Tuesday, January 31, 2017

Luangkan masa cuti sekolah di Kemensah Waterfall, Ulu Kelang

Cuti sekolah tahun baru cina kali ni tak balik kampung jadi elok dimanfaatkan cuti sekolah dengan aktiviti yang menarik dan berfaedah. Kang terperuk je kat rumah boring pulak. Cuti sekolah seminggu kat tu. Destinasi ? Aku cadang berkelah je la sambil BBQ. Lokasi ?Berkelah di Sungai Kemensah Ulu Kelang | Kemensah Waterfall Ulu Kelang. Kat mana tu ? Yang pasti jalan masuk ikut jalan belakang Zoo Negara. Tak tau pulak aku kat belakang zoo negara ni ada sungai tempat beriadah atau tempat berkelah. Memandangkan tempat ni tak jauh sangat dari rumah, boleh sangat la nak pergi. Maka berkonvoi la kami 3 keluarga ke sana. Pertama kali aku pergi sini. Macam mana la agaknya. Biasa pergi sungai langat je, sg. congkak, d lepoh..

Okeh, perjalanan masuk ikut belakang zoo negara, jalan menuju sungai kemensah ni agak sempit dan curam sikit. Nampak macam seram je tapi nak masuk hutan kan, memang macam tu la kan. Mula-mula macam sunyi tapi bila sampai di lokasi. Tudiaa... meriah !! 

Kemensah Waterfall Chalet
Pondok bayaran atau tempat nak sewa chalet kamensah. Memandangkan aku gigih cari tempat tempat parking tak sempat aku menemubual info pasal chalet tu.Tengok-tengok dorang dah dapat chalet. Korang sampai sini jangan terus masuk je.. Check in kaunter dulu ya. 

Antara chalet-chalet kat kamensah waterfall.  
Kami dapat RM110 untuk sebuah chalet. (bukan chalet gambar diatas). Tong-tong 3 keluarga ok la siap ada elektrik. Boleh charge telefon ke, kalau bawa kipas meja boleh pasang. Ada tempat BBQ lagi. Mudah kerja nak BBQ, bawa jaring besi dan arang je. Eh bahan nak BBQ pun jangan lupa bawa. Haha.. Sebenarnya ada kisah yang agak sadis di sini. Kami tak bawa arang masa ni. Ingat nak guna kayu dan ranting je. Sekali kayu api basah da.. kesian beb... Gigih nyalakan api tak hidup-hidup. Terpaksa buat muka tak malu pergi tanya sapa-sapa ada arang lebih. Bukan minta tapi nak beli. Jumpa gak satu family ni nak balik dah, belen arang banyak lagi, aku minta nak beli tapi dia sedekah kan je. Aku dengan rela hati menerima. Haha..TQ bro.. sebab arang bro, siap jugak BBQ kami. 

Okeh layan dulu gambar bawah ni..


Menarik gak tempat ni, dah macam mini waterpark pulak. Siap ada tempat terjun tempat gelongsor bagai. Kat bawah jambatan nun tu ada buaian. Best-best ! Tapi aku tak sempat mandi daa.. sibuk BBQ.. takpe la biar anak-anak je mandi. 
Sekitar chalet-chalet kemensah waterfall. Kehijauan hutan alam semulajadi. Sungguh mendamaikan hati. Dengar deruan air sungai sangat mengasyikkan. 

Selesai BBQ dan makan, selesai budak-budak ni mandi-manda maka beransur la kami. Puas hati gak la pergi sini. 
Kawasan parking kereta agak terhad. First come first serve basis. Charge ? Aku tak pasti sebab macam tak kena bayar je. Tak pun dah charge skali dengan chalet. Tapi kalau dah datang tempat ni mesti dah ready bajetkan. Bajet chalet dan bajet parking. 

Aku rasa nak repeat lagi next time. Kena pergi pagi-pagi baru best. Lepak sampai petang. Jangan lupa bawa sejadah dan telekung (untuk pompuan), dalam chalet muat je tempat nak solat. Ok selesai misi menghabiskan cuti sekolah tahun baru cina. Percutian bajet namanya. Next ! 

4 comments:

  1. dah lama tak jln2 ke air terjun sbb phobia kencing tikus.

    ReplyDelete
  2. haa.. saya pun sama macam komen di atas.. dah lama tak mandi sungai sebab fobia dengna kes kencing tikus jugak.. adoi.. rindu nak lepak2 BBQ dengan family..

    ReplyDelete
  3. 3 keluarga tu berapa orang semua sekali?

    ReplyDelete