Tuesday, November 21, 2017

Home of the Swan Bells, The Bell Tower icon Perth Australia

Belum habis lagi cerita Australia aku ni. Layankan je la. Home of the Swan Bells, The Bell Tower, Perth Australia terletak di Riverside Drive yang menghadap Swan River. Bell Tower ni merupakan salah satu tempat yang paling unik untuk dikunjungi di Perth. Satu daya tarikan untuk pelancong-pelancong yang melancong ke Perth. Penuh bersejarah serta reka bentuk yang unik dan tersendiri. Hasil daripada seni bina utama, The Bell Tower telah menjadi ikon untuk Perth dan Australia Barat.
Aku tak pasti tentang sejarah-sejarah dorang ni. Ada gak baca tapi terlalu complicated sikit nak faham. Haha so aku abaikan jela. Kalau datang ke Perth kena singgah sini. Cantik sangat tempat ni. 
Love Locks
Aku yakin ramai yang tau alkisah love locks ni.. Tulis nama pada mangga lepas tu gantung kat rantai tu.. buat kenangan sudah, tak yah percaya benda lain.. 
Dibuka setiap hari bermula jam 10 pagi waktu tempatan Perth. 
Ini yang dapat aku snap dalam galeri The Bell Tower. 

Bukti aku dah sampai sini. buku Visitors lagi. 
Souvenir Gold Coins
Aku dah dapatkan sebiji untuk kenangan. Murah je, Aud$2.00 sebiji. 


Cantik kan pemandangan sini. Kalau malam-malam lagi warna warni sini. Tapi kamera tak berapa nak dapat capture moment malam-malam. Jadi tak cun, noice tinggi. Okeh lepas jalan-jalan sini, korang jalan di sekeliling Bell Tower ni, sekitar Swan River. Korang boleh nampak cityscape yang bandar Perth. Tak tau apa lagi nak citer.. Haha bandar bersih, cantik dan tenang. 

Lepas bersiar-siar dalam bandar Perth korang boleh pergi menikmati keindahan luar bandar Perth pulak. Meluncur pasir di Lancelin Sand Dunce dan melihat keunikan alam di Moore River dan The Pinnacle View.. Perjalanan untuk 3 tempat ni ambil masa sehari gak tapi apadahal nama pun melancong. 

Monday, November 20, 2017

Rainbow Container di Perth Australia antara tempat unik wajib dikunjungi !

Rainbow Container di Perth Australia antara tempat unik wajib dikunjungi. Terletak di sekitar Fremantle, Perth Australia. Unik dan kreatif. Tak pernah terfikir pun nak buat susunan kontena macam ni. Diwarnakan dengan warna-warni seolah-olah pelangi, sebab tu dipanggil Rainbow Container. Hasil kerja seni Marcus Canning.
Ketinggian Rainbow Container ni 9 meter dan berat semua kontena ni 66 tan ! Perghhh berat tu !
Rainbow Container Perth Australia
Dah alang-alang sampai ke Perth ni, pergi je semua tempat. Rugi oo tak singgah sini. Menjadi salah satu daya tarikan untuk pelancong di Perth. 

Layan kejap pemandangan sekitar Rainbow Container. Kelihatan pantai Fremantle yang begitu mengasyikkan.
Fremantle's Beach
Fremantle's Beach
Indahnya pemandangan kat sini. Sejuk mata memandang, bersih ! Suasana tak crowded. Lengang je kawasan ni. Mana  pergi orang ntah haha.. Apapun jom pergi tempat lain pulak. Macam tak cukup 5 hari dok kat Perth ni. Macam-macam tempat menarik ada kat sini. 

Sunday, November 19, 2017

Shopping baju hujan jenama Yamaha secara online di LAZADA 11.11

Dah seminggu lebih berlabuh LAZADA 11.11.. Hari ni barang dah sampai. Aku terjebak juga dengan LAZADA 11.11 ni. Saja buka buka kononnya nak tengok apa offer yang menarik sangat tu. Tengok macam biasa je. Barangkali buat masa ni aku tak memerlukan barang ni lagi.. Aku scroll listed item yang terpampang tu. 

Tiba-tiba nampak pulak offer baju hujan. Aku memang dah lama plan nak beli baju hujan. Tapi tak terfikir la nak beli online dari LAZADA. Survey pun tak, cuma aku memang tau harga baju hujan ni RM100++ Mahal giler kan !! 
Yahama Rain Coat
Yamaha Rain Coat
Offer RM70 dan percuma postage lagi. Aku buy terus la. Kalau harga asal RM115 tu. Jimat dalam RM40++ tu.. 

Memang ngam la.. Berbaloi la beli, kualiti pun ok. Berbelanja bukan kerana kehendak tapi keperluan. Musim hujan sekarang ni. Baju hujan aku yang lama dah macam bukan baju hujan dah. Koyak sana sini. Sekadar alas je orang kata. Harap lepas ni tak basah sangat dah kalau hujan lebat. 

Saturday, November 18, 2017

Menjamu selera di Itik Salai Mastar Sungai Ramal Dalam, Bangi

Baru ni borak-borak dengan member ofis pasal tempat makan best kat area Kajang & Bandar Baru Bangi.. Yelah kat situ kan banyak kedai-kedai makan. Tersembang la pasal kedai makan Itik Salai Mastar kat Sungai Ramal Dalam, Kampung Sungai Ramal. Dengar je itik, aku rasa kali terakhir makan itik 15 tahun lepas kot.. Fuhh lamanya.. Terus mengidam la.. Kedai plak buka weekend dan siang sampai malam, memang cun la nak pergi sana hujung minggu. 

Maka dijadikan cerita, aku pergi la hari ni ke Kedai Itik Salai Mastar ni untuk makan tengahari. Alhamdulillah rezeki hari ni, kedai buka.. Sampai-sampai terus cari tempat duduk dulu, ramai orang.. Penuhh meja, yang berbaris ambik makanan pun ramai. 

Macam-macam ada kat sini bukan itik salai je, ayam salai pun ada, ikan keli salai, daging salai. Dimasak pulak dengan lemak cili api serta ulam-ulaman.. Makaihh terliur tengok makanan.. lapor kot agaknya haha..

Nah kasi korang terliur ! Jahat kan.. 
 Itik Salai Mastar Sungai Ramal Dalam
 Itik Salai Mastar Sungai Ramal Dalam
Itik Salai Mastar sedap !
Itik Salai Mastar masak lomak cili api sedap memang terbaik la, memang padu. Kuah dia memang marvellous !! Terasa kunyit hidup tu.. sedappp giler. Ambik kaw.. Daging pun sodappp baii.. Antara masak lomak cili api sedap pernah aku makan.
Ikan Keli Salai Mastar
Ikan Keli salai cicah dengan air asam. Sedappp beza kot rasa salai dengan bakar. 2 ekor terus ambik. Okehhh harga macam mana ? 

Itik salai masak lomak, daging salai masak lomak, ikan keli salai 2 ekor, 1 ayam goreng, ulam-ulam satu pinggan 3 jenis ulam, nasi putih 4+1 semuanya RM32 !! Korang rasa murah ke mahal ? Dah bayar tadi aku suruh wife aku teka brapa rm. Dia jawab RM50 lebih ker? Hehe tengok dia pun tengok macam mahal. Murah la tu.. memang berbaloii la. Makan fastfood RM30 tak dapat banyak macam ni.

Okehh memang puas hati makan kat Kedai Itik Salai Mastar Sungai Ramal ni. Memang berbaloi dan harga berpatutan. 

Apa yang aku tak puas hati sekarang ni. Kamera compaq yang aku guna untuk snap gambar kat Itik Salai Mastar tadi takde memory card !! Serius aku frustrated. Kalau ada memory tadi, boleh tunjuk kat korang gambaran sebenar suasana kat sana tadi. Aku siap masuk dapur ambik gambar macam mana itik, ayam, daging dan ikan keli tengah salai. Huhu gambar yang ada ni pun sib baik snap guna phone. 

Nampak gaya pasti repeat ni. Lokasi senang nak cari. Kalau jumpa Shell Sungai Ramal menghala putrajaya tu, masuk simpang kiri, terus je sampai jumpa medan selera adikku. Kat situ la Mastar Itik Salai.


Menimba ilmu di Malaysia Social Media Week 2017 @ MSMW2017

First time aku attend Malaysia Social Media Week 2017 @ MSMW2017 pada 8 November 2017 lepas. Fuhh memang berbaloi la attend event ni. Aku sendiri yang datang sebagai blogger dapat banyak input dan manfaat. Alhamdulillah, ilmu yang dapat tu aku akan cuba manfaatkan dengan sebaiknya. Berlangsung di Berjaya Times Square Hotel, Jalan Imbi, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.
Blogger yang turut hadir di Malaysia Social Media Week 2017

Banyak topik menarik dan hangat yang dibentangkan oleh speaker-speaker ! Mostly dorang ni orang yang success dalam bidang masing-masing. Double thumbs up & Solute la dorang ni.

Barisan-barisan speaker MSMW2017 :
  • KC Lee - Imimr Systems Limited
  • Marcus Teoh - Marcus Teoh Global
  • Shane Dallas - The Travel Camel
  • Nick Tan - Anonymous Production
  • Apple Allison - #TAAP
  • Chen Chow - Fave
  • Kiruba Shankar - Business Blogging
dan banyak lagi... termasuk la Sosial Media Lawyer ! Pun ada wehh, peguam yang akan membantu dalam hal-hal media social ni.. Mr. Khairul Anuar @ Kruel - Khairul, Suhaila & Hazliza (Advocates & Solicitors)

Antara topik menarik yang disampaikan oleh speakers :

  • How to Identify and Curb Cyber Bullying
  • Smart Way to Use Digital & Social Media to Improve Sales
  • Building A World Class E-Commerce
  • Rise of ChatBots
  • The Biggest Social Trend of 2017 and 2018 and How Far It Will Go?
  • Shaping the News Media Towards Digital Technology & Its Challenges
  • Media Social in Public Service
  • Digital Experimental in Malaysia and Its benefits for all - present by our Prime Minister, YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak.

Alhamdulillah berpeluang berwefie dengan Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak.

Banyak lagi kena belajar ni. Nampak memang ilmu aku dalam bidang ni terlalu rendah. Memang patut attend event-event begini untuk gilap lagi knowledge. Dapat sikit-sikit pastu transfer sikit-sikit.. Insha Allah bertemu lagi pada Malaysia Social Media Week 2018 @ MSMW2018 akan datang. 



#MSMW2017 trending twitter no 1 di Malaysia pada hari berkenaan. Syabas...

Monday, October 30, 2017

Hobi mengumpul duit syiling Malaysia Siri Parlimen dan Siri Bunga Raya

Asalnya aku nak collect duit syiling 5 sen,10 sen, 20 sen & 50 sen ni ikut turutan. Dari tahun 1967 sampai la yang terbaru masa tu. Duit syiling siri Parlimen dan syiling siri Bunga Raya. Tau tak syiling parlimen dan bunga raya ni ? Kalau tak tau, aku pun tak tau nak explain macam mana. Haha.. 
Okeh sumber mana nak dapat duit syiling ni ? Duit tabung dan baki duit syiling belanja hari-hari. Lama gak proses ni, sebab bukan senang nak dapat tahun berlainan tu. Tambah-tambah lagi syiling parlimen dah makin kurang. 

Lepas beberapa bulan sampai satu tahap tu aku stuck, tak jumpa-jumpa certain tahun. Ada member bagi tau ada tahun tertentu duit syiling ni tak dikeluarkan. Apalagi aku terus tanya la pakcik google, rupa-rupanya memang betul ada tahun-tahun yang syiling ni tak dikeluarkan dan ada yang dikeluarkan dengan kuantiti yang sedikit. Fuhh macam ni 10 tahun cari pun tak jumpa. Fuhhhh..

Dari situ la aku mula menggali lebih dalam pasal duit syiling Malaysia siri Parlimen dan siri Bunga Raya ni. Bila dah start menggoogle ni maka bertemu la dengan rantaian-rantaian yang berkaitan dengan syiling ni. Aku terjebak.. 

Aku mula memburu syiling-syiling yang dikeluarkan pada tahun tertentu dan kuantiti sedikit. Tahun-tahun di mana syiling-syiling dikeluarkan dengan kuantiti sedikit atau kurang dipanggil KEYDATE. Antaranya yang aku tau... 

Senarai Tahun Keydate Syiling Parlimen dan Syiling Bunga Raya

1 sen 1968, 1970
5 sen 1971, 1977, 1995, 1997
10 sen 1971, 1978, 1983, 1994, 2003
20 sen 1969, 1970, 1971, 1978, 1994
50 sen 1969, 1968, 1969, 1971, 1979, 1995 

Sesetengahnya sangat Rare, Hot item dan High Demand. Salah satunya 10 Sen 1971. Tahun ni keluaran 10 sen ni hanya 30K++ Mintage saja berbanding dengan tahun-tahun lain yang cecah ratusan ribu mintage. Ok btw, MINTAGE ni jumlah pengeluaran syiling mengikut tahun. 

Koleksi aku
Setiap tahun bilangan mintage tak sama. Bila dah start jumpa salah satu keydate tu, aku dah makin seronok dengan hobi ni. Yang aku jumpa tu bukan hot item sangat pun, tapi tu la bila dalam senarai keydate ni rasa teruja la dan tak semua orang ada. (bagi yang minat simpan barang rare)

Terus cari idea macam mana nak dapatkan sumber syiling-syiling dengan mudah. Antara cara yang paling digemari,  aku cari member-member yang ada menyimpan syiling tabung yang nak tukar dengan wang kertas. Aku sanggup kira sendiri lagi. Memang menjadi gak cara ni. 

Bila dah dapat stok syiling ni mula la proses "menyeken" atau "scan" atau senang cakap mengadap duit syiling tu cari syiling yang aku nak. Aku dah tak follow niat asal nak kumpul syiling ikut turutan dah, sibuk cari keydate. 

Serius cakap dalam beberapa tahun tu aku dah scan lebih 40k syiling. Hari-hari scan.. pantang ada masa lapang je scan.. Tapi terus terang aku cakap, walaupun aku dah scan berpuluh-puluh ribu syiling, masih ada lagi keydate yang aku belum jumpa lagi. Iaitu 1 sen 1970 dan 10 sen 1971. Mungkin rezeki belum sampai lagi. Gambar atas ni bukan hasil dari scan tapi dari sumber lain.. akan diceritakan nanti.. *kalau rajin.. 

Semakin memuncak hobi ni semakin dalam aku gali. Maka aku mula mengenali "coin error". Apakah pulak coin error ni ? Fuh dasyat la dorang ni bikin aku terjebak. Semakin dalam kau gali semakin banyak benda yang kau tak tau. Serius banyak benda yang aku buat masa mula-mula ni aku study kat google je. Nanti aku cerita lain la pasal coin error ni. **pun kalau rajin. hehe

Oleh kerana pengetahuan sangat beginner dalam bidang ni, aku join beberapa group facebook yang berkaitan dengan dunia numismatik ni. Antaranya kelab numismatik Malaya, kelab duit syiling dan lain-lain. Kalau takde pengetahuan asas tu, memang nganga je la. Belum masuk bab greding lagi, belum masuk bab versi lagi. Aku sampai sekarang tak reti nak greding syiling dengan mata kasar. Tapi apapun untuk rujukan peribadi, aku beli buku atau catalog coins dan banknotes Malaysia. Ada dijual. Kalau nak serius memang kena ada buku ni. 

Aku dah mula jejak kaki ke premis-premis jual beli duit syiling lama ni. Antara tempat yang famous Amcorp Mall, Berjaya Times Square, Jalan Pasar Pudu, ada satu kat Maju Junction dulu - sekarang dah pindah ke Amcorp Mall dan lain-lain lagi. Cuci mata weh, belum memiliki tapi dapat tengok pun puas hati. Di mata pengumpul a.k.a collector ni, setiap benda tu ada nilainya tersendiri. Ada la kenal 2,3 orang collector. Kadang-kadang ada rujuk dorang pasal syiling-syiling ni.

Bila dah pergi tempat-tempat ni, aku terjebak pulak dengan Koleksi Banknotes Malaysia. Argghh sudah.. By the way, banknotes ni wang kertas. Aku ada kumpul gak beberapa Siri lama Banknotes Malaysia. Sikit je, sekadar main-main saja. Itu pun nanti la aku cerita. Kalau rajin la. 

Okehhh.. cukup la sampai di sini dulu. Kepada yang nak serius dalam hobi ni, kena rajin explore, rajin bertanya dan join komuniti. 

Friday, October 20, 2017

Pendaftaran SEGERA untuk Fun Run KIDS ECO DASH 2.0

JOM datfar untuk KIDS ECO DASH 2.0 !!
"Bila ?? Bestnya, tak sabar nak lari. " Akif dah teruja dah bila aku cakap nak daftar dia join Kids ECO Dash. 
Yelah tahun lepas kan Akif pernah join Kids ECO Challenge, jadi ada la pengalaman sikit join event gini. Kids ECO Dash ni merupakan event FUN RUN terbuka untuk anak-anak yang berusia 4-12 tahun. Event ni telah disokong oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia bagi menggalakan anak-anak muda melakukan aktiviti outdoor dan menghargai persekitaran semulajadi.

Event ni akan berlangsung pada 28 Oktober 2017, bertempat di Taman Eco Rimba, Bukit Nenas Forest Reserved @ Menara Kuala Lumpur, Kuala Lumpur. 

Jom tengok program KIDS ECO DASH ni.. 

Fun Run ni terbuka kepada 3 kategori 
Caterpillar  4-6 tahun (0.8km)
Rabbit  7-9 tahun (1.8km)
Tiger  10-12 tahun (3km)

Yuran pendaftaran RM35.00 untuk semua kategori.  
Okeh, seperti biasa dah daftar nanti korang akan entitle untuk dapat RACE KIT. (Tshirt, Race Bib dan goodies bag) & Finisher Medal. 


Volunteer (Parents) Registration

Bagi memeriahkan aktiviti ni parents digalakkan untuk daftar sebagai volunteer. Penganjur akan assign parent untuk beberapa task pada hari event nanti. Untuk parents yang mendaftar nanti akan dapat T-shirts. Kita tunggu mungkin ada acara sukaneka untuk parents mana tau.. Hehe.. 


Okeh guys, lagi 3 hari lagi nak closing date ni. Jom daftar cepat sebelum 23 Oktober 2017


Korang boleh klik link ni untuk ke site pendaftaran. https://www.sbbhosted.com/event/kids-eco-dash-2-0-2017-55 


Race Kit pick up !
Date: 27 Oct 2017, Friday
Time: 11am - 10pm
Venue: Malaysia Tourism Centre @ Matic Jalan Ampang 

Nota Penting !
NO RACE KIT COLLECTION ON RACE DAY. 
Boleh wakilkan sapa-sapa untuk collect Race Kit tapi dengan syarat bawa copy IC.

Sunday, October 8, 2017

Badminton Asia melantik E-PLUS sebagai Rakan Strategik

Pada 03 Oktober 2017 lepas, Badminton Asia telah menandatangani perjanjian dengan agensi pengurusan acara, E-Plus Global Sdn Bhd (E-Plus), melantik syarikat itu sebagai rakan strategiknya. 
Anton Aditya Subowo, President of Badminton Asia exchanging the contract with Andrew Ching, CEO of E-Plus Global Sdn Bhd.
Majlis penandatanganan antara Anton Aditya Subowo, Presiden Badminton Asia, dan Andrew Ching, Ketua Pegawai Eksekutif E-Plus, menandakan satu kejayaan baru bagi kedua-dua pihak untuk meningkatkan jangkauan sukan serantau.

Badminton Asia, merupakan badan sukan badminton di Asia di bawah pimpinan Persekutuan Badminton Dunia (BWF), adalah badan pertandingan badminton semua di Asia. E-Plus adalah agensi pengurusan acara (events management) yang terkenal kerana kemampuannya mempromosikan dan menganjurkan acara sukan antarabangsa di seluruh rantau ini.


"Kerjasama kami dengan E-Plus adalah berdasarkan kepercayaan bersama kami dalam membangunkan idea-idea dan program-program untuk memenuhi keperluan semua peringkat. Ini juga merupakan sebahagian daripada matlamat kami untuk membantu Persekutuan Negara dalam mengembangkan bakat untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang akan datang. E-Plus dilengkapi pengalaman luas dalam mempromosi, menganjurkan dan membangunkan acara-acara sukan, dan saya yakin pelantikan ini akan meningkatkan lagi nilai Konfederasi di Asia, "kata Anton.

Pelbagai program yang bermula dari peringkat akar umbi di sekolah-sekolah dan akademi ke peringkat junior dan kanan serantau serta pertandingan veteran dan elit akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat. Program peningkatan menyeluruh ini akan memberi tumpuan kepada pembangunan badminton pada platform yang lebih luas.
(L-R) Brett Wightman, Principal of Populous; Koo Kien Keat, High Performance Director of Badminton Asia, Datuk Yee Tuck Sing, Group CEO of Seri Mutiara Development Sdn Bhd; Datuk Benny Hoe, Group MD of Seri Mutiara Development Sdn Bhd; Anton Aditya Subowo, President of Badminton Asia; Dato’ Sri Norza Zakaria, President of Badminton Association Malaysia; Greg Kim Hong-Ki, Secretary General of Badminton Asia; Andrew Ching, CEO of E-Plus Global Sdn Bhd; and Kenny Goh, COO of Badminton Asia.
Andrew menyatakan kegembiraannya dalam perkongsian strategik ini. "Saya dibesarkan dalam keluarga yang fanatik kepada badminton. Peluang membina komuniti di rantau ini, terutamanya dengan ranking dunia teratas yang didominasi oleh majoriti negara Asia, akan meningkatkan sukan itu secara eksponen. Kami berharap lebih banyak peminat dan penggemar akan terus menyokong program kami dan terus menjadikan Asia hub untuk mengamalkan badminton di semua peringkat. "
Beliau juga menyatakan bahawa sukan popular di Asia ini boleh dipermodalkan oleh syarikat dan jenama untuk meningkatkan pendedahan dan kesedaran. "Peminat Badminton di seluruh dunia akan melihat mereka dalam kejohanan ini. Syarikat-syarikat dan jenama-jenama yang berminat untuk meneroka peluang-peluang untuk dikaitkan dengan sukan dan kegiatannya boleh menghubungi kami di enquiry@eplusglobal.com. "

Ditubuhkan pada tahun 2004, E-Plus sangat berkelayakan tinggi dalam mempromosikan, menganjurkan dan membangunkan acara-acara sukan di Asia yang disetujui oleh Persekutuan Antarabangsa. Syarikat ini memegang hak untuk pelbagai portfolio genre sukan termasuk Duathlons, Marathon, berenang, trail run, bola tampar, sukan bermotor dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut, lawati laman web Badminton Asia di laman web www.badmintonasia.org atau E-Plus di www.eplusglobal.com

Aku tak lepaskan peluang selfie dengan Mr. Koo Kien Keat, bekas pemain bergu lelaki Malaysia kini dilantik menjadi High Performance Director of Badminton Asia. Tahniah Mr. Koo.. Sudah pasti kita Badminton Asia dan E-Plus akan merancang sesuatu yang lebih menarik dalam sukan Badminton pada masa akan datang. 


Friday, September 29, 2017

Viral Aisy Faheem umur 2 tahun hafal nama Dinosaurs

Viral Aisy Fahem yang umur baru 2 tahun dah boleh hafal nama-nama Dinosaur. Baru ni saja test Aisy Faheem teka nama-nama dinosaur ni sebab dia minat sangat Dinosaurs ni. Fuhh, sekali rakam je dia boleh bagi tau nama-nama dinosaur ni. 

Sebenarnya bukan semua dinosaur dia hafal tapi dalam 6 ekor gak tu. 6 tu pun dah kira hebat. Nama-nama dinosaur ni dah la panjang-panjang, pastu tergeliat lidah nak sebut. Haha korang tengok la video ni..

Jangan lupa SUBSCRIBE youtube channel kami di DAUS REDSCARZ CHANNEL. Kalau menarik kasi LIKE & SHARE..

Sunday, September 24, 2017

Showroom.car Apps cara mudah untuk survey kereta secara Online

Toyota Wish idamanku.. Belum apa-apa dah berangan haha.. Senang cerita, sekarang ni aku pakai Toyota Vios. Tahun ni masuk tahun ke-8 dah pakai Vios ni. Tinggal setahun lagi abislah loan. Fuhh lega.. Tapi belum abis dah berangan, bila nak abisnya. Okeh kenapa aku berangan.. 

Keluasan dan keselesaan
Anak 3 orang, 2 dah bersekolah, sorang lagi baru 2 tahun. Bukan tak muat tapi kadang-kadang sempit bila time pergi berjalan atau balik kampung. Beg saja dah berapa, bawa pula stroller si kecik tu terus penuh bonet. 

Manual vs Auto
Vios aku pakai sekarang model J manual, jadi agak terkesan gak bawa bila berjalan asyik jem je. Tau la kan jem kat Kuala Lumpur ni macam mana. Even sekarang ni pun kalau perjalanan jauh masuk highway pun selalu jem. Stress oo jem kat highway. Asal sangkut je, mula lah cakap nak tukar auto nak tukar auto.. 

Value
Kenapa aku berangan nak tukar awal-awal? Kenapa tak tunggu lama lagi. Okeh, bukan apa value kereta ni makin lama makin turun. Kalau aku tunggu lagi lama silap-silap takde harga kereta aku nanti. Kalau tempoh tahun depan ni aku rasa masih ada value dan duit tu la aku nak buat downpayment nanti. Bayar downpayment tinggi sikit, dapat la kurangkan bayar bulanan. 

Survey kereta Kat mana nak survey kereta recon ni ? Sebenarnya aku pun tak tau nak survey kat mana sebelum ni. Sama ada aku mungkin akan tanya kawan-kawan atau pergi survey sendiri kat showroom atau kat premis jual kereta terpakai. 

Aplikasi Showroom.car
Sampai la aku diperkenalkan dengan apps showroom.car ni. Memang senang sangat nak survey kereta idaman pakai apps je. Tak perlu susah-susah cari kedai dulu. Meh aku tunjuk sikit cara nak guna apps showroom.car ni. 

Cara nak guna apps showroom.car
1. Download Apps Showroom.car di Google Play atau Play Store dan Install
2. Select Condition(All, New, Used, Recon) Select Car Make, Select Model, State, Max Price dan search..
3. Untuk more spesifik klik pada Advanced Search. Kat situ boleh choose year, mileage, range price dan lain-lain.
Showroom.car apps
4. Results search dah kuar. So pilih la mana-mana.. 
5. Contoh pilihan 2011 Toyota Wish 1.8 harga RM102,000 then boleh check details lagi..
6. Check Dealer's Profile, contact dealer. 
Tu je, senang kan pakai apps. Cari je nak kereta apa. Nanti apps tu akan filterkan mengikut apa yang korang nak. Aku dah nampak dah sikit-sikit bayangan. Korang boleh tonton video bawah ni. 
Ada tutorial dalam video ni. Kalau tak boleh play korang klik sini. Cara paling mudah nak survey kereta secara online. Tunggu apa lagi download apps showroom.car di Google Play dan App Store, jimat masa dan jimat tenaga. Doakan aku murah rezeki, dapat drive kereta idaman.. Amin.. 

Friday, September 15, 2017

Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah

Pernah dengar permainan Crocodile Dentist tak ? Kalau translate ni macam doktor gigi buaya  !! Haa biar betul permainan ni. Tukang cabut gigi buaya eh ? Tak la, ni permainan je dengan toy dia. 

Main crocodile dentist ni senang je.. Buka mulut buaya tu, pastu tekan gigi dia. Sapa salah tekan kena gigit.. Ouchhh... Kalau nak main ni kena ada partner baru best. Pastu kena create rules masing-masing untuk sapa yang kena gigit. Baru la rasa gementar nak tekan gigi tu.. 
Kali ni Akif dan Aliah akan buat Crocodile Dentist Challenge dengan beberapa rules yang simple. Challenge kali ni aku bagi denda yang simple, mungkin akan datang buat lagi mencabar baru la best.. 
Boleh saksikan full video Crocodile Dentist Challenge Malaysia Akif Vs Aliah di Youtube
Okeh jangan lupa SUBSCRIBE, COMMENT dan tinggalkan LIKE pada video. Terima kasih.. Banyak lagi video akan datang.. 

Wednesday, September 13, 2017

Special Thai Cuisine from kitchen | The Cafe Ramada Phuket Deevana

Masa menginap di Ramada Phuket Deevana Hotel tempoh hari, kami berpeluang merasai beberapa menu special masakan Thai yang disediakan khas oleh Chef Hotel untuk makan malam kami. Seperti yang aku maklum sebelum ni, hotel Ramada ni menyediakan makanan halal. Jadi kurang la bebanan memikir nak cari tempat makan halal tu. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana 
Lebih kurang jam 7 malam, kami turun ke Cafe. Segalanya dah siap hidang. Fuhhh memang hidangan special lah. Yang aku tunjuk ni baru food tasting, belum lagi buffet dinner malam tu. Banyaknya nak makan. haha.. Yang seafood lover memang makanan dia ni...
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Tex Mex Tuna Pizza
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Seafood Phermidor
Gabungan udang, sotong, ketam, mussels.. Macam lasagna pun ada. Fuhh mantap sekali.. 
The Cafe Ramada Phuket Deevana
 Mushroom Soup
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Vanilla Prawns
Udang tepung salad fruit. Sedappp !!
The Cafe Ramada Phuket Deevana
The Cafe Ramada Phuket Deevana
Alhamdulillah kenyangnya.. semua pakat senyap je, menikmati makanan haha. By the way, selain dari menu special ni, ada je buffet dinner macam kebiasaan hotel-hotel. Kalau tak silap aku, hotel ni selalu tukar menu-menu buffet. Haa, macam tu la best, takde la makan menu yang sama je.

Kalau korang berkesempatan menginap di sini, jangan lupa try masakan-masakan ni. Puas hati.. 

Alamat : 45/1 Raj‐U‐Thid 200 Pee Road, Patong, Kathu District Phuket
Instagram : Ramada Phuket Deevana