Tuesday, April 9, 2019

Vlog Percutian ke Universal Studios Singapore® (USS) 8 Fakta menarik korang kena tau tentang USS !

Assalamualaikum w.b.t
Welcome to Daus Redscarz Blog.. (Jeng jeng jeng)

Alhamdulillah selesai percutian kami ke Universal Studios Singapore®. Satu pengalaman luar biasa, pengalaman baru dalam diari masing-masing. Rata-rata musim cuti sekolah, ibu bapa sibuk bawa anak-anak berjalan, pergi bercuti, balik kampung dan sebagainya, kami antaranya yang turut pergi bercuti. Destinasi kami Universal Studios Singapore®
Sebenarnya aku dah merancang percutian ke Universal Studios Singapore® hampir 3 bulan. Kali pertama nak bawa anak-anak pergi bercuti ke luar negara. Macam-macam benda kena fikirkan. Antara yang major ialah urusan persiapan passport ke luar negara, tiket penerbangan pergi balik dan tempat penginapan untuk 4 hari 3 malam. Apapun alhamdulillah semua tu dah dapat diuruskan dengan lancar cuma bab penginapan je delay sikit. Bab penginapan nanti aku citer lain. 
Tiba di Universal Studios Singapore® seawal jam 10 pagi. Opening hours di USS ialah jam 10.00 pagi, aku syorkan kat korang kalau boleh, sila masuk awal-awal nanti tak cukup masa main kat dalam tu. Jangan lupa beli tiket haha.. 
Universal Studios Singapore® 1-Day Complimentary ticket. (tiket pass untuk satu hari) 
Untuk pengetahuan korang USS juga menyediakan Universal Studios Singapore® Express ticket untuk laluan express setiap ride. Maksudnya korang purchase Universal Express ni boleh guna lorong express untuk setiap ride atau mainan dalam park tanpa berbaris panjang dengan pengunjung-pengunjung lain. Jimat masa ooo.. 

Okeh sambil aku citer pengalaman percutian kami kat sana aku nak share juga 8 fakta menarik tentang Universal Studios Singapore® yang korang kena tau.  Lets ride the Movies ! 

Fakta menarik 1: 
Pertama di Asia Tenggara dengan mempunyai 24 tunggangan, persembahan dan tarikan di tujuh zon bertema iaitu Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

Fakta menarik 2:
Universal Globe tu mengambil masa 40 hari untuk disiapkan dengan ukuran diameter 7.32m (24ft) seberat 4.5 tan. Berat tu !!! Dan yang menarik, satu-satunya Globe Universal yang ada marking Singapore kat atas map tu. 
HOLLYWOOD
NEW YORK
Fakta menarik 3: 
Roller Coaster duelling yang paling tinggi di dunia. Battlestar Galactica: HUMAN vs. CYLON™ (the world's tallest duelling roller coasters)

SCI-FI CITY ZONE
Fuhh paling tinggi di dunia ? Biar betul, roller coaster ni siap repeat lagi. Akif paksa repeat. Babah dah cuak dah sebenarnya tapi tahan je. Apapun memang ohsem sangat. 
TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle
Antara indoor roller coaster paling best skali. Dibekalkan dengan spek 3D. Yang ni pun kami ride dua kali. Terasa dalam movie.

ANCIENT EGYPT ZONE
Revenge of the Mummy™
Ride ni pun indoor roller coaster juga. Yang ni seram, dia punya track kat dalam tu sangat trill siap ride dalam kawasan gelap gelita. Lama plak tu dalam tu. 
Fakta menarik 4:
Keluasan taman tema Universal Studios Singapore® ialah seluas 20 hektar bersamaan dengan 25 padang bola sepak. Wow !!

THE LOST WORLD™ ZONE
Jurassic Park tempat favourite Faheem. Dia memang minat sangat dinosaur-dinosaur ni. Dari umur dua tahun lebih dia boleh hafal nama-nama dinosaur. Mujur la ada ride yang Faheem boleh naik. Seronok dapat naik. 
Dino-Soarin'™
Menunggang Pteranodons sangat sesuai untuk kanak-kanak bawah 6 tahun. Dino-Soarin'™ riding tak laju sangat, kategori fun ride namun masih perlu pengawasan dan peneman dari ibu bapa atau penjaga. 
Tyrannosaurus Rex replica
Aku rasa kami paling lama dekat Jurassic Park ni. Bukan takat ride tu lama, masuk dalam Dino-Store tu pun lama. Faheem dah sangkut dalam tu. Haha rambang mata tengok mainan dan koleksi Jurassic Park. 

WATERWORLD™ 
Kalau sape pernah tengok movie WaterWorld dia akan familiar tempat ni. Movie tu release pada tahun 1995. Pertunjukan aksi secara live adegan-adengan dalam movie WaterWorld. Seolah-olah kami tengok secara langsung bagaimana pelakon melakonkan watak-watak dalam movie tersebut. Beberapa adegan stunt yang luar biasa dengan aksi dari Bot perang dan Jeksi. 
WaterWorld Show Times
Korang jangan miss show times ni. Ada 12.30 pm dan 4.15pm saja. Rugi kalau terlepas. Bukan senang nak masuk lagi. 

Fakta menarik 5:
The WaterWorld mampu menampung kapasiti sehingga 3,500 tempat duduk menjadikan amphitheatre di USS antara yang terbesar di dunia. Kolam air menakung 5 juta gallon air yang bersamaan dengan 9 Olympic pools.. Perghh.. 

FAR FAR AWAY ZONE
Puss In Boots’ Giant Journey
Kat sini pun ada fun ride roller coaster. Best untuk santai-santai. 
Far Far Away Castle dengan Shrek 4-D Adventure

Fakta menarik 6:
Far Far Away Castle yang istana cantik ni berketinggian 39.4 meter. Tengok memang nampak sebiji dalam movie. 

MADAGASCAR ZONE
Madagascar: A Crate Adventure
Masa sampai sini Faheem dah tido, so ganti-ganti la jaga Faheem kat luar. Bagi turn mama pulak masuk ride dengan Akif dan Aliah.
King Julien's Beach Party-Go-Round 
Last but not lease, King Julien's ride. Sian Faheem tak dapat main ni, masih tido lagi. 

Fakta menarik 7:
Terdapat 122 zon muzik yang berbeza dalam Universal Studios Singapore®

Tempat makan halal banyak. Boleh refer map USS. Booth-booth air pun banyak. Korang jangan confuse ada satu air kotak warna putih, ingatkan susu rupa-rupanya air mineral. Dorang letak dalam kotak macam kotak susu tu. 

Fakta menarik 8:
Universal Studios Singapore® Lagoon sedalam 2.1 meter dan menampung 38000 cubic meter air. Sumber air yang bertakung kat lagoon ni ada dari air hujan. Manakala air lagoon digunakan untuk sistem pengairan dan penyejukkan.

Okeh itu saja yang aku dapat kongsikan tentang percutian kami ke Universal Studios Singapore® serta-serta fakta-takta menarik tentang Universal Studios Singapore® Serius cakap sehari rasa macam tak puas. Banyak ride banyak store kalau nak explore makan masa.

Apapun jom tonton Vlog Percutian Daus Redscarz Channel ke Universal Studios Singapore®

Strictly reminder !

Sebagai langkah keselamatan, penggunaan kamera, gopros dan alat-alat perakam yang lain adalah dilarang sama sekali semasa menaiki permainan. Maksudnya setiap kali ride tu kita tak boleh rakam. Sekiranya ada membawa barangan pastikan simpan terlebih dahulu di loker yang disediakan sebelum ride. Tempat penyimpanan percuma. 

Untuk maklumat tiket dan info lanjut korang boleh terus website Resort World Sentosa, Singapre di https://www.rwsentosa.com

#dausredscarz #universalstudiossingapore

3 comments:

  1. Salam...nak tanya uss express pass harga bapa n bapa sgd tuk souvenir kat sana...bulan 6 nak ke sana..tq

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. ✳PROMO SINGAPORE/TOUR/USS♡
    .
    》www.facebook.com/lovetravel86
    .
    Salam Admin & Semua. ☺ Jika berminat nak join jom #SingaporeTour day trip dari Johor Bahru dari serendah 🔥RM109 sahaja (harga 2019) & 🌍#USSPromo Day Trip from JB murah-murah (PM for Promo).. Pakej Group bole dianjurkan.
    .
    Banyak #TiketSingapore / #TiketUss on Promo-lain2 juga menanti anda ✳Private Tour (Trip dari JB via car-alza-starex) 🚘 pun ada.. atau nak join bajet Backpackers Trip (JB-SG)? 🙌
    .
    (WHATSAPP) sis untuk info lanjut ya! 😃 HP: 🔹012-7760219 (JESS)
    .
    #LoveTravel 🔹www.facebook.com/lovetravel86
    .
    PM untuk dapatkan "Harga Special" anda ☺
    》www.wasap.my/60127760219/sgtravel (JESS)
    》www.wasap.my/60127760219/sgtravel (JESS)
    》www.wasap.my/60127760219/sgtravel (JESS)
    .
    Terima kasih [From Johor Bahru]

    ReplyDelete