Sunday, September 27, 2015

Tutorial main MineCraft PE online | Minecraft PE Server list

Ini cerita orang main minecraft baru faham.!!

Al-kisahnya 2,3 hari lepas Akif kata dia tengah download game MineCraft PE (Pocket Edition). Akif merungut je apsal download tak abis. Aku pelik gak. Memang la wifi masa tu agak slow. Sampai aku bawa pergi kedai cari wifi. Rupa rupanya Akif nak main Minecraft PE online. Huh ip server main hentam suka-suka patut la tak jalan. Koh3. Ip Address tu dia cakap alamat. Aku cakap la Cheras. Diletaknya cheras LOL.. memang tak jumpa la. 

Aku bukan kaki game tapi bila Akif desak aku, tiba-tiba aku jadi terrer. Bukan terer apapun, aku berjaya connect Akif dalam online minecraft pe. Godek-godek google cari server, jumpa jugak website ni MINECRAFT PE SERVER

Okeh dah jumpa website ni kita start tutorial.

1. Register
Email kena betul untuk verification + activation

2. Check Email 
Untuk Activate account

3. Browse Server by Country

4. Cari Malaysia

Maka jumpa la beberapa list servers dalam Malaysia. 

Ip Address Server Minecraft PE Malaysia (Rank 10) -refer rajah atas.
hcreative.noip.me (ip address) : 19152 (port) - ni ip yang di cari. Kena check pulak status Online ke Offline. List player tu dah penuh ke ada kosong lagi. 

Okeh configure kat henpon ke tab ke apa-apa tempat korang install minecraft PE ni. 
Pergi dekat Play - klik New. Create a World | sebelah Advanced tu ada arrow .. Klik arrow tu. Then tab baru buka tengok bawah. 
Haa ni la dia nya nak configure server. Name tu masuk je nama apa. Pastu IP/Address tu masuk hcreative.noip.me dan port tu masuk 19152 then Add Server. Then tekan back sampai Play tu kuar la list server yang dah di add. Tunggu sampai keluar lampu hijau baru boleh masuk. 

**Banyak lagi list server. Kalau yang ni dah penuh atau offline boleh try yang lain.

Okeh dah settle loading terrain semua tu korang dah masuk dalam game tapi takleh gerak mode freeze. So korang kena kasi command sikit. Kat dalam game tu ada chat button. Tekan chat button tu mula-mula tu taip /register lepas taip register tu taip /login pulak.

contoh: 
/register muhammadakif 
then 
/login muhammadakif

dah settle login then baru boleh main. Enjoy!! Kalau tak boleh jugak korang godek lagi. Sampai sini aku boleh tunjuk.

**Nak hide chat, pergi kat klik chat button pastu klik hide. Tu je. 

Akhirnya berjaya jugak Akif main Minecraft PE online... Grrrr..

1 comment:

  1. site that's giving Minecraft gift codes away for free! http://freeminecraftgiftcode.net

    ReplyDelete