sikit pasal Midin ni? Boleh kan.. 

Info Midin
Tumbuhan ni hidup meliar di sekitar hutan-hutan Sarawak. Kasawan yang paling famous, area tanah gambut dan lembap. Spesis pucuk midin ni sama dengan spesis paku pakis. Warna perang kehijauan dan sangat terkenal di Sarawak. Ni aku tak refer google, pengalaman aku sendiri masuk hutan dan petik.

Midin ni sangat terkenal di Sarawak dan aku yakin ia telah menjadi satu makanan atau sajian yang harus cuba kalau singgah ke Sarawak. Orang kata kalau datang ke Sarawak tak sah kalau tak merasa makanan ni. Tapi bagi orang yang tinggal di Sarawak, midin ni biasa je. 
Midin - RM2.50 seikat
Balik Kuching tempoh hari, aku singgah sekejap di Kubah Ria Satok, Kuching (Medan Pasar Satok yang baru menggantikan pasar Satok yang lama) Mula-mula nak jalan-jalan je tengok pasar yang baru ni. Lepas tu aku jumpa macam-macam kat bahagian sayur-sayur ni. Ada midin, terung dayak, tepus @ tipuk, rebung, kulat dan lain-lain. Rabun mata kejap bukan apa, Midin, Tepus & terung dayak ni takde kat KL. Only in Sarawak ! Darah Sarawak yang mengalir dalam tubuh ni pasti teringin bila tengok makanan-makanan ni. So aku pun beli la.. 

"Kamek mau 2 ikat"....

Niat aku nak beli dan bawa ke KL. So tibalah masa nak masak midin aku ni. Dah 4 hari dok dalam peti sejuk nasib baik elok lagi. Resepi Midin goreng belacan @ midin belacan.

Masakan 2 ikat Midin untuk 3,4 orang makan. 

Bahan-bahan yang diperlukan

2 biji bawang merah sederhana
3 biji bawang putih
Segenggam ikan bilis atau udang kering
Cili ikut rasa
1 cili merah besar (kalau tak letak pun takpe)
1 sudu kecil (saiz) belacan 

Bahan-bahan di atas ditumbuk semua sekali atau diblend ikut suka. Beza kalau blend ni, hancur la bahan-bahannya. Kalau tumbuk masih nampak lagi teksturnya. 

Cara nak sisihkan midin.
Sebelum
Selepas
Relaikan daun-daun midin tu, dan ambil pucuknya. Batang tu selagi lembut boleh ambil. Kalau dah keras tu buang je. Biasanya 3 inci ke pucuk tu patahkan je. Ambik terus. Tengok atas gambar selepas tu. Jangan lupa basuh !

Cara memasaknya,

1. Panaskan minyak, tak perlu banyak sangat. Cukup untuk tumis bahan-bahan tadi,
2. Masukkan bahan-bahan tadi yang telah ditumbuk atau diblend,
3. Tumis sampai masak dan naik bau,
4. Masukkan midin dan kacau-kacau. Jangan lama sangat nanti lembik. Kalau boleh tu kejap je. Sebab nak kekalkan keranggupannya. Kalau kering sangat masukkan air suku cawan. Perlu garam ? Masukkan sedikit. Sebab ikan bilis @ udang kering @ belacan tu dah masin dah. 

SIAP !! Senang je. 
Haa ni lah dia hasilnya, Midin Belacan Sarawak versi KL. Yang ni bahan-bahan blend dan takde cili merah. Pastu kuah lebih. Makan dengan nasi panas-panas perghhh terbaek ! Selamat mencuba !

Meh cerita sikit pasal Daun Buan
Nasi bungkus dalam daun "buan" famous kat Sarawak daun ni. Kalau google daun buan memang akan keluar daun ni. Tak tau la daun ni dipanggil ape. Daun ni digunakan untuk membalut nasi, untuk lapik makanan, juga boleh guna untuk bakar-bakar ikan.  
Kenapa guna daun ni ?
Orang kampung dulu-dulu selalu gunakan daun ni sebagai alas makanan bila pergi ke kebun. Dorang akan bawa bekal, jadi daun ni la untuk bungkus nasi dan bungkus lauk-lauk kering. Selamat digunakan dan daun ni ada aroma tersendiri. Wangi ! Senang dijumpai dan pakai buang. Lepas makan boleh buang. Lagipun daun je kan. Mesra alam ! Orang dulu-dulu dah go green dah. 
Ni satu contoh aku ! Bawa bekal nasi ke ofis. Balut nasi panas-panas dengan daun buan sampai daun tu kecut. Masa buka tu, fuh terasa bauan aroma daun tu. Penambah selera makan. Ehhh, melalut plak aku bercerita. Hahaha daripada cerita resepi masuk cerita daun buan. Takpe la info untuk korang. Banyak nostalgia...