Cosmoderm

cosmoderm

Thursday, April 20, 2017

BAWAL SEMPOI Kampung Baru memang power !!

Semalam member ajak pergi lunch kat luar. Katanya ada tempat makan menarik kat Kampung Baru. Aku ON je, lagipun dah lama tak lunch kat luar ni. Aku suruh member send location. Check-check area UNIKL je. Tak jauh la dari opis aku. Tak sampai 10 minit pun. 

Sampai-sampai dah nampak banner BAWAL SEMPOI KINI DIBUKA.. !! Wow baru buka kedai ni. Tudiaaa masuk-masuk terus hidu bau makanan harum semerbak. Lapar terus aku dibuatnya.
Moh tengok apa menarik kat Bawal Sempoi ni. Perghhh rasa macam nak oder semua... 

Menu-menu yang ada di BAWAL SEMPOI....
  • Set Kepala Ikan Kebabom
  • Set Sotong Megatron
  • Set Bawal Sempoi
  • Set Keli Power,
  • Set Ayam Goreng Berempah Berapi,
  • Set Ayam Kampung Pisang Kak Limah Balik Rumah
Konsep makan kat sini, makan panas-panas ! Ambik order, goreng on the spot dan makan panas-panas.Perghhh.. Kalau yang dah siap-siap goreng pun ada gak. 
Set Bawal Sempoi
Ikan bawal segar. Garing di luar lembut di dalam. Berasap-asap lagi kat isi dia.  Memang sedap ! 
Set Sotong Megatron
Tudiaa sotong memang ummppph besaq plak tu. Patut panggil megatron. Haha..
Set Keli Power
Ikan keli pun saiz besar, tak muat pinggan.. Puas hati makan. 
Set Kari Kepala Ikan Kebabom
Fuhhh fevret aku ni.. Kari kepala ikan. Fresh dari pasar bukan frozen punya. Ikan jenahak kalau tak silap aku. Licin aku kerjakan. Member aku usha je. Padan muka.. Hahaha..

Biasa lepak ramai-ramai ni mesti ada member yang tak makan seafood ni, korang jangan risau kat sini ada Set Ayam Goreng Berempah Berapi dan Set Ayam Kampung Pisang Kak Limah Balik Rumah. Nama pun boleh tahan haha.. Korang makan ayam la..
Ayam Goreng Berempah Berapi
Tengok pun tau sedap.. !! Makan dengan nasi panas-panas.. 
Ulam-ulaman
Set Ayam Goreng Berempah Berapi
Bawal Sempoi Kampung Baru
Pengsann tengok.. Haha maafkan daku.. Makan ramai-ramai memang seronok. 
Sambal cicah-cicah
 Sambal Hijau recommended memang mantap. Pedas manis-manis gitu. 

Apa yang menarik dan special kat BAWAL SEMPOI Kampung Baru ni ?
Korang boleh tambah nasi boleh tambah air percuma, refill je sepuas hati. Fuhh sapa nak bagi. Kalau air refill tu biasa la dengar kan. Tapi ni siap nasi tambah percuma lagi. Taukeh kedai tak berkira.. Makan la sampai kenyang biar hati senang... Kalau nak Refill lauk boleh tapi bayar la. Haha.. 
SET Ayam Goreng Rempah + Ulam + Air hanya RM5 (REFILL Sepuas Hati)
3 Air minuman (Sirap, Oren dan Air Suam)
Cukup la tu, kang terseksa pulak jiwa dan raga tengok. Haha.. Kenyang bak ang.. Nasi tambah lagi tu. Hilang diet aku.. Ni pun plan nak repeat lagi. Yang berdekatan, yang jauh, yang lalu area sini, Jemput singgah. Pasti korang takkan kecewa.. Harga memang berpatutan.  

Meh aku share lokasi Bawal Sempoi Kampung Baru ni.

Lokasi Bawal Sempoi betul-betul depan Bank Pembangunan Malaysia Kg Baru. Cari ja Jalan Raja Abdullah. Bawal Sempoi betul-betul sebelah Jalan Khatib Koyan. Kalau jumpa UNIKL dah dekat dah tu.

Alamat kedai Bawal Sempoi

Bawal Sempoi Kg Baru KL
No. 49A, Jalan Raja Abdullah,
Kg Baru, 50300 Kuala Lumpur.


Waktu operasi:
Isnin - Jumaat (Sabtu & Ahad tutup) 
11.00 pagi - 4.30 petang

No. HP / Whatsapp : +60172520031
Kalau nak tempah ke nak tanya buka ke tutup, korang boleh whatsapp no di atas ni. Selamat menjamu selera. 

Sunday, April 16, 2017

Pertama kali berbasikal sejauh 10km

Sempena kemenangan saudara Azizulhasi Awang dalam acara Keirin Lelaki Dunia beberapa hari lepas, terus aku angkat basikal dan kayuh keliling taman. Bendera Malaysia je lupa bawa. Hehe.. Tak la saja gurau je. Aku memang baru nak mula jinak-jinak berbasikal. Kalau tak pergi gym aku nak berbasikal. Malas dah jogging. Haha..

Tepat jam 10.30 malam, selesai hal di rumah aku turun berkayuh. Kali kedua aku turun ni, sebelum ni aku turun, Application S Health aku tak function plak. Tak detect distance dan duration, takde rekod padahal macam dah berpuluh pusingan dah. Jadi ni malam tadi dah berjaya rekodkan masa dan jarak. 


10.24 km dalam masa 45 minit... Tudia.. 10km tu, macam tak percaya je. Apps detect kata pecah rekod. Haha. Memang betul pun. Sebelum ni tak pernah kayuh sejauh ni. 

Boleh tahan  penat mengayuh ni. Ni baru permukaan mendatar. Belum naik turun bukit lagi.. Nah details workout. Dengan S Health Application Samsung aku dapat details bawah ni. 




10km dan 45 minit cycling baru burn 300 Kcal je. Ini kalau makan nasi lemak belum bakar abis ni.. Sekurang-kurang sejam cycling baru boleh burn kalori sepinggan nasi lemak. 

Apapun janji kuar peluh. Tu pun rasa seronok dah. Okeh selesai cycling workout. Next ada lagi aku update.. Basikal apa aku pakai ni ? Tunggu.. 

Friday, April 14, 2017

Guna peluang sebaiknya dengan Watsons Reward Vouchers

Ada sapa-sapa yang kaki gym tak ? Yang suka workout ke ? Nak bagitau ada passes gym percuma ni. Tapi syaratnya kena signup Watsons VIP card. Ala tak mahal pun RM20 je. Dengan signup RM20 tu, korang dapat benefit atau watsons rewards lebih dari tu. Percaya tak ? Aku dah sign up. Meh tengok apa aku dapat.
RM5000 Reward Vouchers
Dari banyak-banyak voucher ditawarkan, aku dah berkenan 3 voucher watsons rewards ni. Senang cakap aku berkenan kat Voucher Fitness. Memandangkan sekarang ni musim workout aku. Memang cun sangat la. Voucher makan-makan tu nanti citer lain. 
1. Celebrity Fitness Workout Pass (1 Month)
First skali dapat free pass untuk masuk Celebrity Fitness selama sebulan. Sapa nak bagi sebulan. (Worth Rm170) Aku cadang nak guna bulan May nanti kat Cheras Sentral. Sapa nak ikut ? Jom.. Sebulan pun jadi la. 


2. 15% Off Fitness Concept
Dapat diskaun 15 % untuk barangan di Fitness Concept. Nak beli peralatan workout tu boleh survey kat sini.


3. Peak Fitness 14 days trial
Yang ke 3 dapat masuk Peak Fitness selama 14 hari trial, body analysis dan dua kali personal training sessions percuma.  Wow masa ni la nak guna body analysis ni, kalau biasanya berbayar kot. Siap personal training, ambil ilmu banyak-banyak nanti. Lepas tu belajar sendiri. 

Fuhhh menarik kan.. Tu aku cakap guna peluang sebaiknya. Sign up cepat. RM20 je. Tak paksa pun, sambil-sambil je. Dapat lagi watsons rm300 vouchers discount untuk beli vitamins atau produk watsons brand. Ada la term dia. 
Baru ni Watsons Malaysia melancarkan kempen #GETACTIVE . Menggalakan serta menyedarkan masyarakat dengan gaya hidup sihat. Jadi jom la kita sahut cabaran ni. 

Wednesday, April 12, 2017

Merasa gak masuk suratkhabar KOSMO !

Fuhh merasa gak masuk suratkhabar KOSMO haha walaupun sekadar selit-selit je. Artikel oleh saudara Adham Shadan dalam kempen "Doodle your Moment" baru-baru ni di Shell Damansara. 
Pepagi 1 April dapat whatsapp dari member. Skrinshot keratan akhbar. Ingatkan April fool, tapi betul-betul punya. Maka bergigih-gigih la aku pergi cari kedai jual suratkhabar. Excited hehe..

Macam mana boleh masuk artikel ni ? Sebenarnya hari tu ada contest conteng-conteng doodle kat casing telefon. 3 lukisan kreatif dan menarik akan menang Voucher Parkson. Jadi aku lah antara 3 pemenangnya. Begitu la kisahnya. Nanti aku kerat masuk frame. Haha..

Tak sangka sebenarnya boleh menang. Harapan tak setinggi mana pun aku letak. Ini dinamakan rezeki. Syukur Alhamdulillah. Dengan voucher yang aku dapat ni, aku hadiahkan(separuh hehehe) kat wife sempena birthday (1 April)......

Credit kepada Adham Shadan-KOSMO

Saturday, April 8, 2017

Pelancaran Kempen #GETACTIVE dengan WATSONS VIP CARD

Watsons Malaysia sekali lagi tampil melancarkan kempen terbaru mereka, #GETACTIVE bersama Watsons. Tujuan utama kempen kali ini bagi menggalakan rakyat Malaysia mengamalkan gaya hidup sihat dan cergas, gaya pemakanan yang seimbang. Korang tau tak, Watsons sangat concern tentang trend & lifestyle sekarang ni. Kat Malaysia semakin popular masalah kegemukan melampau. Sebenarnya satu masalah yang serius. Ramai yang dah kategori obesiti, termasuk aku.. shhh.. Makan tak jaga lepas tu tidak bersenam !
Bacaan pada 6 April 2017
Nampak tak ? BMI dah kategori obesiti, kandungan lemak aku 25.9% pun juga over. Apapun inisiatif Watsons mengadakan kempen ni memang menarik minat aku, memandangkan aku tengah berusaha untuk menyedarkan diri dengan membudayakan gaya hidup sihat. Aku nak loss weight !!! 
Kenapa Watsons ?
Apa yang menarik tentang kempen #GETACTIVE ni, untuk kekal aktif dan cergas korang boleh dapatkan apa saja produk kesihatan, supplement kesihatan di Watsons, antaranya vitamin, mineral, nutrisi-nutrisi, produk weight management even Body Fitness Equipment pun ada. Senang ! Boleh kata one stop center untuk dapatkan produk atau suplement tersebut. 

Bagi menyemarakkan lagi kempen, Watsons memperkenalkan duta-duta #GETACTIVE Watsons. Antaranya, Ann Osman atlet wanita pertama yang menyertai MMA Fighter secara professional, Lenna Lim seorang pelakon dan cyclist, Kit Mah (Fitness Influencer) dan Mark O’dea seorang model dan pengulas sukan. Keempat-empat mereka bergiat aktif dalam bidang masing-masing. 
 Kit Mah, Danny Hoh (Customer Director, Watsons Malaysia), Caryn Loh(General Manager and Head Countryof Watsons Malaysia), Ann Osman dan Lenna Lim
Antara rakan-rakan niaga yang bekerjasama dengan Watsons Malaysia dalam menjayakan kempen #GETACTIVE. Pelbagai jenis produk kesihatan diperkenalkan masa ni, antaranya Kinohimitsu Super Food, NH Nutri Grains, produk Blackmores, produk Amazin' Graze, NH Colla-Plus, NH Natural Clenx Tea dan lain-lain. Memang ada macam-macam, pilih ikut citarasa masing-masing. 
Antara produk-produk yang terdapat di WatsonsTetamu dan media yang hadir di majlis pelancaran 
Masa pelancaran kempen #GETACTIVE ni, Watsons Malaysia turut memperkenalkan Watsons VIP Card. Nak tau apa kelebihan VIP Card ni ? Meh aku listkan, korang akan dapat 8 kelebihan ekslusif.

Benefit atau kelebihan Watsons VIP Card
  • Keahlian seumur hidup
  • Tawaran hebat lebih 1000 #watsonsrewards di merhcant terpilih
  • Dapat 1 mata setiap RM1
  • Bayar guna mata, 200 mata bersamaan dengan RM1
  • 2x mata untuk semua produk Watsons Brand
  • 5x mata berbelanja pada bulan kelahiran
  • 5x mata bila bayar guna Kad VIP Watsons
  • Diskaun Ekslusif untuk produk kesihatan
Watsons VIP card member pack? Apa korang akan dapat ?

Selain dari 8 kelebihan Watsons VIP Card, untuk pelanggan yang sign up VIP Card ni, korang activate kad secara online korang akan dapat 500 mata ganjaran, Baucer Watsons bernilai RM300 dan Reward vouchers bernilai RM5000. Wow menarik !!
Dah boleh start tengok-tengok produk mana yang sesuai. Tunggu apa lagi, sign up cepat. 

Sign Up Watsons VIP Card
Korang boleh sign up terus kat mana-mana premis Watsons berdekatan. Mudah sangat. Pergi kaunter, tak perlu isi apa-apa, bayar dengan harga serendah RM20, dapat VIP Card, lepas tu register online je. 

Nak tau maklumat lanjut boleh check di laman www.vip.watsons.com.my
Berbalik semula pada kempen #GETACTIVE, Watsons bersama-sama dengan duta #GETACTIVE akan mengadakan program bawah ni khas untuk pelanggan yang ada Watsons VIP Card.
  • Berbasikal bersama Lenna Lim pada 6 may 2017, 
  • Boot Camp dengan Kit Mah pada 1 Julai 2017, 
  • Kelas seni mempertahankan diri dengan Ann Osman pada 26 Ogos 2017 dan 
  • Futsal bersama Mark O'dea pada 30 September 2017
Menarik weh, masa ni la cungkil tips-tips kesihatan dan dietry. Aku pun nak join gak sebab aku dah ada VIP Card hehe. Kena set date ni siap-siap, kang termiss. Jomm, sapa nak join ? Yang ni kalau nak info update, korang boleh check  kat website http://www.watsons.com.my/
Jom #GETACTIVE

Sunday, March 26, 2017

Caricature by Lyndon Loo Doodle Malaysia [Video]

Sempena pelancaran kempen "Doodle Your Moment" baru ni, aku berpeluang berjumpa dengan Kartunis, Pelukis, Comics Artist, Illustrator dari Doodle Malaysia. Alhamdulillah dapat lukisan Karikatur | Caricature hasil tangan Lyndon Loo. Seorang pelukis komik dan illustrator. Juga merupakan salah seorang dari team Doodle Malaysia. Cun tak dia lukis. Conteng-conteng je tu. Tak sampai 5 minit siap. Dapat free plak tu.. Ada banyak watak dan kartun-kartun dia ada. Aku pilih Captain America.
Lyndon Loo | Doodle Malaysia
Captain America Cariture by Lyndon Loo 


Video Doodle Your Moment Caricature by Lyndon Loo


Terima kasih dan credit pada Lyndon Loo atas lukisan ini. Semoga bertemu lagi..

Friday, March 24, 2017

Aku dan Kasut !

Sekali tengok dah macam bundle kasut dah? Haha, ini bukan bundle kasut tapi ini rak kasut kat rumah aku. Penuh dengan kasut aku. Aku bukanlah pencinta kasut cuma aku sayang nak buang kasut lama. Itu je. Kasut lama-lama tahan dan elok lagi, tak sampai hati nak buang. Ni belum masuk kasut kerja lagi ni? Yang dipaksa tinggal kat opis, sebab tak muat dah. 

Yang tak best asyik kena bebel dengan orang rumah. Sampai takde tempat dia nak letak kasut. Haha.. Sori.. 
Aku rasa kasut aku paling lama ni ada yang dah berusia lebih 10 tahun. Masih boleh pakai. Kasut futsal aku, dah masuk 7 tahun kot, sampai sekarang tahan lagi masih guna untuk main futsal. Berbaloi. Pakai selagi boleh. Ada running shoes, trail, badminton, weightlifting, futsal, walking, safety boot, leisure.. Aku aktif dalam sukan, kasut kena sesuai dengan sukan apa yang kita main tu. Kalau main badminton takkan pakai kasut running. Ringan dan licin nanti tergolek. Aku bukan beli semua sekali gus. Makan masa gak nak beli, aku bukan orang berduit. Selagi tak urgent aku belasah je kasut apa-apa. Nak masuk trail pun kena kasut yang betul nanti masuk dalam lumpur macam mana? 

Citer pasal kasut ni, ada kisah yang aku tak pernah lupa. Ada tonomen Jabatan, beberapa tahun yang lalu, kiranya aku wakil jabatan la masa tu. Aku beli kasut boot a.k.a kasut bola padang yang ada stud tu.. Aku beli masa tu Nike edisi world cup !, beli semata-mata nak pergi tournament. Lagipun dah lama aku takde boot bola ni. Jadikan cerita aku berjaya sambar sepasang. Tiba hari tonomen tu, dalam 3 perlawanan aku dapat main sekali je tu pun 10 minit saja. Selebihnya simpanan... ko rasa.. sejak dari hari tu, aku jarang guna boot tu. Kasut kalau jarang guna @ tak guna langsung akan cepat rosak. Begitu la boot tu, baru, elok lagi cukup 2 tahun tak berusik, sekali nak pakai koyak sana sini. Hmmm...Kenang yang tak boleh lupa. 

K la tu je citer pasal aku dan kasut. Elok cari rak kasut yang tinggi ni. Nanti-nanti la..

Thursday, March 23, 2017

Pelancaran Kempen Doodle Your Moment di Shell Select

Shell Malaysia telah melancarkan kempen terbaru "Doodle Your Moment" yang merupakan kolaborasi bersama dengan Doodle Malaysia. Abadikan kenangan terindah di Shell Select. Wow, satu inisiatif yang sangat menarik ni.. Kali ni Shell Malaysia bukan saja prihatin terhadap destinasi yang dituju malah inginkan sesuatu yang lebih menyeronokan sepanjang perjalanan menuju destinasi. Aku turut hadir di majlis pelancaran ni. Aku dapat rasakan kelainan dan keunikan kempen Doodle Your Moment ni. 

Tahun lepas, Shell Malaysia berkolaborasi bersama artis-artis tempatan menghasilkan botol water2go edisi terhad. Kempen tersebut berjaya mendapat sambutan dari seluruh rakyat Malaysia. Jadi tahun ni, kempen "Doodle Your Moment" pula menyusul. Pasti lebih menarik.

Semalam (22 Mac 2017) berlangsung majlis pelancaran "Doodle Your Moment" di Shell Kota Damansara. Di sempurnakan oleh Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager Shell MalaysiaTrading Sdn. Bhd
“We believe that everyday journeys can be made better when it is spent at Shell Select, which are one-stop havens designed to refresh our customers and alleviate their worries. By collaborating with Doodle Malaysia, we aim to give customers a once-in-a-lifetime opportunity to turn their happy moments into hand-drawn doodles, which they can take away, cherish, and keep,” said Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd.

Di Shell Select, bukan setakat nak pam minyak je malah ia menjadi tempat rehat "Journey Refreshment" setelah penat memandu. Kita sebagai pemandu kita tau la kan, mengantuk la, stress dengan jem la, tak pun perut tiba-tiba lapar ! Kalau aku time-time macam ni, jumpa pam station kompom aku berhenti. Yang best kat Shell Select ada deli2go boleh singgah minum kopi dulu, rilek-rileks, kembalikan kesegaran sebelum meneruskan perjalanan. Kann.. Ditambah pulak dengan kempen "Doodle Your Moment" yang berlangsung sekarang ni pasti feel lebih lagi. Kita nak rakamkan kenangan terindah di Shell Select. Bagaimana ? Aku explain kat bawah nanti. 

Sempena majlis pelancaran..
Ms. Joey Liew, Retail Operations Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd, Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd and Mr. Joari Mohd Jaafar, Shell Malaysia District Manager for central areas, bersama Doodle Malaysia team di majlis pelancaran kempen terbaru Shell Select  – Doodle Your Moment
Ms. Joey Liew, Retail Operations Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd, Juan Villanueva, Concept Artist dan Mr. Au Tong Sing, National Sales Manager, Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd meraikan kerjasama antara Shell Malaysia dan Doodle Malaysia dalam kempen terkini Shell Select - Doodle Your Moment.

Antara media-media dan jemputan yang turut menghadiri majlis pelancaran. 

Bersama dengan team Doodle Malaysia, Hebat-hebat mereka ni.. Hasil lukisan dan kreativiti mereka memang luar biasa. 
Fuhhh hebatnya... nampak tak hasil tangan Lyndon Loo | Comic Artist | illustrator. 
Lukis muka aku tak sampai 5 minit. Calit-calit Siap ! 
Ini Doodle aku lukis sendiri masa pelancaran. Comel tak ? Jangan main-main, menang contest ni.. 


Apa yang menarik tentang kempen Doodle Your Moment ni ? 

Okeh bermula 22 Mac 2017 hingga 26 April 2017 ni, pelanggan yang singgah berehat atau membeli barangan di mana-mana Shell Select boleh mengambil peluang sertai peraduan Instagram. Syarat mudah sangat, korang cuma :
  • Tangkap gambar selfie ke wefie di Shell Select tunjukkan keriangan dan kegembiraan korang. Sambil minum kopi ker, makan-makan ke, beli barang-barang ke..
  • Upload kat Instagram korang, 
  • Letak caption menarik,
  • & Hastag #Shellkita
Itu saja, mudah kan.. Haa, jangan lupa Publickan IG korang ya. (nanti tak jumpa) 


100 gambar pilihan terbaik nanti, gambar korang upload akan dilukis dan dicoret semula oleh Doodle Malaysia, kemudian dicetak pada barangan ekslusif dan diberikan kepada peserta sebagai token atau hadiah. Wow menarik tu.. Jangan lepaskan peluang korang. Aku pun nak join gak. Untuk maklumat lanjut korang boleh tengok kat www.shell.com.my/doodle

Thursday, March 16, 2017

Jangan ambil mudah pasal DEMAM CAMPAK !

Dilaporkan berlaku peningkatan kes Demam Campak (Measles) di kalangan kanak-kanak di Daerah Hulu Langat khususnya mukim Cheras. Atas keprihatinan pihak berwajib, satu Operasi Pemberian Suntikan Vaksin Campak secara PERCUMA oleh sepasukan jururawat dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Dorang datang sendiri ke kawasan perumahan untuk operasi ni. Tarikh dan masa telah ditetapkan dan dimaklumkan. Kawasan perumahan aku telah selesai 11 Mac yang lepas. Alhamdulillah ramai ibubapa yang datang bawa anak masing-masing untuk suntikan vaksin campak ni. Anak aku tiga-tiga dapat suntikan. Kanak-kanak 9 bulan hingga 15 tahun je dapat suntikan percuma, ibu bapa dorang tak kasi. Kalau ada aku pun nak injek gak. 
Jangan ambil mudah pasal demam campak !
Kenapa ? 
Meh sini aku share sikit info dari artikel yang aku dapat hari tu. Apa tu demam campak ? Bahaya tak demam campak ni? Apa langkah pencegahan demam campak ? Tindakan awal selamatkan nyawa? Fuhh, serius selama ni aku ingat demam campak ni biasa-biasa je. Bila dah aku baca artikel ni, aku terus rasa cuak. 

Pengenalan
Demam campak merupakan antara penyakit berbahaya semasa di peringkat kanak-kanak. Kebanyakan kes demam campak berlaku kepada kanak-kanak di bawah umur satu tahun kerana mereka belum menerima pelalian demam campak.

Demam Campak
Demam campak merupakan sejenis penyakit berjangkit yang sangat mudah berjangkit dan menyebabkan :
  • Demam panas (suhu tinggi)
  • Ruam merah kecil
  • Selsema dan hidung berair
  • Batuk
  • Mata merah berair / konjuktivitis
Demam campak boleh menyebabkan komplikasi  berikut :
  • Pneumonia (radang paru-paru)
  • Jangkitan telinga yang boleh menyebabkan pekak
  • Mata merah, bengkak dengan lelehan berair atau nanah yang boleh menyebabkan buta
  • Radang otak (encephalitis)
  • Kematian
Penyebab demam campak

  • Demam campak disebabkan oleh virus campak. Virus disebarkan melalui titisan kecil air liur dan titisan hidung yang terpercik semasa batuk, bersin atau bercakap. Virus juga boleh tersebar apabila menyentuh permukaan yang tercemar.
  • Virus mampu bertahan selama 2 jam di permukaan yang berkontaminasi.
Golongan berisiko
  • Bayi berumur kurang setahun
  • Kanak-kanak yang tidak mendapatkan imunisasi
  • Sesiapa sahaja yang belum pernah mendapat demam campak atau tidak pernah mendapat pelalian demam campak
Rawatan
  • Tiada rawatan khas bagi demam campak
  • Komplikasi boleh dielakkan jika demam campak dapat dikenalpasti dengan segera
  • Bawa anak anda ke klinik kesihatan atau hospital yang berdekatan dengan segera jika disyaki dijangkiti

Tindakan awal selamatkan nyawa
Panduan kepada ibu bapa penjaga | Peranan Ibubapa dan Komuniti ?
Ibubapa dan komuniti setempat :
  • Bantu pastikan semua kanak-kanak dalam komuniti mendapat pelalian MMR pada umur 12 bulan.
  • Jika didapati bahawa kanak-kanak yang tidak mendapat pelalian, gesa ibubapa/penjaga mereka untuk mendapatkan pelalian tersebut.
  • Kanak-kanak yang disyaki menghidap demam campak perlu dibawa untuk pemeriksaan supaya jangkitan kepada kanak-kanak lain dalam komuniti dapat dicegah dan rawatan dapat diberi untuk mengelakkan komplikasi.
***info di atas ni disalin semula dari artikel yang diberikan kepada penduduk.

Pesanan dan peringatan kepada aku sendiri dan ibubapa atau penjaga yang lain sama-sama kita pastikan anak-anak kita dapat kesemua peringkat suntikan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia tepat pada waktunya. Bukan suntikan vaksin campak je, yang lain-lain pun perlu ambik tau. Semak semula buku kesihatan anak-anak takut terlepas pandang. Mencegah lebih baik dari mengubat. 

Apapun jutaan terima kasih kepada Kementerian Kesihatan Malaysia | Bahagian Kawalan Penyakit Berjangkit, Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat mengadakan operasi sebegini. Memudahkan penduduk kawasan untuk mendapatkan suntikan ini. Kalau disyorkan pergi sendiri ke klinik atau hospital untuk dapatkan suntikan vaksin pasti ramai tak buat. Syabas !